Корисник:Lenka Milic/Аутостоперски водич кроз Галаксију(серија књига), Даглас Адамс (2)

С Википедије, слободне енциклопедије

Аутостоперски водич кроз галаксију су серије научне фантастике које укључују комедију, написане од стране Aдама Дагласа. Оригинална радио-комедија емитована је по први пут на BBC Радију 4 1978. године, да би касније била адаптирана у друге формате, и током неколико година постепено је постала међународни мулти медијски феномен. Адаптације су укључиле сценске представе, "трилогију" од пет књига, објављених између 1979. и 1992. године, шести роман написан од стране Овена Колфера у 2009. години, 1981 ТВ серије, 1984 компјутерске игре, три серије сачињене од адаптације три дела комичног стрипа од прва три романа које је објавио DC Comics између 1993. и 1996 године. Такође је било две серије пешкира, продуцираних од стране Бир Дејвиса, за које се сматра да су написане од стране фанова да би биле "званичне верзије" Аутостоперског водича кроз галаксију тако што укључују текст из првог романа. Холивудска филмска верзија, произведена и снимљена у Великој Британији, објављена је у априлу 2005. године, а радио адаптације трећег, четвртог и петог романа емитоване су од 2004. до 2005. године. Адамс је урадио многе од тих адаптација, укључујући и романе, ТВ серије, компјутерске игра, и најраније нацрте сценарија за холивудски филм и неке од сценских наступа који су представили нови материјал написан од стране Адамса.

Наслов садржи име од фиктивног, ексцентричног, електронског туристичког водича, ''Аутостоперски водич кроз галаксију'', што је на видљивим истакнутим местима у серијама

Аутостоперски водич кроз галаксију се често скраћено пише HG2G или HHGTTG,(engl.), који се користи на сајтовима фанова и H2G2, скраћеницу коју је први пут употребио Нил Гејман као наслов поглавља у делу ''Без панике (Don't panic,engl.) и касније у онлајн водичу. Серијал се такође често назива Аутостоперски водич, Аутостоперски, или једноставно Водич. Овај наслов се може односити на било који од разних инкарнација приче од којих су књиге најшире распрострањене, пошто су преведене на више од 30 језика до 2005. године.

Заплет[уреди | уреди извор]

Различите верзије прате исту основну радњу, али су у многим местима међусобно контрадикторне, јер је Адамс преписао причу значајну за сваку нову адаптацију. Кроз све верзије, серија прати авантуре Артур Дента, несрећног енглеза, иако прича такође прати авантуре других главних ликова: Форд Префекта (човек који је именовао себе по Форд Префект аутомобилу да би се уклопио са оним што се претпостављало да је доминантан облик живота) ванземаљца са мале планете негде у близини Бетелгеза и истраживача истоименог водича, Зафод Библброкса, Фордовог полу-рођака и галактичког председника, депресиваног робота-Марвин Параноичан Андроид и Трилијан, раније позната као Трајша МсМилан, жена коју је Артур упознао на забави у Ислингтону и једине људе који су преживели Земљино уништење.