Пређи на садржај

Корисник:Marija stefan/песак

С Википедије, слободне енциклопедије


Outlast[уреди | уреди извор]

Outlast је first-person хорор игрица направљена и објављена од стране Ред Беролс компаније ( Red Barrels ). У игри се ради о новинару истраживачу Мајлсу Апшеру ( Miles Upsher ) који одлучује да посети психијатријску болницу Маунт Масив Асајлум ( Mount Massive Asylum )која се налази планини Колорадо.

Outlast је објављена за Microsoft Windows 4. септембра 2013, за PlayStation 4, 4. фебруара 2014. и за Xbox One 19. Junа 2014. Linux и OS X верзије су касније објављене 31. March 2015.[1]

Игрица је добила похвале и позитивне критике посебно због добре атмосфере хорор елемената и приче. До октобра 2016, продато је више од милион копија.[2]


Gameplay[уреди | уреди извор]

У аутласту, играч узима улогу Мајлса Апшура и истражује психијатријску болницу у којој се пацијенти слободно крећу.[3] Игирца је у првом лицу (first-person perspective) .[4] Играч може да хода, трчи, клечи, скаче, и пење се на мердевине .[5] За разлику од осталих игрица игач не може да напада непријатеље. Мора смишљати тактике као што су скривање у ормарима или испод кревета, трчање поред непријатеља да би успео да преживи. Ако играч умре, игрица почиње поново од најближег чекпоинта (checkpoint).

Већи део болнице није осветљен тако да је једини начин видети у мраку камера са ноћном визијом.[3] Коришћење ноћне визије троши батерије форсирајући играча да их тражи кроз целу зграду. Аутласт користи традиционално џамп скерове (jump scare) и аудио тако да играч може зна када га је непријатељ угледао. Ако се сниме неки важни догађаји камером Мајлс ће написати нешто у свом бележнику. Могу се скупљати документи који откривају шта се дешава у причи и податке о догађајима у болници.

Whistleblower DLC[уреди | уреди извор]

Вислблоуер длц је игрица која се бави догађајима који су се десили пре и после главне приче у оригиналној игри. Овог пута је главни лик Вејлон Парк ( Waylon Park ) који у Маунт Масиву ради као софтверски инжeњер. Његов посао подразумева одржаваље морфогенор мотора који контролише луциднан сан код појединца. Након што сазнаје како то утиче на пацијенте шаље анониман имејл Мајлсу да би разоткрио корпорацију. Одмах након тога његов надређени га затвара заједно са пациејнита и подвргава га утицајима морфогеног мотора. Међутим Волрајдер је већ на слободи што доводи до главних догађаја оригиналне игре. Парк после много времена проведеног бежећи од пацијената напокон успева да напусти зграду и улази у Мајлсов џип. Затим угледа нову жртву Волрајдера и испоставља се да је то Мајлс који није успео да му побегне. На самом крају игре Парк седи за комјутером и спрема се да постави снимке који би разоткрили компанију Мркоф (Murkoff). Нека особа му говори да је то довољно да их уништи, али да би они сигурно хтели да се отарасе њега и његове фамилије. Уз мало колебања Парк ипак притиска дугме и качи снимке.

Murkoff corporation[уреди | уреди извор]

"Ваш свет, наш бизнис" - Мркофов мото


Корпорација Мркоф је америчка транснационална компанија која је поново отворила психијатријску болницу Маунт Масив Асајлум, уз помоћ добротворне организације 2009. године, након што је директор ЦИА-е Ричард Хелмс наредио уништење свих МКУЛТРА датотека. Њихов главни циљ је био спровођење експеримената над пацијентима и стварање нове жртве за Волрајдера. Два главна сарадника Мркофа били су Алан Матисон Туринг и Рудолф Густав Верники. Мркоф је забрањивао својим радницима контакт са породицама и пријатељима из страха да неко не открије јавности њихов илегални и неморални план. Мркоф је такође био познат по томе да институционализује, мучи, убија или излаже програму морфогених мотора свакога ко покуша да разоткрије њихове експерименте, јер би могли завшити у затвору.

Мркофове специјалне јединнице (Murkoff Hardline Security) су специјални одреди војске који имају моћ да заплене њихове објекте у случају ванредних ситуација. У Оутласту они су одговорни за слање своје тактичке дивизије у психијатријски центар Маунт Масиве након катастрофалног кршења услова унутар установе.

Мркоф истраживања и достигнућа (Murkoff Research & Development ) је грана која усмерава научне пројекте које Мркоф преузима. Она ради на истраживању потенцијалних области ради профита и ради на развијању ових модела у радне моделе. У Оутласту М.Р.Д је одговоран за стварање пројекта Волрајдер. Извршни директор Ричард Трегер жели проширити овај пројекат и на жене.

