Корисник:Sandraaaar/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Фламингocи[уреди | уреди извор]

Четири врсте фламинга дистрибуиране су широм Америке, укључујући Карибе, а двије врсте су поријеклом из Африке, Азије и Европе.

Етимологиja[уреди | уреди извор]

  • Име "фламинго" потиче од португалског или шпанског фламенга , "пламене боје", а долази из провансалског фламенца из фламе "пламена" и германског-суфикса -инг , са могућим утицајем ријечи попут "Флеминга".Сличну етимологију има латински грчки појам пхоеницоптерус (од грчког : φοινικοπτερος пхоиникоптерос ), дословно "крваво црвено перје".

Таксономија и систематика[уреди | уреди извор]


Phoenicopterus





  • Врсте
  • Шест постојећих врста фламинга препознато је у већини извора и раније су се налазиле у једном роду (имају заједничке карактеристике) - Пхоеницоптерус . Као резултат публикације из 2014. године,породица је рекласификована у три рода.
 1) Велики фламинго
 2) Мали фламинго
 3) Чилеански фламинго
 4) Јамесов фламинго
 5) Амерички фламинго

Опис[уреди | уреди извор]

  • Фламингоси обично стоје на једној нози, док је друга увучена испод њихових тела. Разлог за овакво понашање није у потпуности схваћен. Једна теорија је да стајање на једној нози омогућава птицама да сачувају више телесне топлоте, с обзиром да проводе значајну количину времена газећи се у хладној води.Међутим, понашање се одвија у топлој води, а такође приметио код птица које обично не стоје у води. Алтернативна теорија је да стајање на једној нози смањује потрошњу енергије за стварање мишићног напора да стане и балансира на једној нози. Студија о лешевима показала је да се једно-ножна поза може одржати без икакве мишићне активности, док живи фламинги показују знатно мањи утицај на тело у положају са једном ногом.Поред тога што стоје у води, фламингоси могу да запечете своје ноге у блату како би подигли храну са дна. Фламингоси су способни летачи, а фламингоси у заточеништву често захтијевају изрезивање крила да би се спријечио бијег.
Понашање и екологија[уреди | уреди извор]

  • Животни циклус
 Фламингоси су веома друштвене птице; живе у колонијама чија популација броји на хиљаде. Верује се да ове велике колоније служе трима циљевима за фламингосе: избегавање предатора, максимизирање уноса хране и ефикасније коришћење слабо погодних места за гнежђење. Пре оплемењивања, колоније фламинга поделиле су се на групе од око 15 до 50 птица. И мушкарци и жене у овим групама изводе синхронизоване ритуалне приказе.Чланови групе стоје заједно и приказују се једни другима тако што шире своје вратове према горе, а затим изговарају позиве док му се главе махну, а затим лупају крилима.  Приказ се не чини усмереним ка појединцу, већ се јавља насумично.Ови дисплеји стимулишу "синхроно гнездо" (види доле) и помажу упарити оне птице које већ немају другове.
 Фламингоси формирају јаке везе парова , мада у већим колонијама, фламингоси понекад мењају другове, вероватно зато што је на располагању више партнера.Фламинго парови успостављају и бране територије за гнездење. Они лоцирају погодно место на блату да би изградили гнездо (женка обично бира место).Копулација се обично дешава током изградње гнезда, које понекад прекида други фламинго пар који покушава да преузме место гнежђења за њихову употребу. Фламингоси агресивно бране своја места за гнездење. И мушки и женски доприносе изградњи гнезда и заштити гнезда и јаја.Пријављени су парови истог пола.

Након излегања пилића, једини родитељски трошак се храни.И мушка и женска хранити своје рибе са врстом усева млека произведене у жлездама облажу читаву горњег дигестивног тракта (не само усева). Хормон пролактин стимулише производњу. Млеко садржи масти, протеине, и црвене и беле крвне ћелије. (Голубови и голубови - Цолумбидае - такође производе млеко у усевима (само у жлездама које облажу усеве), које садрже мање масти и више протеина него млеко које се храни фламингом.) произведене у жлездама облажу читаву горњег дигестивног тракта (не само усева). Хормон пролактин стимулише производњу. Млеко садржи масти, протеине, и црвене и беле крвне ћелије. (Голубови и голубови - Цолумбидае - такође производе млеко у усевима (само у жлездама које облажу усеве), које садрже мање масти и више протеина него млеко које се храни фламингом.)


Референце[уреди | уреди извор]

1. {{reflist[1]}}

2. Both forms of the plural are attested, according to the Oxford English Dictionary

3. Sibley, Charles G.; Corbin, Kendall W.; Haavie, Joan H. (1969). [http://"The%20Relationships%20of%20the%20Flamingos%20as%20Indicated%20by%20the%20Egg-White%20Proteins%20and%20Hemoglobins" "The Relationships of the Flamingos as Indicated by the Egg-White Proteins and Hemoglobins"] (PDF). Condor. 71 (2): 155–179. doi:10.2307/1366077. JSTOR 1366077.    

  1. ^ flamigosi https://bs.wikipedia.org/wiki/Flamingo. Приступљено 7. 4. 2019.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ)