Корисник:Jozefsu/Project

С Википедије, слободне енциклопедије
"Хумке/Кургани Србије" – "Kurgans in Serbia"

Увод[уреди | уреди извор]

Идеја за пројекат произашла је из личне заинтересованости за локалну историју и за делове природе које чувају стари предеони објекти – бране, шанчеви, салаши, пашњаци, хумке...

Хумке (кургани) представљају универзално наслеђе. Неки су још из енеолитика, а има их и из каснијег периода, сеобе народа (келти, сармати, татари, авари, хуни).

О њима је код нас доступно мало јавних информација. Управо у томе лежи иновативност и оригиналност идеје овог вики-пројекта: ова информација нигде није била доступна по дифолту, или у каквој онлајн преузимљивој форми. Чак ни од државних институција. Једино се Музеј Војводине изјаснио "да их је евидентирано око 600" и "да је њихово истраживање у току" (1997).

Наравно није циљ да Википедија буде извор уместо државних извора или извор за њих (пошто је реално за очекивати обрнуто), али док држава не успостави свој систем информисања, ово може да послужи. Значи, покренути смо идејом која креће од нулте тачке. Пионирски рад.




...

12. април 2015.[уреди | уреди извор]

Свечано аплицирано за пројекат микрогранта (WMRS_microgrants2015_obrazac_prijave_proj.KURGANI.rtf)

26. април 2015.[уреди | уреди извор]

Учествујем један дан на конференцији WikiLive у Београду, у малој сали СКЦ-а. Упознајем се са људима, окружењем и основама рада на Википедији.

...

1. мај 2015.[уреди | уреди извор]

...

...

31. август 2016.[уреди | уреди извор]

Испоставило се да је пројекат много већи залогај него што се надало, кургане је много тешко лоцирати а још теже пронаћи. Пример је био "Кинђа" један од највећих и најпознатијих хумки Баната чије проналажење је у плус ненормалним временским условима (жега пред олују) изискивало скоро цео један дан. Када смо стигли у Кикинду испоставило се да нам се из мобилног некако избрисале координате кургана (свих или бар тог подручја). Тако да смо мислећи да у Кикинди свако зна за курган кренули "наслепо".

Пошли смо око 10 сати из Кикинде у правцу Румуније, и на наше запрепашћење велики брег на који смо наишли била је локална депонија а не Кинђа, како смо мислили. Знали смо само за приближан правац хумке и надали се да је тако велика да нам не може омаћи. Од ондашњег радника смо питали и он је климао главом, да зна о чему је реч, али је додао "То не може да нађе ко добро не познаје околину Кикинде. Одакле сте? Из Суботице? Имаћете потешкоће..." Рекао је да може да да само приближне упуте, и да ћемо најпре проћи поред фабрике "Банини". То се и десило, али смо завршили у приграђу Кикинде. Ту је седео стари лала на клупи испред куће, а ми помислили "Ако овај не зна, неће нико". А он рече "Кинђа? Па да, ту сте, само још пар стотина метара... прођите поред фабрике..." Управо смо отуда дошли, али хумке нигде нисмо видели. Наравно, дошло је до великог неспоразума, цео северни део Кикинде – вероватно и због самог кургана – зове се "Кинђа"! А човек нам је добро рекао, само о кургану није знао ништа, он је мислио на приграђе...

Упадање на баналан начин

Па смо кренули атарским путем према месту чије координате смо у међувремену добили путем СМС-а. Путу као да није било краја, а жега цепа (уосталом види се на фотографијама, пријатељ је везао мајицу око главе као неки арапин). И онда, бум: склизнули са све ужег пута у орање. Требало нам је доста времена да се ослободимо. Копали смо на смену да ослободимо дно аута, а у међувремену попео сам се на кров кола јер сам видео један курган према северу, па још два према западу и југу. Њих сам фоткао, кола су изашла из дубоког орања и кренули смо, пажљиво да не би поново упали. Повремено сам искакао из аута и манулено навигирао - иди десно, мало лево... Коначно, бетонирани пут. Међутим, он нас води све даље од Кикинде и од кургана који смо имали на видику.

