Пређи на садржај

Корисник:Lukanrt6917/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Celeste je platformska igra dizajnirana i napisana od strane Medi Torsona i programirana od strane Thorson i Noel Berry u 2018 godini. To je potpuna verzija PICO-8 igre naoravljena 2016 godine na game jam od strane Thorson i Berry za svega 4 dana. Radnja igre je smeštena na fiktivnoj verziji Mount Celeste i prati mladu ženu Madeline koja pokušava da se popne na planinu i koja se suočava sa svojim unutrašnjim demonima u cilju da dostigne samit.


Celeste je 25 Januara 2016. godine objavljena kao nezavisna igra širom sveta Microsoft Windows, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, macOS, i Linux a zatim je objavljena i na Stadia 28.Jula 2018. godine. Igra se sastoji od 8 poglavlja kao i od besplatnog dodatno poglavlja pod naslovom Farewell koji je objavljen 8. Septembra 2019. godine. Farewell ima ulogu epiloga glavne priče.


Celeste je nakon objavljivanja doživela unoverzalno priznanje i smatrana je za najbolju igru 2018. godine. Igra je dobila pohvale za svoj način igre, dizajn nivoa, muziku, temu i emocijalnu priču kao i za Medelininu karakterizaciju. Takodje je izdvojena kao zahtevna ali i zanimljiva za obične, okorele i brze igrače. Osvojila je mnoštvo nagrada, uključujući i najbolju nezavisnu igru kao i igru za uticaj The Game Awards 2018 nagradnom programu. Caleste je takodje doživela i finansijski uspeh prodavši više od milion kopija do kraja 2019. godine čime je premašila očekivanja svog kreatora.

Sadržaj igre[уреди | уреди извор]

Na ovoj slici Medelin juri kroz vazdih u cilju da sakupi predmet koji će joj omogućiti da ponovo juri kroz vazduh

Celeste je platformska igra u kojoj igrač kontroliše mladu ženu Medelin koja pokusava da se popne na Mount Celeste izbegavajući razne smrtonosne prepreke. Uporedo sa skakanjem i penjanjem uz zid koje traje odredjeno vreme , Medelin ima sposobnost da u 8 pravaca juri kroz vazduh. Ovaj potez inicijalno može biti izeveden samo jednom i on mora biti dopunjen ili sletanjem na zemlju, udaranjem određenih objekata kao što su leteći kristali ili odlaskom u novi prozor. Kasnije u igri, igrač dobija mogućnopst da ovaj potez izvede dva puta. kombinacijom juranjeve sa kretanjem u odredjenim pravcima omogućava igraču da se kreće brže nego sto je predviđeno ili da pristupi delovima igre u kojima ne bi trebao da se nalazi. Neki od ovih naprednih poteza su pokazani igraču koji je zasao u zadnje nivoe igre. Primerima su pokazani i super jurnjava, hiper jurnjava, ultra jurnjava i jedan nenamenjen potez demo jurnjava. Kroz igru, igrač će naići na dodatnu mehaniku, kao naprimer opruge koje ce lansirati igrača ili perje koje će igraču omogućiti kratko letenje, smrtonosne objekte kao na primer siljci koji ce ubiti Medelin (vraćajući je na početak prozora).

Igrači takođe mogu da pristupe pomoćnom modu, gde mogu promeniti neke atribute igre. Neki od njih su neograničena jurnjava, nevidljivost ili usporavanje brzine igre. Sakriveni u većini „A strani” poglavnja igre su opcionalne jagode, dobijene pobedom izazova platformiranja ili resavanjem zagonetke, koji neznatno menjaju kraj igre u zavisnosti od toga koliko ih je prikupljeno, kao i kasetna traka koja otključava „B stranu” , tajni nivo koji priža teže zagonetke za čije je rešavanje potrebno koristit mehaniku iz „A strani”[1][2]. Opcionalni kristali srca koriste se za pristup igri nakon zavrsetka se takodje nalaze na „A strani”. Rešavanjem svih „B strana” se otključava „C strani” strana koja je kratka, veoma teška i za čije je rešenje potrebno koristiti mehaniku i iz „A strane” i iz „A strane”. „B strani”, „C strani” i sav Farewell sadržaj uči igrača naprednoj tehnici koja je potreban za resavanje inače nemogućih prepreka. Nakon rešavanja svih „C strana” igrač može pristupiti meniju varijanti koj mu omogućava da promeni fiziku igre, slično kao i pomoćni mod. Neke od ovih varijanti su ubrzavcanje igre do maksimalnih 160% normalne brzine, 360 stepeni jurnjava, i slabo trenje. Originalni Celeste klasik Pico-8 protokol takođe može biti pronađen u mini igricama.[3]

Zaplet[уреди | уреди извор]

Mlada žena Medelin počinje penjanje na planinu uprkos upozorenju stare žene pod imenom Baka koja živi u podnožju planine. Medelim prolazi kroz napušteni grad, gde nailazi na saputnika Tea. Medelin kampuje u gradu preko noći i sanja o mračnoj strani sebe, poznatoj kao „Deo mene” u igri. Bedelin se dovaja od nje pomoću magičnog ogledala i pokušava da spreči Medelinino penjanje uz planinu. Medelin beži od Bedelin i uspeva da se probudi iz svao košmara.

