Пређи на садржај

Корисник:PetArR4444/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

ЖФК Арсенал (Лондон)[уреди | уреди извор]

ЖФК Арсенал је женски фудбалски клуб из Лондона (енгл. Arsenal Ladies Football Club) је полу-аматерски клуб који је основан 1987.године и тесно је повезан са мушким фудбалским клубом, иако му директно не припада. У јулу 2017. године клуб је преименован у женски фудбалски клуб Арсенал, у потезу који је Арсенал описао као „јасан сигнал заједништва и јединства“, и задржао је прогресивни етос клуба. Користећи језгру коју је Лоса помогао у изградњи, Монтемурро је водио Арсенал до титуле женске лиге 2018-19, с игром за штедњу. Победа је обележила њихову прву титулу у седам година, а обележили су повратак клуба у Лигу шампиона први пут након пет година.

Историја[уреди | уреди извор]

Оснивач клуба је Вик Аткерс, који је био и главни тренер све до пензионисања 2009. године. Тренутни тренер екипе је Џо Монтемуро. Најуспешнији су клуб у историји женског енглеског фудбала. Једини су енглески клуб који је освојио Лигу шампиона за жене у сезони 2006/07. чиме је ФК Арсенал постао први клуб који је како у мушком, тако и у женском фудбалу освојио европски трофеј. Године 1987. дугогодишњи менаџер Арсеналове екипе за мушке екипе Виц Акерс помогао је да оснује женски фудбалски клуб и постављен је за њиховог почетног менаџера. Клуб је почео да делује као женски фудбалски клуб Арсенал. Због статуса женског фудбала у Енглеској који је трпео свеукупни пад интересовања, Арсенал је био ограничен на ретке, номадске наступе у прве четири године свог постојања, а није се професионализовао до 2002. Прву велику част, Куп женских лига, освојили су у сезони 1991–92. Такође 1992. године освојили су промоцију у ФА женској премијер лиги из ФА женске лиге југ, а сезону касније освојили су титулу највише дивизије у првом тренутку тражења.

Стадион[уреди | уреди извор]

Екипа своје утакмице игра на Мидов парку (4,502 места), а такође има право да једном годишње одигра један меч на Емирејтс стадиону.(вики енглеска) Жене Арсенала играју већину својих домаћих мечева у Меадов Парку, домаћој националној лиги Ванарама Борехам Воод, у Борехамвооду, Хертфордсхире. Капацитет је 4.500, иако је посећеност већине лигашких утакмица око 1.000. Овде се такође играју мечеви УЕФА-ине куће Лиге шампиона у Арсеналу. Међутим, због везе са Арсеналом Ф.К., њима је дозвољено да повремено играју на стадиону Емиратес.



Успеси[уреди | уреди извор]

1993, 2001, 2007, и 2009. клуб је успео да освоји трипл круну - Женску премијер лигу, ФА женски куп и Женски лига куп. Завршно са 2013, Арсеналове даме су освојиле ФА женски куп дванаест пута, док им је Женски лига куп припао десет пута. Првакиње лигашког дела такмичења, најјачег за жене у Енглеској, биле су укупно четрнаест пута (дванаест пута првакиње Женске премијер лиге и два пута првакиње Женске супер лиге, која је заменила Премијер лигу као најјаче такмичење). Овим су такође поставиле и лигашки рекорд у обе лиге. Запажена је остала лигашка серија победа коју су даме имале од 7. фебруара 2002. до 29. марта 2009. са 108 узастопних победа, док је ЖФК Евертон није прекинуо победом од 3:0. Ова серија победа је остала запамћена као једна од најдужих у историји светског фудбала.

ФА Суперлига за жене[уреди | уреди извор]

Након једногодишње паузе у припреми за реформатирану лигу, Арсенал је именован за оснивачицу ФА Супер Лиге за жене која је започела у пролеће 2011. Арсенал је освојио наступну сезону, обележивши им осму узастопну титулу енглеског шампионата и осигурао још један домаћи двоструко освајање ФА Купа. Након двогодишњег периода без тријумфа лиге, Шели Кер проглашена је Харвеијевом наследницом 2013. Под њеним менаџментом клуб је освојио два ФА женска купа, укључујући победу 2014. године, две недеље након што је мушки тим освојио ФА куп 2014. године, комплетан ретки двоструки ФА куп за клуб. Али после лоше форме у којој је Арсенал добио само један бод са отварања четири лигашке сезоне 2014. године, укључујући изласке из Лиге шампиона у минорми из Бирмингема и шок за пораз од Реадинга, Керр је поднео оставку. Њега је заменио Педро Лоса. Лоса је водила тим на ФА ВСЛ куп 2015. и на ФА женски куп 2016. Штавише, помогао је тиму да се обнови, нарочито регрутујући млађе звезде попут Даниелле ван де Донк, Ким Литле, Бет Мед и Вивиане Миедема. Лоса је такође повела младе попут [[Vivianne Miedema|Леа Вилиамсон]. Међутим, након завршетка сезоне, Лоса је поднео оставку, а заменио га је Џое Монтемуро.


ЖФК АРСЕНАЛ





Пуно име: Arsenal Women Football Club
Надимак: Тобџије (The Gunners)
Основан: 1987.
Стадион: Мидов парк, Борхемвуд, Хартфордшир
Капацитет:4502
Председник: Џо Монтемуро
Лига: Супер лига
2017/18. 3.


Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[1] [2] [3] [4] [5] [6]

  1. ^ FA Women's League Cup-wiki
  2. ^ ЖФК Арсенал
  3. ^ Arsenal W.F.C.
  4. ^ ARSENAL WOMEN FC WEB
  5. ^ ARSENAL FC YEARS
  6. ^ Arsenal official web site