Корисник:NemanjaNRT6319/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Дани Педроса
Даниел Педроса Валенсија
Лични подаци
Пуно имеДаниел Педроса Рамал
Датум рођења29 Септембар 1985
Место рођењаСабаделл, Шпанија,
ДржављанствоШпанско
Тимске информације
Тренутни тимRed Bull KTM Factory Racing Пробни возач

Daniel Pedrosa Ramal (rođen 29 Septembra 1985) je bivši Španski Grand Pri vozač koji se iz sporta povukao na kraju 2018 sezone[1]. Odrastao je u Castellar del Vallés selo u nedaleko od Sabadella.

Bio je šampion u kategoriji od 125cc 2003 godine, takođe je postao najmlađi osvajač titule šampiona sveta u kategoriji od 250cc 2004 godine koji je i odbranio 2005 godine.

Uprkos tome sto nikada nije osvojio titulu šampiona sveta u MotoGP kategoriji , Pedrosa je pobedio u trci dvanaest uzastopnih sezona (2006-2017). Takođe je završio kao drugoplasirani u generalnom plasmanu vozača u 3 navrata (2007,2010 i 2012) i u prvih 5 u 11 od 13 sezona.

Sa 31 pobedom u MotoGP-u to ga stavlja na 8 mesto po ukupnim pobedama u ovom sampionatu,

takođe se često nalazi na listama "najbolji MotoGP vozači koji nisu osvojili tu titulu"[2].

U 2019 godini Curva Dry Sac krivina na stazi Circuito de Jerez u Španiji koja je preimenovana u

Curva Dani Pedrosa u čast Dani Pedrose[3].

Pedrosa je 13 sezona proveo vozeći za Respol Hondu sve do kraja 2018 sezone.

U televiziskoj press konferenciji održanoj 12 jula te godine je i potvrdio svoje povlačenje iz sporta.

Karijera[уреди | уреди извор]

Pocetak karijere[уреди | уреди извор]

Rođen u Sabadellu,Španiji , Pedrosa je počeo da vozi motore od svoje četvrte godine kada je i dobio svoj prvi motocikl Italjet 50.Njegov prvi trkački motocikl je bio replika motora Kawasaki koji je dobio sa 6 godina. Pedrosa je imao priliku da okusi trkanje sa svojih 9 godina kada je usao u takmičenje Španskih Minibike-ova svoju debitatsku sezonu je završio na 2 mestu ,osvojivši svoj prvi podijum u drugoj trci sezone. Sledeće godine je opet učestvovao u istom šampionatu ali zdrastveni problemi su sprečili da popravi svoj plasman od prošle godine sezonu je završio na trećem mestu.

Šampionat sveta u kategoriji od 125cc[уреди | уреди извор]

2001 godine Predrosa nastupa kao debitant u šampionat sveta u kategoriji od 125cc kada biva izabrana iz Movistar Activa Cup, šampionata koja je napravljen 1999 godine za promovisanje mladih trkačih talenata Španije. Pod vođstvom Alberta Puiđ-a, Pedrosa je osvojio 2 podijuma u svojoj prvoj sezoni a pobedio u trci sledeće godine gde je završio kao treće plasirani na kraju sezone. U 2003 godini pobedio je 5 trka i bio 6 puta na podijumu osvojivši šampionat sa 2 trke do kraja sezone sa osvojenih 223 poena. Samo nedelju dana posle osvojene titule šampiona sveta Dani Pedrosa doživljava pad na jednom od slobodnih treninga na Philip Island-u gde je slomio oba članka time je sezonu završio ranije.

Šampionat sveta u kategoriji od 250cc[уреди | уреди извор]

Nakon sto je osvojio šampionat sveta u kategoriji od 125cc Pedrosa je presao u šampionat sveta u kategoriji od 250cc 2004 godine propustivši pred sezonska testiranja motora oporavljajći se od povrede clanaka koje je zadobio na kraju prethodne sezone.Ulazeći nepripremljen u sezonu Pedrosa je pobedio u prvoj trci sezone u Južnoj Africi iste sezone je i uspeo da osvoji šampionat i titulu novajlije godine. U svojo prvoj sezoni osvojio je 7pobeda i 13podijuma. Pedrosa je odlučio da ostane jos jednu godinu u šampionat sveta u kategoriji od 250cc koji je i osvojio sa 2 trke do kraja sezone postavši opet šampion sveta 2005 godine.U sezoni 2005 osvojio je 8 trka i 14 podijuma uprkos povredi ramena koji je zadobio na jednom od treninga pred trku u japanu.