Medelin nastavlja da se penje i nailazi na stari hotel pod imenom Celestial Resort . Hotelski domar je duh Gospodih Oširo koji pokušava da ubedi Medelin da ostane u hotelu uprkos stanju u kom se hotel nalazi. Ona ga nevoljno zabavlja čisteći deo hotela ali je on željan da ona ostane u preko noci u predsedničkom apartmanu. Nakon dolaska u apartman Bedelin se neočekivano pojavljuje u stvarnom svetu rugajući se gospodinu Oširu. Ona zatim pravi rupu dopuštajući Medelin da pobegne. Gospodin Oširo predpostavljajuci da je Medelin rekla ove reči, ljutito juri za njom rušeći pola hotela. Medelin uspeva da ga smiri i nastavi sa penjanjem na planinu.

Na Zlatnom Grebenu Medelin ponovo sreće Baku. Ona joj govori da je izneneđena da je Medelin uspela da stigne dotle i nudi joj prečicu koja bi joj omogućila brz silazak niz planinu. Medelin odbija i nakon prolazka kroz jake vetrove Grebena ponovo se susreće sa Teom kod godole. Da pola vožnje gondolom Bedelin se ponovo pojavljuje i zaustavlja lift, davajući Medelin panični napad zbog nestabiln osti gondole. Teo je smiruje a gondola nastavlja dalje do drevnog hrama. Medelin i Teo su razdvojeni i zarobljeni unutar gledala. Medelin uspeva da pobegne i nailazi na Tea zarobljenog unutar magičnog kristala. Čudovista stvorena iz Medelininih i Teovih nesigurnosti ih napadaju ali Medlein uspeva da iznese Tea iz hrama i da ga oslobodi iz kristala.

Medelin i Teo postavljaju kamp gde mu se ona poverava o svojim mentalnim problemima i o Bedelin. Kasnije te večeri, ona traži Bedelin i govori joj o svojoj želji da je ostavi za sobom. Ljutito Bedelin gura Medelin u podnožje planine ge ona jos jednom sreće Baku. Ona predpostavlja da je Bedelin uplašena i predlaže da Medelin priča sa njom. Medelin ponovo pronalazi Bedelin i izvinjava joj se i kune se da će se zajedno sa njom popeti na planinu. Bedelin na kraju oprašta Medelin. Njih dve se zajedno penju uz planinu i stižu na vrh planine.

Epilog pokazuje Medelin kako proslavlja sa Bedelin, Teom, Bakom i gospodinom Oširom jedući pitu od jagode. Veličina pite i broj jagoda na njoj su povezani sa brojem jagoda koje je igrač uspeo da prikupi kroz igru.

U dva poglavlja nakon zavrsene igre, Medelin istražuje jezgro planine posle godinu dana od zavrsetka glavne priče. U poglavlju Jezgro Medelin se nosi sa propuštanjem Bakine sahrane gde se itkriva da je Bakino ime Celia i da je ona prijateljica Teovog dede.

Razvoj i objava[уреди | уреди извор]

Noel Beri i Medi Torson, koji su programirali Celeste, kreirali su originalni Pico-8 Celeste za svega 4 dana na Game Jam-u. [4]Rezultat je bila teška platformska igra koja je imala 30 nivoa dizajniranih za brze igrače i one sa preciznim refleksima. Kill Screen je rekao da je igra nastala on Torsonove igre TowerWall i da ima dosta zajedničkog sa starijim igrama kak na primer Super Mario Maker[5]. Beri i Torson su nakon toga objavili verziju sa preko 200 soba raspoređenih u 200 poglavlja[6]. Igra je napravljena u vreme kada se Torson borio sa ankcioznošću i depresijom. U procesu razvoja Torson je otkrio da ona mora da vodi računa o sebi i napravio je igru koja će ohrabriti igrače uprkos svojoj teskoći. Kako tim nije hteo da slanji efekat mentalnih bolesti neki od razgovora u igru su morali biti prepravljeni.

