Корисник:Deja1907/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Реа Џо Перлман (рођена 31. марта 1948) је америчка глумица. Играла је конобарицу Карлу Тортели у ситкому Живели (1982–1993). Током 11 сезона, била je номинована за десет награда „Еми” за најбољу споредну глумицу а победила је четири пута, такође бола је номинована за шест награда „Златни глобус” за најбољу споредну глумицу у ТВ серији. Филмови у којима се појављивала су „Канадијска сланина” (1995), „Матилда” (1996), „Сесија” (2012), „Помс” (2019) и „Барби” (2023).

Рани живот и породица[уреди | уреди извор]

Перлман је рођена 31. марта 1948. године на Кони Ајленду у Бруклину, ћерка је Филипа Перлмана, пољског имигранта који је био менаџер у фабрици лутака и Адел, књиговоткиње. Одрасла је у Бенсонхерсту у јеврејској породици а пореллом је из Русије. Има сестру, Хеиде, која је телевизијска сценаристкиња, уредница и продуценткиња која је радила на серијама Cheers, Frasier и The Tracey Ullman Show. Средином 1980-их њени родитељи су се преселили у Лос Анђелес, а њен отац је постао статиста у америчкој хумористичкој серији Cheers. Његов лик је постао познат под његовим правим именом, Фил, и успео је да добије неколико реплика током година а појављивао се у више од 30 епизода. Створио је другу каријеру као карактерни глумац, појављивао се у неколико филмова и ТВ емисија, укључујући Тhrow Momma from the Train, Hoffа и Frasier.

Студирала је драматургију на Хантер колеџу у Њујорку и стекла диплому драмских уметности 1968. године.

Каријера[уреди | уреди извор]

Перлман је започела своју глумачку каријеру с малом улогом пратиље у представи Дракула Сабат у продикцији позоришта Оff-off-Broadway која се приказивала од септембра 1970. године до јуна 1971. Малу улогу у филму Hot Dogs for Gauguin играла је 1972. године. Исте године појавила се у продукцији Westbeth Playwrights Feminist Collective's, заједно са својим вереником Денијом Девитом. Једна од њених првих запажених улога била је стална улога у ТВ серији Taxi as Zena, као девојка Луиа де Палме. Након тога, имала је улогу у малој представи где су је видели продуценти Глен и Лес Чарлс и захваљујући томе је добила улогу мудре конобарице Карле Тортели у њиховом ситкому Cheers 1982. године. Серија је имала малу гледаност у првој сезони, али до краја 1993. године била је једна од популарнијих и успешнијих серија која је освијила 20 награда „Еми” од 95 номинација. Перлман је четири пута освојила „Еми” награду за најбољу споредну глумицу у комедији: 1984, 1985, 1986. и 1989. године.Током 11 сезона Cheers-a, била је номинована за Еми награду сваке године сем 1992. гофине када је добила за филм Cheers највише победа и номинација. Такође била номинована за Златни глобус за најбољу споредну глумицу шест пута, више него ико други у тој категорији. Године 2011. CBS је Карлу Тортели прогласио једном од најбољих ТВ ликова свих времена.


Године 1986. Перлман је глумила у епизоди Неверојатних прича Стевена Спилберга под називом The Wedding Ring, у којој је такође глумио Девито њеуног супруга.

Перлман је 1990-их глумио у неколико ТВ филмова и филмова. Године 1992. глумила је у ТВ-филму To Grandmother's House We Go са Ашлеј Олсен и Мери Кејт Олсен, глумећи жену лика Џерија Ван Дјука; пар је отео ликове близанаца Олсен, надајући се да ће зарадити на откупнини пре Божића. Остали ТВ филмови у којима је глумила укључивали су драме A Place to Be Loved и In Spite of Love.


Перлманове филмске улоге укључивале су There Goes The Neighborhood (1992), Canadian Bacon (1995), Carpool (1996), Sunset Park (1996), и Matilda (1996) Имала је камео улогу у филму 10 Items Or Less (2006.), а такође је глумила у независном филму 2007. Love Comes Lately.


Године 1994., Перлман је дао глас 9-Еyеу у The Timekeeper, Circle-Vision шоу у Magic Kingdom у Tomorrowland. Касније је глумила у ситкому Pearl 1996. као насловни лик, а приказана је иу ТВ драми Кејт Брашер 2001. године. Међу њеним запаженим гостовањима била је премијера четврте сезоне Becker, у којој је глумио колега из Cheers-a, Тед Дансон.


Перлман се такође појавила у телевизијском филму How to Marry a Billionaire: A Christmas Tale, из 2000. године, у којем је глумила Џеклин Кенеди. Такође је глумила терапеута по имену др. Парела у филму Secret Cutting из 2000. године, који прати причу о младој девојци Зора која је склона самоповређивању. Године 2007. године Перлман се појавила као Берта у Западном делу у Лондона у комедији Boeing Boeing. Године 2008. глумила је у оригиналном филму канала Халмарк, The Christmas Choir, те се појавила у Beethoven's Big Break 2008. године као Патриција Бенџи. Године 2009. појавила се као Тањина мајка у серији Hung за Home Box Office Networks. Године 2011. Перлман је гостовала као Митенс у једној епизоди Wilfred.


Године 2009. Перлман и њена ћерка Луси Девито глумиле су у off-Broadway представи Love, Loss, and What I Wore, у адаптацији Норе и Далије Ефрон, у Westside Theatre.


Од 2014. године до 2017. године глумила је у сталној улози у The Mindy Project као Данијева мајка, Анет Кастељано.