MotoGP šampionat[уреди | уреди извор]

2006[уреди | уреди извор]

Pedrosa je napravio skok na 990cc MotoGP motore 2006 godine vozeći za Repsol Hondu .Bilo je raznih kritika na ime Pedrosinog malog rasta tj. da nije bio dovoljno snažan da ovlada velikim i teskim MotoGP motorima i da se uspešno trka sa njima u premijernoj klasi motociklizma.

Naravno svim svojim kritičarima je pokazao da nisu bili upravu završivši prvu trku sezone u Herezu na drugom mestu.U svojoj svega 4 trci u MotoGP šampionatu uspeo je da zabeleži svoju prvu pobedu u Kini . Svoju drugu pobedu u MotoGP-u ostvario je u Donigtonu čime je i postao ozbiljan kandidat za osvajanje MotoGP titule.Bila je to pobeda za pamćenje za Pedrosu koji je pobednički podium delio sa Valentinom Rosijem koji je trku zavrsio iza Pedrose na drugom mestu.Pedrosa je takođe osvojio i 2 pol pozicije u prvoj polovini sezone.

Sve do velike nagrade Malezije u Sepangu, Pedrosa je bio drugi u generalnom plasmanu vozača tik iza svoj iskusnijeg klupskog kolege Niki Hejdena.Pedrosa je uspeo da se kvalifikuje na 5 mesto za trku posto su kvalifikacije bile prekinute zbog velike kise koja je počela da pada.Uspeo je da trku zavrsi na trecem mestu iza Rossija i vozača Duccatija Lorisa Capirossija.

Njegova forma je pocela da opada vec u sledećoj trci i počeo je da se muči sa motorom sto ga je pomerilo na peto mesto u generalnom plasmanu.

Njegova loša forma se nastavili i u Portugalu.Nakon obećavajućeg starta u trci na kratko se nasao na poziciji 2 u trci pre nego sto ga je pretekao Colin Edwards a zatim i vodeći u šampionatu i njegov klupski kolega Nick Hejden.U petom krugu Pedrosa je napravio grešku dok je pokušavao da pretekne Hejdena ali je izgubio kontrolu na motociklu proklizao izletevši sa staze i sa sobom izbacio i Hejdena.Izletanje je završilo njegove tanke šanse koje je imao za osvjanje šampionske titule i time uticao da Hejden izgubi vodstvo u šampionatu cime je Rossi završivši drugi u trci preuzeo vodeću poziciju.

Samo dve nedelje kasnije Hejden je uspeo da se opopravi i da osvoji titulu šampiona sveta u MotoGP klasi dok je Pedrosa završio četvrti sto mu je omogućilo da zauzme 5 mesto u generalnom plasmanu u svojo debitatskoj sezoni čime je osvoji titulu novajlije godine.

2007[уреди | уреди извор]

Dani Pedrosa na pred sezonskim testiranjima za 2007 sezonu

Pedrosa je nastavio da vozi za Hondu u 2007 godine na novoj Hondi RC212V. Honda RC212V je imala dosta tehničkih problema pri čemu je Pedrosa izbačen sa trke od strane Olivera Jacque-a i Randija de Puniet-a ali je uprkos tim problemima uspeo da završi sezonu kao drugi u generalnom plasmanu iza Stonera i ispred Rossija. Na kraju 2007 sezone potpisao je dvogodišnji ugovor sa Repsol Hondom za 2008 i 2009 sezonu

2008[уреди | уреди извор]

U 2008 problemi sa RC212V su se nastavili povredom u pred sezonskim testiranjima čime je i propustio razvojni deo motora,uprkos tome sezonu je počeo dobro osvojivši podijum u prvoj trci sezone.Dok je vodio u trci i šampionatu na velikoj nagradi Nemaćke je izleteo sa staze i doživeo povredu koja ga je sprečila da učestvuje u naredne dve trke. Mišelinove perfomanse u MotoGP su bile sve gore i gore sto je rezultiralo da Pedrosa pređe na Bridžstonove gume pred trku u Indijanapolisu.[4][5]Sezonu je zavrsio kao treći u generalnom plasmanu.

