Пређи на садржај

Корисник:Galib Gicić/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Galib Gicić (rođen 16. decembra 1983.) je ugledni medijski stručnjak i novinar iz Srbije.

Rani život i obrazovanje:

Galin Gicić je rođen 16. decembra 1983. Osnovnu školu završio je u Novom Pazaru, srednju školu u Sarajevu, Višu novinarsku školu BBC u Beogradu, Fakultet islamskih nauka u Beogradu i magistraturu također u Beogradu1.

Karijera i profesionalni život:

Galib Gicić je svoju profesionalnu karijeru započeo u medijima sa samo 16 godina, a danas je jedan od najprepoznatljivijih glasova u regiji. Gicić je glavni urednik programa Radio Televizije Novi Pazar, gdje radi gotovo od osnivanja. Osim što je prezenter informativnih emisija Dnevnik i Vijesti, Gicić radi kao novinar za Tursku nacionalnu televiziju TRT i izvještava za televiziju Hayat iz Bosne i Hercegovine, kao i za TV Sarajevo. Gicić je član rukovodstva Balkan Media Grupe iz Istanbula, koja okuplja 25 najvećih medija u Europi. Bio je prvi spiker u Srbiji koji je Dnevnik vodio na bosanskom jeziku, prije nego je Srbija odobrila upotrebu bosanskog jezika. Njegova karijera obuhvaća rad za razne medijske kuće, uključujući M radio Sarajevo, Radio Glas Bosne, kao urednik programa Yu radio, Radija Centar i kao vlasnik Radija Han. Također je radio kao novinar za Fox Info Sistema. Gicić je izvještavao iz brojnih globalnih lokacija, uključujući Bruxelles, Ankaru, Saudijsku Arabiju, Siriju, Budimpeštu i Prag3. Bio je na licu mjesta tijekom nemira u Gezi parku u Turskoj, a bio je i prvi novinar koji je objavio da u Turskoj nije bio teroristički napad, već pokušaj neuspjelog puča.

Gicić je bio vijećnik u Bosnjackom nacionalnom vijeću Srbije, gdje je u više mandata bio i na poziciji predsjednika Resora za informisanje. Radio je u informativnoj službi grada Novog Pazara2.

Lični život:

Gicić je bio u dva braka. Iz prvog braka ima sina Meheda Gicića, studenta filmske režije u Turskoj. Galibov ootac, Sabahudin Gicić, bio je socijalni radnik, a majka, Ajtana Imamović, profesor engleskog jezika. Ima brata Agana, inžinjera informatike i studenta akademije umjetnosti, i sestru Pašu, profesorku umjetnosti na Univerzitetu9. Galib je potomak poslednjeg muftije Kraljevine Jugoslavije i poslednjeg šerijatskog sudije Teufika ef. Imamovica i serdara Semsudina Gicića.

1. Informacija o obrazovanju, preuzeta iz ličnih podataka. ↩ 2. RTV Novi Pazar. "Galib Gicić - Biografija". Pregledano na rtvnp.rs. ↩ ↩2 ↩3 ↩4 3. TRT. "Galib Gicić - Izvještaji". Pregledano na trt.net.tr. ↩ ↩2 ↩3 4. Hayat TV. "Galib Gicić - Izvještaji". Pregledano na hayat.ba. ↩ 5. TV Sarajevo. "Galib Gicić - Izvještaji". Pregledano na tvsarajevo.ba. ↩ 6. Balkan Media Grupa. "Uprava". Pregledano na rtvnp.rs ↩ 7. ↩ ↩2 8. BNV. "Članovi". Pregledano na bnv.org.rs. ↩ 9. Informacija o ličnom životu, preuzeta iz ličnih podataka. ↩ ↩2 ↩3 ↩4