Корисник:Veki08/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

Samsung Galaxy Fold (retroaktivno nazvan Samsung Galaxy Z Fold) je preklopni pametni telefon zasnovan na Androidu koji je razvio Samsung Electronics. Otkriven 20. februara 2019. godine, objavljen je 6. septembra 2019. godine u Južnoj Koreji. Uređaj se može rasklopiti da bi izložio 7,3-inčni fleksibilni ekran veličine tableta, dok se na njegovoj prednjoj strani nalazi manji ekran „poklopca“, namenjen za pristup uređaju bez otvaranja.

Galaxy Fold je primio mešoviti prijem pre izdanja, uz pohvale za inovativan dizajn, ali uz kritičare koji su primetili da plastični sloj ekrana nije toliko premium ili izdržljiv kao tradicionalni stakleni ekran pametnog telefona, i zaključujući da je Galaxy Fold dokaz koncepta uređaj za one koji rano usvajaju, a ne uređaj pogodan za masovno tržište.

Kritika[уреди | уреди извор]

Kritičari su takođe izrazili zabrinutost zbog podložnosti Galaxy Fold-a oštećenjima smetovima zbog nedostatka zaštite oko zgloba ekrana nakon što su na ovaj način oštećeni ekrani nekoliko jedinica za pregled ili ako su korisnici slučajno uklonili zaštitni plastični sloj sa vrha ekrana (što bi moglo da se pogreši kao standardni štitnik ekrana). Kao odgovor na ove probleme, Samsung je najavio da će odložiti puštanje Galaxy Fold-a na neodređeno vreme dok se bavi problemima. Samsung je zvanično detaljno predstavio promene u dizajnu u julu, a telefon je objavio u septembru 2019. Kompanija je tvrdila da je prodala milion primeraka od lansiranja do decembra 2019, ali je Samsung kasnije porekao da je prodao milion jedinica i priznao da je prijavio prodaju očekivanja kao stvarna prodaja.

Samsung Galaxy Z serija[уреди | уреди извор]

Verzija uređaja objavljena je ekskluzivno za China Telecom, a prodaje se kao Samsung W20 5G sa bržim procesorom Snapdragon 855+ i jedinstvenom belom završnom obradom. W20 je u prodaji 12. decembra; dostupan je u dve boje (Space Silver i Cosmos Black).

Najavom Galaxy Z Flip, Samsung-ovi preklopni telefoni, koji uključuju i Fold, sada će biti deo Samsung Galaxy Z serije. Kategorija Galaxy Fold na Samsung US portalu sada se preusmerava na novo dodanu kategoriju „Galaxy Z“, a čak je i na stranici prodavnice Galaxy Fold promenjen URL tako da uključuje Galaxy Z nadimak.

Opis[уреди | уреди извор]

Galaxy Fold sadrži dva ekrana; njegov prednji poklopac sadrži mali ekran dijagonale 4,6 inča u sredini dizajniran za upotrebu jednom rukom, a uređaj se može otvoriti da bi izložio 7,3-inčni ekran. Samsung je mehanizam za savijanje ocenio da podržava do 200.000 upotreba. Ekran tableta sadrži veliki zarez u gornjem desnom uglu i presvučen je prilagođenim višeslojnim laminatom umesto stakla.Dugme za napajanje sadrži čitač otiska prsta. Samsung nije naveo koji sistem na čipu koristi u Galaxy Fold-u, osim toga to je „vrhunski“ CPU sa proizvodnim procesom od 7 nanometara, sadrži 12 GB RAM-a i ima 512 GB ne proširivo skladište. Teardovns je kasnije otkrio da je to Kualcomm Snapdragon 855, koji se koristi u svim regionima (za razliku od ostalih Samsungovih telefona koji su podeljeni između Snapdragona i Samsungovih internih Ekinos čipova, u zavisnosti od tržišta).GalaxyFold će se prodavati sa 5G varijantom.Uređaj sadrži dve baterije podeljene između dve polovine, ukupnog kapaciteta 4380 mAh. Galaxy Fold sadrži 6 kamera, koristeći iste senzore opremljene na Galaxy S10+, uključujući tri sočiva kamere okrenute unazad (12 megapiksela, 12 megapiksela telefoto  i 16 megapiksela ultra širokog ugla), kao i prednja kamera od 10 megapiksela na poklopcu, a druga prednja kamera od 10 megapiksela, praćena RGB senzorom dubine, na unutrašnjem ekranu.

Galaxy Fold se isporučuje sa Android 9.0 „Pie“ i Samsungovim softverom One UI; pomoću Multi Vindov režima, do tri podržane aplikacije mogu biti postavljene na ekran odjednom. Aplikacije otvorene na manjem ekranu mogu se proširiti u veće rasporede orijentisane na tablete kada korisnik otvori uređaj.Prototip Galaxy Fold-a (zaklonjen da sakrije svoj konačni dizajn) i njegovog Infiniti Flex

Display“ predstavljen je tokom Samsung-ove konferencije programera u novembru 2018. godine, demonstrirajući prilagođavanja Samsungovoj Android distribuiti Flexciji i novootkriveni One UI softver. Google je izjavio da će sa OEM proizvođačima raditi na podršci sklopivih uređaja na Androidu (napor postignut u Androidu 10).

Reference[уреди | уреди извор]



Izvor informacija: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Samsung_Galaxy_Fold