Корисник:Mr14113/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Prijavite se[уреди | уреди извор]

Pre početka bilo koje akcije na sistemu, korisnik se najpre mora prijaviti. Proces prijave sastoji se iz toga da korisnik upisuje svoje korisničko ime i lozinku i pružanjem ispravnih podataka dokazuje da ima pravo pristupa sistemu.[1]

Ovaj prikaz se koristi za autentifikaciju korisnika na osnovu njegovog Juniks korisničkog imena i njegove lozinke.

Ovo se dogodi ako se unesu pogrešni podaci.

Podaci za prijavu[уреди | уреди извор]

WebIDE koristi PAM(Pluggable authentication module) za autentifikaciju. Zbog toga, svaki korisnik koji ima pristup mašini na kojoj je instaliran WebIDE mogao bi da pristupi WebIDE-u sa istim podacima koje koristi za pristup mašini.

Istraživač projekta[уреди | уреди извор]

Ako korisnik nije započeo ni jedan projekat, istraživač projekta će obezbediti pomoć za pravljenje novog projekta.

Kreiranje novog projekta[уреди | уреди извор]

Da biste kreirali novi projekat kliknite na dugme "+". Nakon toga će vam biti predstavljen "Kreiraj novi projekat" dijalog koji vam omogućava da date ime svom projektu i izaberete iz kojeg šablona će se kreirati projekat. Postoji veliki broj postojećih šablona koje možete izabrati da kreirate novi projekat. Svi tutorijalni primeri i vežbe za obuku su navedene kao šabloni projekta. Ako ne izaberete nijedan šablon, vaš projekat će biti kreiran iz šablona pod nazivom Uobič ajeni Šablon.

Brisanje postojećih projekata[уреди | уреди извор]

Da bi se obrisao postojeći projekat:

  • Kliknite na njega, i onda će on biti izabran(trebalo bi da primetite kako je istaknut).
  • Kliknite na crveno dugme sa sličicom kante i obrišite izabrani projekat.

Mogućeje obrisati više projekata odjednom. Da bi se to postiglo, držite dugme "SHIFT" pritisnuto dok birate različite projekte.

Na slikama su prikazana četiri različita stanja komponenti korisničkog interfejsa istraživača projekata.

1) Predstavlja komponente u slučaju kada korisnik nema projekata. Svi drugi pokazuju komponente u slučaju kada korisnik ima tri postojeća projekta (project 1, Hello Vorld - Project, Project 2).

U 3) i 4) vidimo da su neki od projekata označeni crvenom bojom, što znači da su izabrani. Projekat biramo klikom na njegovo ime. Moguće je odabrati više projekata. Pritiskom crvenog dugmeta sa slikom kante za smeće, odabrani projekti će biti izbrisani. Pritiskom plavog dugmeta sa slikom znaka plus moguće je kreirati novi projekat.

4) prikazuje ponašanje koje se dešava kada korisnik drži duže vremena pokazivač miša na dugmetu - program prikazuje crnu belešku sa belim tekstom koji opisuje funkciju dugmeta.

Dvostruki klik na ime projekta otvara projekat.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ The Guide to DataFlow SuperComputing by Veljko Milutinović, Jakob Salom, Nemanja Trifunović, and Roberto Giorgi