2009[уреди | уреди извор]

Kao i u 2008 Pedrose je doživeo povredu u pred sezonskim testiranjima čime je propustio testiranje motora pred početka sezone.Prvu trku sezone je završio na 11 mestu ali je uspeo da se oporavi od lošeg rezultata u narednim trkama[6].U petoj trci sezone je doživeo povredu na treningu pred trku a onda je i pao sa motora u toku trke čime je prednost u odnosu na vodečeg porasla na 33 poena.

2010[уреди | уреди извор]

Za 2010 sezonu Pedrosa je promenio broj na motociklu na 26 broj koji je koristio kada je ušao u MotoGP šampionat sa broja 2 koje je koristio u 2008 i broja 3 iz 2009 sezone.Promenu je učinio da bi udovoljio fanovima koji su ga molili da se vrati na broj koje je uvek koristio.Pedrosa je pobedio u 4 trke i završio kao drugo plasirani u generalnom plasmanu iza Horheja Lorenca.

2011[уреди | уреди извор]

Pedrosa na velikoj nagradi u Portugalu gde je osvojio prvu pobedu u sezoni

Pedrosa je ostao sada u sastavu od 3 vozača u Repsol Hondi gde su mu klupske kolege bile Andrea Dovizioso i Casey Stoner.Pedrosa se domogao podijuma u prve tri trke sezone da bi to krunisao sa pobedom velokom nagradom Portugala.U 18 krugu u trci u Fancuskoj Pedrosa se našao u incidentu sa vozacem Gresini Racing-a Markom Simončelijem u borbi za drugo mesto; Simočeli je pretekao Pedrosu spoljanjim delom trkacke linije ulazeći u Chemin aux Boeufs ali se podvukao ispred Pedrose što je za rezultat imalo da je Pedrosa zakačio zadnji točak Simončelija i pao sa motora.

Simončeli je dobio kaznu u vidu prolaska kroz pit lane dok je pad Pedrosu ostavio sa slomljenom ključnom kosti[7] što ga je sprečilo da se trka sve do velika nagrade Italije gde je završio na osmom mestu.

Pedrosa je drugu pobedu u sezoni ostvario u velikoj nagradi Nemaćke kada je iskoristio grešku Lorenza sa svega 9 krugova pred kraj trke[8].

Odmah sledeće nedelje završio je na trećem mestu u trci u Laguni Seki [9] pre nego što je osvojio prvu pol poziciju u sezoni pred veliku nagradu Ćeške.[10] Trku je zavrsio izletanjem sa nje ali je sledeće tri trke zavrsio na drugom mestu pre nego što je pobedio u trečoj trci sezone i ćetristotoj pobedi u kraijeri u Japanu gde su se njegove šanse o tituli šampiona sveta 2010 završile; time ušavši u jedan poen razlike u odnosu na njegovog klupskog kolegu Doviziosa za treće mestu u generalnom plasmanu.Dovizioso je završio ispred Pedrose u Austraili i Valensiji, dok je u Maleziji gde je osvojio pol poziciju trka bila zaustavljena usled smrti Simončelija u trci.[11]

2012[уреди | уреди извор]

Pedrosa je ostao u Repsol Hondi za 2012 sezonu, gde mu je opet klupski kolega bio Casey Stoner.Pedrosa je zavrsio 6 od prvih sedam trka na podijumu prvu trku sezone osvojio je u Nemačkoj u Saksonringu treći uzastopni put, Pedrsoa i Stoner su bili prvi i drugi u trci sve dok Stoner nije izleteo sa staze.Pred veliku nagradu Italije obljavljeno je da je Pedrosa potpisao dvogodšinji ugovor sa Hondom gde bi mu za 2013 sezonu klupski kolega bio sampion Moto2 klase Marc Márquez[12].Trku je završio na drugom mesto dok je veliku nagradu Amerike završio na trecem.Pred letnju pauzu Pedrosa je svoju drugu pobedu sezone ostvario u Indijanapolisu osvojivši pol poziciju i postavio novi rekord staze[13].Na uspeh iz Indijanapolisa je dodao i pobedu u Brnu uspevši da pobedi u zadnjem krugu rivala za titulu šampiona sveta Horheja Lorenca.[14]

U Misanu Pedrosa je osvojio pol poziciju za trku[15] koja je odložena zbog problema sa motorom Karla Abrahama,zbog čega su vozači opet morali da opet odvezu formacioni krug.Pedrosin grejač za gume se zaglavio na prednjem točku ,skolnili su motor sa zaglavljenim grejačem sa staze u nameri da ga zamene sa rezervnim motorom ali u zadnji čas su uspeli da skinu prednji grejač ali zbog pravilinika o startu trke Pedrosa je mora da startuje sa zacelja.

