Корисник:Za našu budućnost/песак

С Википедије, слободне енциклопедије

MODEL FRENKLINOVOG GROMOBRANA[уреди | уреди извор]

Bendžamin Frenklin je izumitelj gromobrana i otkrića toka i karakteristika Golfske struje.

Gromobran[уреди | уреди извор]

Američki naučnik Frenklin napravio je uredjaj za zaštitu od groma.Sastoji se od bakarne šipke,visoke do 5 metara,koja se postavlja na krov ili neko drugo izloženo mesto.Štap je uspravan i završava se pozlaćenim šiljkom.Od njega vodi goli bakarni konopac,minimalnog preseka od 25 mm2,duž spoljnog dela krova ili zida,u zemlju,gde se završava bakarnom pločom od 1 m2. Ploča mora biti u vodi ili u vlažnom tlu.Gromobran treba napraviti tako da se svi delovi zgrade nalaze u zaštitnom prostoru.Dejstvo gromobrana zasniva se na jonizaciji vazduha izazvanoj šiljkom na vertikalnom štapu. Mreže telegrafskih i telefonskih žica na krovovima takodje štite od groma.I oni imaju uredjaj za zaštitu od groma.

Eksperiment[уреди | уреди извор]

Samo otkriće Frenklinovog gromobrana,uzima se u obzir 1750 godina.Tada je Frenklin svojim eksperimentom dokazao samo prisustvo elektrostatičke sile.Danas,taj eksperiment mogu isprobati ljudi širom sveta.Sve što je potrebno zapravo jestu dva balona,konac,vuneni dzemper,igla i lepljiva traka.


Na samom početku treba naduvati dva balona,a potom ih svezati koncem,a zatim ta dva konca vezati za treći i pričvrstiti ih lepljivom trakom za neko ćebe ili dzemper.Ukoliko bi ta dva balona protrljali kroz kosu,oni bi se odbijali i ostali bi na nekom rastojanju,a ukoliko bi izmedju njih stavili iglu, baloni bi se kretali jedan ka drugome. Eksperiment je vrlo lak i bezopasan,stoga možemo i sami videti prisustvo naelektrisanja i njegovog kretanja,kao i same elektrostatičke sile.

IZVORI


https://sh.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Franklin#Franklinova_plo%C4%8Da

https://franklin.rs/benjamin-franklin/

https://gromobrani.co.rs/franklinov-stap/

https://www.nationalgeographic.rs/vesti/6646-istinita-prica-o-cuvenom-eksperimentu-slavnog-bendzamina-frenklina.html?p=2

https://www.svetnauke.org/20097-bendzamin-frenklin-1706-1790