Мркоф психички системи (М.П.С.), вероватно посебно створен за пројекат Волрајдер,се састоји од лекара, научника, болничара и обезбеђења који раде са пацијентима у Маунт Масиву, у циљу стварања супер војника, користећи "рој" специфичних молекула произведених помоћу психе. [6]

Miles Upshur[уреди | уреди извор]

Мајлс Апшур је главни протагониста Аутласта. Радио је као новинар за непознату компанију, али је отпуштен јер је објавио не дозвољени материјал о догађајима у Авганистану. Од тада он ради сам као новинар и истраживач. Чини се да је он младић у својим двадесетим годинама. Веома је добар атлета и уме да изведе неке изенађујуће подвиге на пример пењање и скакање по платформама и у стању је да побегне од најбржих непријатеља. Иако није физички слаб, не може да се носи са пацијентима који се још називају и варијанти. Он бира мирнији начин као сакривање, бежање и заобилажење непријатеља како не би морао доћи у физички контакт са њима. Једини изузеци су када покушавају да га задаве па их он спречи тако што их одгурне. Са собом носи блокчић у који записује сваки пут када сними неки битан догађај и камеру са ноћном визијиом уз помоћ које се креће у мраку. Што се тиче његове личности, веома је груб и агресиван, много псује и вређа непријатеље у својим белешкама. Збија мрачне шале, например након смрти доктора Трегера, који му је одсекао прсте говори како је он "бизнис школа за бизнис". Још један пример агресивности може се видети по затварању врата. За разлику од Вејлона из Вислбловера који их затвара нежно, Малс их само брзо тресне. Он је такође ментално јак што показује чињеница да иако је преживео све ужасе у болници свеједно није изгубио здрав разум, што се види из његових белешки.[7]

Story[уреди | уреди извор]

Мајлс одлази у Маунт Масиве Асајлум након што је примио имеил од анонимног извора о сумњивим активностима које се дешавају у азилу. Након што је нашао пут у болницу , дочекало га је мрачно откриће - мртва тела особља, војника и оператера, један од њих који га упозорава на непосредне опасности које вребају у азилу пре смрти. Мајлс примећује да се неки пацијенти крећу слободно по азилу, пре него што га ухвати Крис Волкер, који узвикује: "Мала свињо ..." и баца га под кроз прозор.

Након што се освести, отац Мартин га проналази и видевши његову камеру, назива га "апостолом" и говори му да чува свој живот јер има пуно тога да види у Маунт Масиву. Мајлс покушава да прикупи информације користећи безбедносне контроле, али га омета отац Мартин када искључи напајање. Након што Мајлс поново покрене генератор у подруму административног блока и врати се у собу за контролу сигурности да отвори главна врата, отац Мартин га ухвати и убризгава му седатив. Каже да не може допустити Мајлсу да оде. Показује му снимак сигурносних камера војника које брутално убија Волрајдер, и говори му да мора прихватити еванђеље да би се сва врата отворила пред њим. Мјлс се онда онесвести и отац Мартин га пребацује у ћелије у Затворском блоку.

Мајлс се буди у ћелији оца Мартина, са фразом "Почивај у миру" написана крвљу на зиду. Напушта ћелију, сусреће близанце, који разговарају о убијању Мајлса, узимању његовог језика и јетре .Међутим одлучују да то још не учине, јер би то било непристојно према оцу Мартину, који им је рекао да га не додирују. Након што је прошао кроз Затворски блок, улази у канализацију кроз рупу у туш кабини и мора да исуши воду да би наставио.

Након што прође кроз канализацију да би дошао до мушког одељења, јури га неколико пацијената. Током потере, побегне у лифт и упознаје доктора Трегера, који му је направио заседу и заробљва га. Трегер га затим мучи тако што му је одсече два прста великим маказама, али Мајлс успева да побегне када он напусти собу. На крају пронађе кључ за лифт. Трегер отвара врата лифта али Мајлс га задржава,тако да он остаје згњечен лифтом и умире.

Тада се састаје са оцем Мартином, који му каже да морају да се нађу напољу. Док пролази кроз двориште сусреће се први пут са Волрајдером. Затим види унутар женског одељења Мартина , који му говори како да дође до њега. Мајлс мора да отвори одвод за веш сакупљајући 3 осигурача из оближњих соба да би добио кључ за откључавање степеништа до горњих спратова. Током скока, Милес губи камеру која падне кроз рупу и присиљен је да се спусти у таму да би је вратио.