Uspeo da se probije u vodećih 10 u prvom krugu dok ga nije sa staze izbacio Héctor Barberá[16]izgubivši prednost koju je imao u odnosu na Horheja Lorenca koji je pobedio u trci[17].U trci u Aragonu Pedrosa je trku započeo na drugoj poziciji iza Horeja Lorenza kojeg je u 7 krugu uspeo da pretekne za pobedu koja je njegov zaostatak smanjila na 33poena.[18][19]. Na kraju Pedrosa nije uspeo da osvoji titulu zbog problema sa motorom koji je doživeo u Australiji.

Sezonu je završio iza osvajača titule Horheja Lorenca ,Pedrosa je osvojio 332 poena najveći broj poena koji je osvojen bez da je vozač osvojio titulu u toj sezoni.

2013[уреди | уреди извор]

Pedrosa je ostao u Hondi za 2013 sezonu gde mu je sada klupski kolega bio Marc Márquez.Pobedio je u Španiji[20],Fancuskoj [21]i Maleziji ali je propustio Nemačku zbog povrede.[22]Takođe nije završio trku u Aragonu zbog kontakta sa Markom Markezom[23] završio je sezonu sa 300 osvojenih poena iza Horeja Lorenza i Marka Markeza koji je osvojio titulu te godine.

2014[уреди | уреди извор]

Pedrosa je ostao sa Repsol Hondom za 2014 sezonu gde mu je klupski kolega i dalje bio Marc Markez početak sezone je bio pozitivan za Pedrosu osvojivši četri uzastopna podijuma.Prva pobeda u sezoni dosla je u Češkoj čime je prekinuo pobednički niz od 10 trka Marku Markezu.[24]Našao se u rivalstvu sa Yamahinim vozačima Lorencom i Rosijem ali je završio četvrti u generalnom plasmanu nakon što nije uspeo da ostvari bodove u Filip Ajlendu i Sepangu.

2015[уреди | уреди извор]

Pedrosa je ostao sa Repsol Hondom za 2015sezonu završivši 6 u prvoj trci sezone u Kataru.Posle trke u Kataru propustio je trke u Texasu,Argentini i Španiji[25]pošto je odlucio da ode na operaciju da bi olaksao probleme sa rukom[26].Vratio se za trku u Le Manu ali je pao sa motora pri ulasku u Dunlop šikanu , trku je uspeo da završi ali na 16 mestu zatim je završio četvri u Muđelu.Prvi podijum je osvojio u Kataluniji[27]na trećem mestu iza Horheja Lorenza i Valentina Rosija, zatim je završio osmi u Asenu.

Pedrosa je osvojio drugo mesto iza klupskog kolege Markeza u Nemačkoj.Pedrosa je osvojio prvu trku ove sezone pedesetu u karijeri postavši osmi vozač koje ostvario ovaj rezultat na promenljivim uslovima u Motegiju[28].Pobeda je osigurala da je Pedrosa zavrsio 14 uzastopnih sezona sa bar jednom pobedom drugu pobedu je ostvario u Maleziji [29]a sezonu je završio kao četvrto plasirani.

2016[уреди | уреди извор]

Pedrosa je ostao sa Repsol Hondom za 2016 sezonu.Uprkos teškoj sezoni gde se mučio sa Mišelinovim gumama[30] i RC213V uspeo je da osvoji poene u svakoj trci koju je završio i održi niz od barem jedne pobede u svakoj od 11 sezona u MotoGP-u u kojima se takmičio (2006-2016).

Sezonu je otvorio sa petim mestom u Kataru i završio u prvih pet u svakoj od prvih sedam trka u sezoni osim u Teksasu gde se sudario sa Andreom Doviciozom i izbacio obojicu sa staze[31] sa trečim mestom u Argentini i Kataluniji.Pedrosa se mučio sa mišelinovim gumama i postavkom motora kroz nekoliko hladnih i kisnih trka koje su usledile.Vratio se u prvih pet u Velikoj Britanija i osvojio prvu i jedinu pobedu u sezoni u Misanu.

Veliki pad u slobodnom treningu 2 u Motegiju je završio Pedrosinu sezonu gde je zadobio prelom kljucne kosti [32],desne fibule i levog stopala sto je značilo da je propustio sledeće tri trke dok se oporavljao[33] od 14 operacije u karijeri [34].Vratio se za zadnju trku sezone gde je doživeo pad u trci sezonu je završio na 6 mestu sto je bila najlošija sezona jod od debitanske sezone.Potpisao je ugovor da sa Repsol Hondom za 2017 i 2018.

