Пређи на садржај

Корисник:Ninnaa123/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Симбол Принцезе Бресквице

Принцеза Бресквица (Princess Peach) је карактер у франшизи Нинтендо Марио. Креирао ју је Шигеру Мијамото и први пут се појављује 1985. у оригиналном издању игрице Супер Марио Брос. као Принцес Тоудстул. Она је принцеза и вођа државе Краљевства печурака, где живи у свом замку, заједно са својим помоћницима, познатијим као Тоудс (Toads). Појављује се у већини Mario видео игрица, као главни женски лик у коју је Марио заљубљен[1]. Од 2007. године јој је глас давала Саманта Кели.

У игрицама принцезу отме главни зликовац Баузер. Она је главна жртва која чека да је Марио спаси[2]. Поред тога, у неким верзијама она се може одабрати као активни лик. Чак има и своја карактеристична оружја, као тигањ и сунцобран[3].

Принцеза Бресквица је најпознатији женски лик у историји видео игрица, с обзиром на то да се појављује у више наслова видео игара него било који други женски карактер. Такође се спомње и у званичним анимираним серијама и стриповима. У филму Супер Марио Браћа: Филм (2023), јој глас даје позната глумица Ања Тејлор Џој. Критичари је описују као једну од најутицајнијих женских ликова из игрица свих времена.[4]

Концепт и креација[уреди | уреди извор]

Принцези Бресквици је претходио оригинални лик Мариове девојке по имену Паулина, првобитно названа Лејди. Појавила се као дама у невољи у Мариовој првој видео игрици Донки Конг 1981. Маријов творац, Шигеру Мијамото, желео је да користи ликове Попaјa, Блутa, и Оливy из цртаног филма Попај као главни ликови, али нису успели да добију лиценцу, па их је трансформисао у Џампмена (Марио), Донки Конга и Паулину. Донки Конг је успоставио улогу Паулине као женског лика којег Марио спашава у наредним играма. Са доласком Нинтендо Ентертаинмент Система и Супер Марио Брос., Паулину је заменила Принцеза Бресквица.[5]

Дизајн карактера[уреди | уреди извор]

Принцеза Бресквица је креирана као кључни лик у оригиналној игри Супер Марио Брос. за Нинтендо Ентертејнмент Систем 1985.године.Креација лика, као и њен дизајн, били су резултат креативне визије легедарног дизајнера видео игара Шигеру Мијамота, који је касније тражио од Јоичи Котабеа (Yōichi Kotabe) да је поново нацрта по његовим захтевима. Тражио је да јој очи буду „мачкасте”, и да изгледа „тврдоглаво, али помало слатко”[6]. Игра Супер Марио Брос. из 1985. је на насловној страни приказивала принцезу као човека, али и са алтернативним дизајном ликова са главом печурке. [7]

Дизајн Принцезе Бресквице карактерише њена пропознатљива светлороза хаљина, упарена са дугачким белим рукавицама и црвеним ципелама[8]. Стратешки водич под насловом Како победити у Супер Марио Брос., који је објављен отприлике у време прве игре Супер Марио Брос. 1985. године, на насловној страни приказује принцезу као човека, али и са алтернативним дизајном са печурком на глави.[9]Други дизајни робе створени су време прве игре приказивали су Бресквицу са равном, дугом плавом косом у црвеној сукњи, што доказује да њен дизајн није усавршен до каснијих игара[10]. Њен стандардни изглед комбинује елементе класике и модерне елеганције, што одржава њен статус принцезе. Додатак тиаре на глави додаје јој дозу краљевске грациозности. Њен узраст није званично потврђен, али се говори да је између тинејџерског узраста и раних двадесетих година.[11]

Особине лика[уреди | уреди извор]

Она је представљена као нежна, али храбра и одлучна фигура,спремна да се суочи с изазовима и брани своје краљевство.Ова комбинација женске елеганције и унутрашње снаге допринела је њеном широком апелу међу играчима широм света.

Утицај на видео игре[уреди | уреди извор]

Прунцеза Бресквица није само била кључни лик у многим игрицама, већ је постала и икона популарне културе.Њен лик и појава оставили су трајни утицај на видео игре, инспиришући многе друге ликове и серије.Њен изузетан утицај одражава се и у присутности Принцезе Бресквице у разним медијима изван света видео игара, укључујући филмове, стрипове и разне промотивне материјале.

