Милетина црква

С Википедије, слободне енциклопедије

Милетина црква налази се недалеко од села Жлне, на локалитету жлнског атара, недалеко од ушћа Жлнске реке у Сврљшки Тимок.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Ранохришћанска црква на брду Сува, подигнута је на развалинама старије цркве 1874., али је после тога била порушена, па су верници 1988.године подигли надстрешницу. Име је добила по Милити Живадиновићу. [2]

Предање[уреди | уреди извор]

Према предању, ово црквиште је ископао за време Турака неки Милета, житељ села Жлна, који је био неписмени сељак, али и веома религиозан „црквар“ и пророк.[3] Рођен је 1823, а према запису непознатог аутора, умро је 1878. године.Познато је по Милетиним прорачанствима.

Црква у околини Књажевца

По предању црква је била на брду Главичица, коју су Турци оскрнавики. Милета је уснио сан да цркву треба откопати на садашњој лакацији, јер је она ту на необјашњив начин начин  прешла Тимок, окупавши се, што је и учинио. Црква је посвећена светом Лазару, где се тога дана и дан данас народ окупља.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Стојадиновић, Бранислав (1999). Завичајни лексикон Књажевац у 1000 појмова. Књажевац: Јавно информативно предузеће Књажевац. стр. 47. ISBN 978-86-7054-003-3. 
  2. ^ Васиљевић, Ивица; Шикљован, Миленко; Јарад, Али; Винклер, Андреас; Меле, Луиђи; Манзаловић, Милош; Стојадиновић, Владана; Георгиев, Елизабета; Гољак, Светлана. „Књажевачким крајем”. digitalnazbirka.biblio-knjazevac.org (на језику: српски). Приступљено 06. 12. 2019. 
  3. ^ "Време", 25. дец. 1938

Спољашње везе[уреди | уреди извор]