Онда се враћа у административни блок, где добија приступ капели тако што налази кључ да откључа степениште. Тамо је сведок распећа оца Мартина, који му тражи да забележи његову смрт. Након тога, улази у подземну лабораторију помоћу лифта, где га прогања Волрајдер кроз дуги ходник, а Крис Волкер га заскочи. Војлрајдер је напао Волкера и брутално га убио. Мајлс наставља напред и упознаје др. Верникија који објашњава како је цели догађај почео, укључујући и оно што су они намеравали да ураде с пацијентима. Верники му даје инструкције како да заустави Волрајдера. Мора да убије њеову жтву Билија Хоупа тако што ће онеспособити његов систем за подршку живота. Након што Милес прекине Билијеву животну подршку и убије га, Волрајдер, сада без жртве, га напада и улази му у тело. Тешко рањен, Мајлс крене према излазу, само да би пронашао Др. Верникија и неколико војника који су га чекали. Војници га упуцају, али док пада на земљу, доктор схвата да је Мајлс постао нова жртва Волрајдера. Како екран бледи на црно, он се може чути како убија војнике док вриште у агонији.[8]


Waylon Park[уреди | уреди извор]

О Вeлоновој прошлости се не зна много, али према Џеремију Блеру, дипломирао је на Берклију, са изузетним оценама. Упознао је Лису, са којом се оженио и добио два сина. Касније је добио посао у области софтверског инжењерства и у једном тренутку стекао двонедељни уговор са Мркоф корпорацијом у Маунт Масив Асајлуму са трећим степеном безбедности, где је одржавао морфогенски мотор и додатно програмирање, у одељењу за истраживање и развој. Након неколико дана, због строгих сигурносних протокола, није могао чак ни да контактира породицу. Развио је дубоко неповерење према научницима и докторима мотивисаним профитом који су водили опасне и неодговорне експерименте на својим пацијентима. Схвативши да је направио грешку, одлучио је да изложи Мркофове нехумане експерименте јавности.

Вајлонова личност је конраст Мајлсовој, о чему сведоче његове белешке. Приказан је као нервозан и нежан човек који се брине само о преживљавању да би видео своју породицу. Скоро свака белешка спомиње његову жену и илуструје колико му је стало до ње, као и његове деце. Он почиње размишљати о самоубиству, сматрајући да је то лакши начин да се избегне патња судбине горе од смрти у рукама поремећених затвореника азила, али никада не чини то, јер жели да се врати својој породици. Он има висок осећај морала, као један од малобројних Мркофових запосленика који се уствари буне против нехуманих поступака његове корпорације. Такође има врло поетичан начин писања. Ово, заједно са чињеницом да је добио похвалу на универзитету и његовим брзим математичким веештинама у једној од његових белешки, чине га врло интелигентим. Виђен као врло ненасилан човек за разлику од Мајлса који често вређа своје непријатеље. Два пута је направио изузетак нпр. када је покушавао да се не насмеје када је видео Глускинову смрт, и када је хтео да остави Јеремија да умре од својих повреда.


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Humble Indie Bundle 14 Is Out, Outlast & Shadow Warrior New To Linux”. GamingOnLinux. Архивирано из оригинала 9. 10. 2016. г. Приступљено 31. 3. 2015. 
  2. ^ „Red Barrels Shares Original Outlast Sales Figures, Talks About the Ending”. 19. 10. 2016. Архивирано из оригинала 22. 12. 2016. г. Приступљено 19. 12. 2016. 
  3. ^ а б McElroy, Griffin (4. 9. 2013). „Outlast Review: Run Like Hell”. Polygon. Архивирано из оригинала 26. 12. 2016. г. Приступљено 24. 12. 2016. 
  4. ^ Fogel, Stefanie (4. 9. 2013). „The inmates are running the asylum in Outlast, and they’re terrifying (review)”. VentureBeat. Архивирано из оригинала 27. 12. 2016. г. Приступљено 24. 12. 2016. 
  5. ^ Crecente, Brian (19. 6. 2013). „Outlast is a stealth horror game designed to make the player suffer”. Polygon. Архивирано из оригинала 28. 12. 2016. г. Приступљено 24. 12. 2016. 
  6. ^ Wiki Fandom http://outlast.wikia.com/wiki/Murkoff_Corporation. Приступљено 4. 1. 2019.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  7. ^ http://the-dashiexp.wikia.com/wiki/Miles_Upshu.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)
  8. ^ http://the-dashiexp.wikia.com/wiki/Miles_Upshu.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)