Nacionalni institut za bezbednost i zdravlje na radu

С Википедије, слободне енциклопедије

Nacionalni institut za bezbednost i zdravlje na radu
Pregled
Osnovana29. decembar 1970. god.; pre 53 godine (1970-12-29)
Prethodne agencije
NadležnostSavezna vlada Sjedinjenih Država
SedišteVašington
Zaposleni~1,200
Rukovodioci
Nadređeno odeljenjeOdeljenje za zdravstvo i socijalne usluge
Nadređena agencijaCentri za kontrolu i prevenciju bolesti
Veb-sajtcdc.gov/niosh/

Nacionalni institut za bezbednost i zdravlje na radu (NIOSH) je savezna agencija Sjedinjenih Američkih Država odgovorna za sprovođenje istraživanja i davanje preporuka za prevenciju povreda i bolesti na radu. NIOSH je deo Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u okviru američkog Ministarstva zdravlja i ljudskih službi. Uprkos svom imenu, nije deo ni Nacionalnog instituta za zdravlje ni OSHA. Njegov trenutni direktor je Džon Hauard.

NIOSH ima sedište u Vašingtonu, sa istraživačkim laboratorijama i kancelarijama na lokacijama Sinsinati, Ohajo; Morgantoun, Zapadna Virdžinija; Pitsburg, Pensilvanija; Denver, Kolorado; Ankaridž, Aljaska; Spoken, Vašington; i Atlanta, Džordžija.[1] NIOSH je profesionalno raznolika organizacija sa osobljem od 1.200 ljudi koji predstavljaju širok spektar disciplina uključujući epidemiologiju, medicinu, industrijsku higijenu, bezbednost, psihologiju, inženjering, hemiju i statistiku.

Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, koji je potpisao predsednik Ričard M. Nikson 29. decembra 1970. godine, stvoreni su NIOSH i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA). NIOSH je osnovan da pomogne u obezbeđivanju bezbednih i zdravih radnih uslova pružanjem istraživanja, informacija, edukacije i obuke u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. NIOSH obezbeđuje nacionalno i svetsko liderstvo u prevenciji bolesti, povreda, invaliditeta i smrti na poslu prikupljanjem informacija, sprovođenjem naučnih istraživanja i prevođenjem stečenog znanja u proizvode i usluge.[2] Iako su NIOSH i OSHA osnovani istim aktom Kongresa, dve agencije imaju različite i odvojene odgovornosti.[3] NIOSH ima nekoliko „virtuelnih centara“ preko kojih su istraživači na njegovim geografski disperzovanim lokacijama povezani zajedničkim računarskim mrežama i drugim tehnologijama koje stimulišu saradnju i pomažu u prevazilaženju izazova timskog rada na daljinama.[4]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „NIOSH Divisions, Labs, and Offices”. Архивирано из оригинала 20. 10. 2009. г. 
  2. ^ About NIOSH. National Institute for Occupational Safety and Health.
  3. ^ „CDC – The National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH)”. cdc.gov. 23. 12. 2020. 
  4. ^ „NIOSH Centers | NIOSH | CDC”. cdc.gov (на језику: енглески). 2022-05-24. Приступљено 2022-06-14. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]