2018[уреди | уреди извор]

Pošto nije dobio produžetak ugovora za 2019 sezonu od strane Honde koja je na njegovo mesto dovela Horheja Lorenza[35] ,Pedrosa je na pres konferenciji održanoj za vreme velike nagrade Nemačke 12 jula objavio da se povlači iz MotoGP šampionata na kraju 2018 sezone.[1]

Posle trkačka karijera[уреди | уреди извор]

Krajem oktobra 2018 potvrđeno je da je Pedrosa potpisao za KTM Factory Racing kao probni tj razvojni vozač za 2019 i 2020 sto je okončalo njegovu dugu vezu sa Hondom [36].Odbacio je svaki komentar i spekulacije da se može pojaviti u nekoj trci kao zamena za nekog od vozača u KTM-u kao sto je to tipično za razvojne vozače i odbio je da zameni Zoana Zarka za ostatak 2019 sezone pošto je Francuz odlučio da okonča ugovor u KTM-u na kraju je popustio i promenio stav na početku 2020 izjavivši da bi razmislio o zameni nekog od KTM vozača ako KTM zatraži od njega da testira RC16 u uslovima u trci.[37]Usled pandemije COVID-a 19 takve zamene su kasnije zabranjene za 2020 sezonu da bi se smanjio broj ljudi na stazi.[38]

Povrede[уреди | уреди извор]

Kroz svoju karijeru Pedrosa je bio praćen povredama u odnosu na sve druge vozače ima najeveći odnos povreda po padu koje su ga sprečavale da ima čistu sezonu i šansu za osvajanje titule šampiona sveta.

  • 2003 Velika nagrada Australije(125cc)Dupli prelom kosti talusa levog stopala i naprsnuce levog clanka.
  • 2005 Velika nagrada Japana(250cc)Prelom leve glave humerusa koji je zahvatio supraspinalnu tetivu.
  • 2006 Velika nagrada Malezije (MotoGP)Mali prelom levog noznog prsta i gubitak kožne materije na desnom kolenu
  • 2007 Velika nagrada Turske(MotoGP)Trauma grudnog koša, udarac u levi gluteus i traumu vrata.
  • 2007 Velika nagrada Japana(MotoGP)Posttraumatski artritis sa upalom malog prsta leve noge.
  • 2008 Sepang testiranje (MotoGP)Prelom druge metakarpalne kosti desne ruke, sa tri dijafizalna fragmenta, a to su kosti koje se nalaze u srednjem delu metakarpa.
  • 2008 Velika nagrada Nemacke(MotoGP)Opšte zapaljenje leve ruke sa hematomima u venama tetiva ekstenzora. Raseljeni prelom distalne falange levog kažiprsta. Uganuće interfalangealne zgloba pored levog srednjeg prsta. Prelom velike kosti levog zgloba. Uganuće bočnog spoljašnjeg ligamenta desnog skočnog zgloba.
  • 2008 Velika nagrada Australije(MotoGP)Kapsularni hematom na levom kolenu koji je morao da se leči dva meseca posle.
  • 2009 Katar tesitranje (MotoGP)Prelom radijusa leve ruke i kontuzija levog kolena koji su zahtevali transplantaciju kože, jer se ožiljak ponovo otvorio nakon operacije pre Božića.
  • 2009 Velika nagrada Italije (MotoGP)Nepotpuni prelom većeg trohantera desne butne kosti. Prelom bez pomeranja, povreda koja zahteva apsolutni odmor i lečenje lekovima protiv bolova
  • 2009 Decembar(MotoGP)Podvrgnut je operaciji uklanjanja šrafa sa levog zgloba.
  • 2010 Velika nagrada Japana (MotoGP)Četvoro fragmentirani prelom leve ključne kosti i iščašenje zgloba prvog stepena.[39]
  • 2011 Velika nagrada Fancuske (MotoGP)Prelom desne ključne kosti.[40]
  • 2013 Velika nagrada Nemačke (MotoGP)Mali prelom leve ključne kosti[41]
  • 2015 Velika nagrada Katra (MotoGP)Izraziti bol u desnoj podlaktici.[42]
  • 2016 Velika nagrada Japana (MotoGP)Prelom desne ključne kosti koji se sastoji od četiri fragmenta, što zahteva operaciju (14 velika operacija u karijeri[43]). Subkapitalni prelom desne fibule bez pomeranja, koja zahteva samo imobilizaciju.Prelom četvrte metatarzale leve noge.
  • 2018 Velika nagrada Argentine(MotoGP)Prelom desnog zgloba, koji zahteva operaciju.
  • 2019 Januar (Probni vozač)Prelom desne ključne kosti zbog slabosti iz prethodnih preloma.[44]