U igri je prepoznato da ima nekoliko teških elemenata platformskih igara, koji često zahtevaju kombinaciju nekoliko uzastopnih skokova, jurnjave, penjanje uz zid i drugih sposobnosti. Uprkos tome igra je smatrana za pristupačnom. Torson je u seriji tvitova otkrio da su u procesu kreiranja platformske logike kreirali sirok „Prozor” kako bi igrač imao bolje šanse za uspehom. Ovo je omogućilo igraču da skoči nekoliko trenutaka nakon prelaska ivice umesto neposrednog padanja. Torsnon je sve ove momenta nazvao „Osećajem igre” i time je napravio da igrači opraštaju igri.

Na Tviču su uživo emitovali dva dela njihovog procesa kreiranja igre. Demo igrice je izasao 2016. godina na West Indie Megabooth. Celeste je objavljena na Nintendu, PlayStation 4, Xbox One, Windows, Linux i macOs 2018 godine. Prema Berijevim rečima igra je razvijena peko XNA za windows, FNA za Mac os i Linux i MonoGame za Xbox One, PS4 i Nintendo. Originalni Pico-8 koncept je uključen u igru kao sadrzaj koji je potrebno otključati preko mini igrica.

Za vrem treće godišnjice 25. Januara 2021 godine drugi ceo Celeste je objavljen kao besplatan pod imenom Celeste 2.[7]

Alatke[уреди | уреди извор]

Nakon objavljivanja igre kreatori su objavili spisak svih alatki korišćenih za razvoj ove igre

Kategorija Ime Aplikacija
Programiranje Visual Studio C# Glavno integrisano razvojno okruženje
XNA Unos i prevođenje
FNA / MonoGame Pravljanje platforme
Monocle Frejmvork rađen po XNA
Umetnost / Vizualizacija Aseprite Animacija
Clip / Manga Studio Konceptualna umetnost
Crunch Teksture
Blender 3D modelovanje
BMFont Font
Zvuk / Muzika FMOD Zvučni efekti i muzika u igri
Ableton Live Obrada digitalnog zvuka
Massive Sintisajzer
Spitfire "Felt piano" dodatak
Dizajniranje nivoa Ogmo editor Dizajn mape
Map designer Mape u igrici
Poslovanje tima Slack Timska komunikacija
Trello Pronalaženje grešaka
Google Docs Deljenje

Prijem[уреди | уреди извор]

Izvedeni rezultat
Izvedeno stanje rezultat
Metacritic (XONE) 94/100

(NS) 92/100 (PS4) 91/100 (PC) 88/100

Ocene i rezultati
Objavljeno Rezultat
Destructoid 10/10
Game Informer 9/10
GameSpot 9/10
IGN 10/10
Nintendo Life
Nintendo World Report 10/10
PC Gamer (US) 80/100
Polygon 8/10
VideoGamer.com 9/10

Kritički odgovor[уреди | уреди извор]

Celeste tim na Independent Games festivalu 2018. godine gde su osvojili nagradu

Celeste je od kritičara doživela univerzalno priznanje sudeći po izvedenim rezultatima Metakritike, na svim verzijama igrice on za pc, koja je generalno favorizovana. Novinar video igara je Celeste imenovao za najbolju igru godine. Polygon je imenovao igru za najbolju protekle decenije. Osnivač Destruktoida Kevin Merserau je Celeste nazvao suštinsko iskustvo igranja igrice. Takođe je rekao i da po prvi put u poslednjih nekoliko godina nema ni jednu primedbu. Tom Marks iz IGN je pohvalio radnju igre kao i način na koji se uklopila sa samim igranjem. On je rekao da mu je stalo do Medelinine borbe i da se saoseća sa njim na način na koji on to nije očekivao.

Zvuk za Celeste je komponovala Lena Raine i objavio ga je Materia Collective . Zvuk je dobio sve pohvale kritičara. Oficijalni album je najavlje a zatim i objavljen 25. Januara 2019 godine.

Prodaja[уреди | уреди извор]

Do decembra 2018 godine Celeste je prodata u više od 500,000 primeraka. Na to Torson je rekao da nikad nije očekivao da toliki broj ljudi voli njegovu igricu. Iako zvanični podaci o prodaji nisu objavljeni Dual Shock smatra da je najveci uspeh bio za Switch.