Око 12 силазимо са асфалтног на атарски пут, који убрзо престаје да буде пут. Паркирамо, и правац пешке у атар. И онда, одједном бум: огроман курган на видику: Кинђа! Само између нас и њега је огромна забарена удолина – "Млака" на мапи (стари назив за мочвару). У овим моментима човек помисли, зашто немамо дрон? Ништа, имамо знак поред пута "Фазанерија ловачког друштва" – вреди пробати проћи туда. Међутим, пут се код куће у шуми и фазанерије завршава. Излази човек и почне да нам објашњава да је Кинђа у Кикинди и да је повратак "компликован". Нисмо могли да верујемо да човек који живи у кући само километар од тако великог кургана, ништа не зна о њему, а зна за "дериват" његовог имена? Но, раздваја их шума фазанерије, човек не излази на тај крај, где уосталом и не води пут оданде...

Жега ли жега...

(Само на маргини помињем, да смо били на стотинак метара од земљаног утврђења "Градиште", ех да смо имали координате, сад не бисмо морали другом приликом поновити ту трасу. Изем ти овакву организацију, која је узгред моја лична, ух ох 😬)

Пронашли смо пут који води назад у Кикинду – у ствари пут којим смо требали доћи уместо што смо тумарали атарима – широка тракторска међа кроз алувијални терен, која зими сигурно није проходна. Сада смо на неки начин захвални за жегу. Коначно: курган Кинђа – стојим на врху Баната! Ех, барем на врху северног дела, са 89 метара над морем, само Иђош је на западу виши за око метар...

 Naziv humki
engleski grave mound, Iron Age barrow, kurgan, tumulus
Tajik кӯҳе вазнин, Барроу оњан Синну сол, Қӯрғонтеппа, tumulus
španski Tumba de montón, la Edad de Hierro carretilla, Kurgan, túmulo
bugarski гроба могила, Iron Age тарга, Курган, могила
albanski tumë varri, Iron Age karrocë dore, Kurgan, tumë
azerbaijani ağır mound, dəmir dövrünə kurqan, Kurqan, tümülüse
Tajik Қӯрғонтеппа
poljski kurhan
češki hrob kopec, doba železná kolečko, kurgan, mohyla
slovački mohyla
estonski haua küngast, rauaaja kalme, kurgan, kalme
kazakh ауыр қорған, темір дәуірінің қорған, корған, қорғаннан (korgan)
makedonski гробот могила, железното време курган, тумул
latvian kapu pilskalns, dzelzs laikmeta nestuves, Kurgan, kapkalns
rumunski movilă
švedski gravhög
turski höyük
ukrajinski могила

      Приказ развоја пројекта на мапи[уреди | уреди извор]

      ——— За већу детаљну мапу – кликни овде ———
Приказ до сада обрађених кургана
BAC810
BAC810
BAC238
BAC238
BAN125
BAN125
BAN238
BAN238
BAC068
BAC068
BAN208
BAN208
BAC371
BAC371
BAC473
BAC473
BAC459
BAC459
BAN581
BAN581
BAC434
BAC434
BAC471
BAC471
BAC393
BAC393
BAN045
BAN045
Приказ до сада обрађених кургана

Списак урађених/сређених чланака[уреди | уреди извор]

  1. Хумке у Суботици и околини
  2. Дванаест санадских хумки
  3. Јуришина хумка
  4. Хумка
  5. Хумка Песак
  6. Категорија:Тумулуси у Србији
  7. Категорија:Земљана утврђења и опидуми у Србији
  8. Земљано утврђење
  9. Тумулус
  10. Вашкапу
  11. Курган (хумке)
  12. Хумка Буџак
  13. Списак хумки у Србији
  14. Списак земљаних утврда у Србији
  15. Хумке, градине — Списак литературе
  16. Чуруг - Стари Виногради
  17. Могиле
  18. Галад град
  19. Хумка Томаш
  20. Доња Брањевина
  21. Рунски камен
  22. Ахилова гробница
  23. Курган "Прокеш"
  24. Геотопографске пирамиде
  25. Францискански катастар
  26. Франц-Јосифов катастар
  27. Хумке Хоргоша и околине
  28. Јуришина хумка
  29. Цнеса
  30. Чарнок
  31. Жидовар
  32. Тел
  33. Стела
  34. Курганска хипотеза