Statistike[уреди | уреди извор]

Po sezonama[уреди | уреди извор]

Sezona Kategorija Motocikl Tim Broj Trka Pobeda Podijuma Pol pozicija Najbrzi krug Poena Pozicija Generalnog plasmana
2001 125cc Honda RS125 Telefónica MoviStar Junior Team 26 16 0 2 0 0 100 8
2002 125cc Honda RS125 Telefónica MoviStar Junior Team 26 16 3 9 6 2 243 3
2003 125cc Honda RS125 Telefónica MoviStar Junior Team 3 14 5 6 3 3 223 1
2004 250cc Honda RS250R Telefónica MoviStar Honda 250cc 26 16 7 13 4 8 317 1
2005 250cc Honda RS250R Telefónica Movistar Honda 250cc 1 16 8 11 5 7 309 1
2006 MotoGP Honda RC211V Repsol Honda Team 26 17 2 8 4 4 215 5
2007 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda Team 26 18 2 8 5 3 242 2
2008 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda Team 2 17 2 11 2 2 249 3
2009 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda Team 3 17 2 11 2 5 234 3
2010 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda Team 26 15 4 9 4 8 245 2
2011 MotoGP Honda RC212V Repsol Honda Team 26 14 3 9 2 4 219 4
2012 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 26 18 7 15 5 9 332 2
2013 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 26 17 3 13 2 4 300 3
2014 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 26 18 1 10 1 2 246 4
2015 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 26 15 2 6 1 0 206 4
2016 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 26 15 1 3 0 1 155 6
2017 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 26 18 2 9 3 2 210 4
2018 MotoGP Honda RC213V Repsol Honda Team 26 18 0 0 0 0 117 11
Ukupno 295 54 153 49 64 4162

Po kategorijama[уреди | уреди извор]

Kategorija Sezona Prva trka Prvi podijum Prva pobeda Trka Pobeda Podijuma Pol pozicika Najbrzi krug Poena Titula
125cc 2001–2003 2001 Japan 2001 Valensija 2002 Holandijaa 46 8 17 9 5 566 1
250cc 2004–2005 2004 Juzna Afrika 2004 Juzna Afrika 2004 Juzna Afrika 32 15 24 9 15 626 2
MotoGP 2006–2018 2006 Spanija 2006 Spanija 2006 Kina 217 31 112 31 44 2970 0
Ukupno 2001–2018 295 54 153 49 64 4162 3

Trke po sezonama[уреди | уреди извор]