U septembru 2019 godine Torson je u intervjuu za IGN rekao da se igra približava brojci od 1 000 000 prodatih primeraka. U martu 2020 godine IGN je potvrdio da je ta brojka dostignuta pre početka te godine[8][9]

Godina Nagrada Kategorija Rezultat
2018 National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards 2018 Original Light Mix Score, New IP Nominovan
Independent Games Festival Awards Odlučnost u zvuku Nominovan
Nagrada publike Pobedio
Golden Joystick Awards Najbolja nezavisna igra Nominovan
Najbolja igra godine Nominovan
The Game Awards 2018 Najbilji muzički rezultat Nominovan
Najbolja igra godine Nominovan
Igra sa uticajem Pobedio
Najbolja nezavisna igra Pobedio
Gamers' Choice Awards Omiljena igra fanova Nominovan
Najbolja igra fanova Nominovan
Omiljana nezavisna igra fanova Nominovan
Titanium Awards Najbolja nezavisna igra Nominovan
Australian Games Awards Najbolja igra godine Nominovan
Game Informer Igra meseca za April 2018 Pobedio
2019 New York Game Awards Velika nagrada Apple za najbolju igru Nominovan
Najbolja nezavisna igra Nominovan
22nd Annual D.I.C.E. Awards Akciona igra godine Pobedio
Neverovatno dostignuće za nezavisnu igru Pobedio
National Academy of Video Game Trade Reviewers Awards 2019 Igra godine Nominovan
Kontrola dizajna Nominovan
Kontrola precitnosti Pobedio
SXSW Gaming Awards Odlična naracija Nominovan
Nagrada za kulturnu inovaciju Pobedio
Nagrada za odličan muzički rezultat Nominovan
Popularna igra godine Nominovan
Video igra godine Nominovan
Game Developers Choice Awards Najbolji zvuk Pobedio
najbolji dizajn Nominovan
Igra godine Nominovan
2019 G.A.N.G. Awards Najbolja muzika za nezavisnu igru Nominovan
Nagrada izabrana od strane publike Pobedio
15th British Academy Games Awards Najbolja igra Nominovan
Igra izvan granica zabave Nominovan
Dizajn igre Nominovan
Inovacija igre Nominovan
Muzika Nominovan
Italian Video Game Awards Igra godine Nominovan
Najbolja nezavisna igra Nominovan
Igra izvan granica zabave Nominovan
ASCAP Composers' Choice Awards Najbolji rezultat 2018 godine Pobedio

Nasleđe[уреди | уреди извор]

Celeste, koja je dizajnirana za brze igrače je postala hit u to zajednici. Usgamer je rekao da je popularnost igre u ovoj zajednici zaslužan za generalnu popularnost igre. Dizajner zvuka Kevin Regamej je rekao da je njegov tim primio mnoštvo mejlova od strane fanova koji su prvi put u životu dobili inspiraciju da postanu brzi igrači.

U poslednjo sceni igre se prikazuje Medelinina soba u kojoj se nalaze razni predmeti kao sto je LGBT zastava koja je navela fanove da pomisle da je Medelin Trans žena. Torson je u novembru 2020. godine to i potvrdio. Takođe je rekao i da nikada ranije ovo nosi objavili zato što je u tom trenutku ona još uvek tražila sebe i tim nije želeo da pravi famu oko toga. Činjenica da je Medelin trans je prihvaćena pozitivno od strane LGBT zajednice. Ona je takođe doživela i negativne komentare od strane crkve i religioznih zajednica.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Matulef, Jeffrey (July 20, 2016). "Towerfall dev's next game Celeste recalls Super Meat Boy". Eurogamer. Archived from the original on February 4, 2019. Retrieved January 28, 2018.
  2. ^ "Celeste Review". Expert Game Reviews. July 2, 2019. Archived from the original on October 13, 2019. Retrieved October 13, 2019.
  3. ^ "Celeste Wiki Guide: Cheats and Secrets". IGN. Archived from the original on October 7, 2020. Retrieved November 18, 2020.
  4. ^ "Destaque dos Game Awards 2018, "Celeste" tem sangue brasileiro". Archived from the original on February 22, 2019. Retrieved February 21, 2019.
  5. ^ Hudgins, Amanda (July 26, 2016). "Next up for the creator of Towerfall, A game about climbing a Mountain". Kill Screen. Archived from the original on January 5, 2018. Retrieved January 28, 2018.
  6. ^ "Celeste is the insanely difficult and insanely cute platformer we Deserve". Kill Screen. August 11, 2016. Archived from the original on January 5, 2018. Retrieved January 28, 2018.
  7. ^ @NoelFB (January 25, 2021). "Over the last 3 days we made a sequel..." (Tweet) – via Twitter.
  8. ^ Marks, Tom (January 14, 2020). "Inside EXOK Games: The Brand New Studio That's Already Sold a Million Copies". IGN. Archived from the original on June 2, 2020. Retrieved November 29, 2020
  9. ^ Marks, Tom (March 5, 2020). "Celeste Sequel (Probably) Won't Happen, Developer Says". IGN. Archived from the original on February 25, 2020. Retrieved November 29, 2020

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]