Поинтер

Из Википедије, слободне енциклопедије
За поинтер у програмирању, види Показивач (програмирање).
Поинтер у лову

Поинтер или поинтерске расе паса су врсте ловачких паса који се најчешће користи за проналажење дивљачи. Заједно са ретриверима и шпанијелима, поинтери чине једну већу групу раса ловачких паса која се у Британији зове гандог (Gundog). Назив поинтер потиче од енглеске ријечи to point, односно показати, што расе овог типа и чине када пронађу ловину. Ово помаже ловцу мјесто гдје се ловина налази и да је постави у свој пушкомет. Веома је битно да ове расе не уплаше ловину, односно да приликом проналаска ловине стоје мирно и њушком показују на плијен (за разлику од шпанијела који исту када нађу, аутоматски и „дигну“ - многи профињени ловци са поинтерима сматрају лов са шпанијелима као риболов са динамитом). Код ових раса ловачки инстинкт се мора показати већ у другом мјесецу живота, а онда се ставља акценат на тренирању мирноће приликом поинтирања.

Поинтерске расе су се првобитно користиле од стране ловаца који су своју ловину хватали мрежама. Пас би се заледио или поставио у себи својствен положај (одавде је енглеска ријеч to set - ставити, поставити - је дала свим сетерима име) који је дозвољавао ловцу да баци мрежу преко ловине.

Када је у питању екстеријер, поинтерске расе долазе у свим могућим варијететима крзна, од краткодлаких поентера, преко оштродлаких раса до свиленкастих сетера


Расе које спадају у ову групу раса су:

Спољашње везе[уреди]