Имена[уреди | уреди извор]

Мијамото је рекао да Бресквичино име потиче од асоциације принцеза са девојчицама, а његова асоциација на девојчице је розе боја[12]. У Јапану, Бресквичино име је увек било Принцес Пич (ピーチ姫, Pīchi-Hime, Princess Peach) од њене прве појаве у оригиналној Super Mario Bros (1985) игрици. На енглеском језику првобитно име јој је било Принцес Тоудстул[13], тек у 1993.години су Yoshi's Safari игрици први пут се појављује име Принцеза Бресквица (Princess Peach) на енглеском језику[14], али идаље у неким игрицама које су изашле после 1993. године идаље се користило име Принцес Тоудстул.

Карактеристике[уреди | уреди извор]

Принцеза Бресквица се истиче својим јединственим сетом карактеристика које је чине препознатљивом и омиљеном међу играчима широм света.Принцеза Бресквица је позната по својој нежности и доброти. Увек је спремна да помогне својим пријатељима и народу Краљевства Печурака, без обзира на опасности које се могу појавити. Иако је позната по својој мекој нарави, Принцеза Бресквица такоће показује изузетну снагу када је то потребно.Спремна је да се суочи са злим силама како би заштитила свoје краљевство и вољене људе. Због тога, размишљајући о Бресквичиној улози у франшизи, Мијамото је рекао да, иако ју је Нинтендо намерно држао као отету девојку коју Марио спасава у игрицама, желели су да је развију у моћнију принцезу у филму Супер Марио Брос.[15]

Као принцеза, одликује је грациозноцт и елеганција.Њени покрети су софистицирани, а изглед увек беспрекоран. Ова карактеристика доприноси њеном шарму и привлачности. Поред своје физичке лепоте, Принцеза Бресквица је такође позната по својој интелигенцији и мудрости. Често је кључна фигура у решавању проблема и проналажењу креативних решења за изазове који се појаве. Када је у питању вођење, Принцеза Бресквица показује изузетне лидерске способности. Њено умеће да охрабри и инспирише друге ликове чини је не само принцезом, већ и истинским вођом свог краљевства.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ McMahon, Џејмс (10. 11. 2019). „It's-a complicated: A brief history of Mario and Princess Peach's on-off romance”. 
  2. ^ Холандер, Купер (13. 08. 2012). „The Top 7... Most disturbing things about the Mushroom Kingdom”. 
  3. ^ Кармајкл, Стефани (13. 10. 2014). „Super Smash Bros. History of Nintendo's Princess Peach”. 
  4. ^ Марчијафава, Џеф (16. 02. 2011). „Guinness Names Top 50 Video Game Characters Of All Time”. Game Informer. 
  5. ^ Тепин, Стив (08. 07. 2016). „It's on like Donkey Kong! The angry ape with an eye for the ladies is 35...”. BBC Three. 
  6. ^ „Iwata Asks: The Birth of Bowser”. 04. 05. 2012. 
  7. ^ Радуловић, Петрана (14. 09. 2018). „Peachette: An Investigation”. 
  8. ^ Милс, Боби (15. 10. 2023). „10 Best Princess Peach Outfits, Ranked”. 
  9. ^ Гак, Итан (14. 09. 2018). „But Seriously Who Is Peachette”. 
  10. ^ Хагуес, Алана (18. 04. 2022). „Random: Princess Peach Could've Looked Very Different According To Early Merch”. 
  11. ^ Гедо, Бенета (07. 03. 2022). „Some Days You Wake Up and Are Gripped by the Need To Know Just How Old Princess Peach Is”. 
  12. ^ „宮本茂さんに聞く"マリオたちの名前の由来”. 13. 09. 2022. 
  13. ^ Френич, Дерен (18. 09. 2015). „Why Nintendo should make a 'Princess Peach' game”. 
  14. ^ Браун, Ендру (11. 02. 2012). „Peripheral Visions - Feature”. 
  15. ^ Шенфилд, Итан (04. 04. 2023). „Mario Powers Up: How Nintendo Visionary Shigeru Miyamoto and Illumination's Chris Meledandri Plan to Super Smash Hollywood”. Variety.