Podebljanje trke-pol pozicija

Iskošene trke- najbrži krug

Sezona Kategorija Motor 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 Pozicija Poena
2001 125cc Honda JPN18 RSA13 SPA10 FRA17 ITA23 CAT7 NEDRet GBR12 GER11 CZE8 POR5 VAL3 PAC3 AUS7 MAL4 BRARet 8 100
2002 125cc Honda JPN8 RSA3 SPA4 FRA3 ITA4 CAT2 NED1 GBR2 GER7 CZE2 POR10 BRARet PAC1 MAL3 AUS5 VAL1 3 243
2003 125cc Honda JPN8 RSA1 SPA4 FRA1 ITA2 CAT1 NED8 GBRRet GER4 CZE1 POR4 BRA4 PAC6 MAL1 AUSWD VAL 1 223
2004 250cc Honda RSA1 SPARet FRA1 ITA2 CAT2 NED2 BRA2 GER1 GBR1 CZE3 POR4 JPN1 QAT2 MAL1 AUS4 VAL1 1 317
2005 250cc Honda SPA1 POR4 CHN6 FRA1 ITA1 CAT1 NED2 GBR4 GER1 CZE1 JPN2 MALRet QAT4 AUS1 TUR2 VAL1 1 309
2006 MotoGP Honda SPA2 QAT6 TUR14 CHN1 FRA3 ITA4 CATRet NED3 GBR1 GER4 USA2 CZE3 MAL3 AUS15 JPN7 PORRet VAL4 5 215
2007 MotoGP Honda QAT3 SPA2 TURRet CHN4 FRA4 ITA2 CAT3 GBR8 NED4 GER1 USA5 CZE4 RSMRet POR2 JPNRet AUS4 MAL3 VAL1 2 242
2008 MotoGP Honda QAT3 SPA1 POR2 CHN2 FRA4 ITA3 CAT1 GBR3 NED2 GERRet USAWD CZE15 RSM4 IND8 JPN3 AUSRet MAL2 VAL2 3 249
2009 MotoGP Honda QAT11 JPN3 SPA2 FRA3 ITARet CAT6 NEDRet USA1 GER3 GBR9 CZE2 IND10 RSM3 POR3 AUS3 MAL2 VAL1 3 234
2010 MotoGP Honda QAT7 SPA2 FRA5 ITA1 GBR8 NED2 CAT2 GER1 USARet CZE2 IND1 RSM1 ARA2 JPNDNS MAL AUSDNS POR8 VAL7 2 245
2011 MotoGP Honda QAT3 SPA2 POR1 FRARet CAT GBR NED ITA8 GER1 USA3 CZERet IND2 RSM2 ARA2 JPN1 AUS4 MALC VAL5 4 219
2012 MotoGP Honda QAT2 SPA3 POR3 FRA4 CAT2 GBR3 NED2 GER1 ITA2 USA3 IND1 CZE1 RSMRet ARA1 JPN1 MAL1 AUSRet VAL1 2 332
2013 MotoGP Honda QAT4 AME2 SPA1 FRA1 ITA2 CAT2 NED4 GERDNS USA5 IND2 CZE2 GBR3 RSM3 ARARet MAL1 AUS2 JPN3 VAL2 3 300
2014 MotoGP Honda QAT3 AME2 ARG2 SPA3 FRA5 ITA4 CAT3 NED3 GER2 IND4 CZE1 GBR4 RSM3 ARA14 JPN4 AUSRet MALRet VAL3 4 246
2015 MotoGP Honda QAT6 AME ARG SPA FRA16 ITA4 CAT3 NED8 GER2 IND4 CZE5 GBR5 RSM9 ARA2 JPN1 AUS5 MAL1 VAL3 4 206
2016 MotoGP Honda QAT5 ARG3 AMERet SPA4 FRA4 ITA4 CAT3 NED12 GER6 AUT7 CZE12 GBR5 RSM1 ARA6 JPNWD AUS MAL VALRet 6 155
2017 MotoGP Honda QAT5 ARGRet AME3 SPA1 FRA3 ITARet CAT3 NED13 GER3 CZE2 AUT3 GBR7 RSM14 ARA2 JPNRet AUS12 MAL5 VAL1 4 210
2018 MotoGP Honda QAT7 ARGRet AME7 SPARet FRA5 ITARet CAT5 NED15 GER8 CZE8 AUT7 GBRC RSM6 ARA5 THARet JPN8 AUSRet MAL5 VAL5 11 117







