Портал:Географија/Изабрани јун

С Википедије, слободне енциклопедије
Земљине литосферне плоче
Земљине литосферне плоче

Тектоника плоча је геолошка теорија која објашњава померање Земљине коре великих размера. Теорија укључује али уједно и замењује старију хипотезу померања континената, која датира из прве половине 20. века, и концепт ширења морског дна развијен током 1960-их.

Спољни део Земље се састоји од два слоја: спољне љуске (литосфера) која обухвата кору и крути горњи део омотача, а испод литосфере се налази астеносфера. Иако у крутом стању, астеносфера има релативно ниску вискозност и смичућу моћ па се зато посматрано у геолошкој временској скали може понашати као флуид. Испод астеносфере се налази крући доњи омотач, чије је фазно стање није последица мањих температура, већ високог притиска.

Литосфера је разломљена (издељена) на тзв. литосферне плоче (тектонске плоче). Постоји седам главних и још много мањих плоча. Литосферне плоче плове на астеносфери. Постоје три типа граница међу плочама:

Потреси, вулканска активност, издизање планинских ланаца па и обликовање океанских јаруга се појављује дуж граница плоча. Бочно се померање плоча обично одвија брзинама од 0.66 до 8.50 cm годишње.

Више о тектоници плоча... Остали изабрани чланци