  1. ^ а б Sports, Dorna. „Pedrosa announces retirement”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  2. ^ Newman, Luke (2020-12-23). „The Top 5 MotoGP Riders to never win a MotoGP World Championship”. DriveTribe (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  3. ^ Sports, Dorna. „Jerez Turn 6 named after Pedrosa”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  4. ^ „MOTO-RACING - NASCAR Racing Schedule - F1 - Formula 1 - Drag Racing - Motorsports - Indy Car - SPEEDtv.com”. web.archive.org. 2008-08-29. Приступљено 2021-05-10. 
  5. ^ „Pedrosa switches to Bridgestone” (на језику: енглески). 2008-08-31. Приступљено 2021-05-10. 
  6. ^ „Pedrosa top scorer since Motegi.”. Crash (на језику: енглески). 2009-05-27. Приступљено 2021-05-10. 
  7. ^ „Yahoo UK & Ireland - Sports News | Live Scores | Results”. uk.sports.yahoo.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  8. ^ „Pedrosa seals Sachsenring victory”. BBC Sport (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  9. ^ 2011 United States motorcycle Grand Prix (на језику: енглески), 2019-12-05, Приступљено 2021-05-10 
  10. ^ „Dani Pedrosa secures maiden pole of 2011 for Czech MotoGP at Brno”. the Guardian (на језику: енглески). 2011-08-13. Приступљено 2021-05-10. 
  11. ^ „Simoncelli dies in Sepang crash”. BBC Sport (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-10. 
  12. ^ Sports, Dorna. „Dani Pedrosa and Marc Márquez to race together in Repsol Honda Team | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  13. ^ Sports, Dorna. „Pedrosa charges to second victory of season at Indianapolis | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  14. ^ Sports, Dorna. „Thrilling win for Pedrosa in the Czech Republic | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  15. ^ „Pedrosa denies Lorenzo Misano pole - Yahoo Eurosport UK”. web.archive.org. 2013-10-19. Приступљено 2021-05-13. 
  16. ^ Sports, Dorna. „Pedrosa suffers Misano to forget | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  17. ^ „Lorenzo wins as Pedrosa crashes”. BBC Sport (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  18. ^ „Pedrosa takes dominant Aragon win”. BBC Sport (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  19. ^ Reuters (2012-09-30). „Dani Pedrosa closes gap on Jorge Lorenzo with win in Aragon Grand Prix”. the Guardian (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  20. ^ „MotoGP Jerez: Pedrosa wins, Marquez bumps Lorenzo!”. Crash (на језику: енглески). 2013-05-05. Приступљено 2021-05-13. 
  21. ^ „Le Mans: Pedrosa wins wet and wild French MotoGP”. Crash (на језику: енглески). 2013-05-19. Приступљено 2021-05-13. 
  22. ^ „Dani Pedrosa withdraws from German MotoGP”. Crash (на језику: енглески). 2013-07-14. Приступљено 2021-05-13. 
  23. ^ „PICS: Pedrosa highside after Marquez contact, sensor failure”. Crash (на језику: енглески). 2013-09-30. Приступљено 2021-05-13. 
  24. ^ „'Special feeling' to beat Marquez, says Pedrosa”. Crash (на језику: енглески). 2014-08-17. Приступљено 2021-05-13. 
  25. ^ „Dani Pedrosa delays MotoGP return”. Crash (на језику: енглески). 2015-04-28. Приступљено 2021-05-13. 
  26. ^ Sports, Dorna. „Aoyama to replace Pedrosa for Austin & Argentina | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  27. ^ „'Better and better' Pedrosa vindicated by podium”. Crash (на језику: енглески). 2015-06-14. Приступљено 2021-05-13. 
  28. ^ Sports, Dorna. „Peerless Pedrosa takes his 50th GP victory at Motegi | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  29. ^ Sports, Dorna. „Pedrosa wins as Lorenzo cuts Rossi’s lead to 7 points | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  30. ^ Sports, Dorna. „Pedrosa - the 8th wonder of the world”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  31. ^ „Pedrosa apologises to Dovizioso for Austin MotoGP mistake”. www.autosport.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  32. ^ Sports, Dorna. „Pedrosa undergoes successful surgery in Barcelona”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  33. ^ „Box Repsol - Pasión por el Mundial de MotoGP”. Box Repsol (на језику: шпански). Приступљено 2021-05-13. 
  34. ^ „Hayden to replace Pedrosa in Australia”. Read Motorsport (на језику: енглески). 2016-10-18. Приступљено 2021-05-13. 
  35. ^ „Jorge Lorenzo joins Honda to replace Dani Pedrosa after deciding to leave Ducati”. The Independent (на језику: енглески). 2018-06-06. Приступљено 2021-05-13. 
  36. ^ „KTM announces Pedrosa as 2019 test rider”. www.motorsport.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  37. ^ „Pedrosa would now consider wildcard MotoGP return”. www.motorsport.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  38. ^ „MotoGP News: Jorge Lorenzo won't get wildcard return in 2020”. www.autosport.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  39. ^ Sports, Dorna. „Successful surgery for Dani Pedrosa | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  40. ^ Sports, Dorna. „Repsol Honda claim one-two, agony for Pedrosa | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  41. ^ Sports, Dorna. „Official: Pedrosa not racing in German GP | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  42. ^ Sports, Dorna. „Aoyama to replace Pedrosa for Austin & Argentina | MotoGP™”. www.motogp.com (на језику: енглески). Приступљено 2021-05-13. 
  43. ^ „Hayden to replace Pedrosa in Australia”. Read Motorsport (на језику: енглески). 2016-10-18. Приступљено 2021-05-13. 
  44. ^ „Dani Pedrosa Breaks Collarbone, KTM Testing Derailed | MotoMatters.com | Kropotkin Thinks”. motomatters.com. Приступљено 2021-05-13.