Портал:Стрип/Selected article/4

С Википедије, слободне енциклопедије
Популарна "Линија" (La Linea)
Ла Линеа (Линија) је анимирана серија италијанског креатора Озвалда Кавандолија. Главни карактер је човек који хода по бесконачној линији. Сам лик је такође нацртан користећи једну линију и део је линије по којој хода. Главни јунак, кога камера углавном прати као соло карактера наилази на препреке и често се обраћа цртачу за помоћ. Током својих "авантура" у виду монодраме често гунђа неразумним фразама, води монолог, или се у катарзи комично раздражује и вичући пада у бездан. Позадинска боја се мења према расположењу карактера, али је део серије у старту емитован у црно-белој техници.

Оригинална Линија, коју је Кавандоли нацртао у форми стрипа, настала је у рекламне сврхе, пре него што је направљен цртани филм. Аутор „Ла Линее“ је форму стрипа често користио за иронију и критиковање друштвених појава. „Ла Линеа“ стрип објављиван је у многим издањима, и кроз године, цртало га је тридесет италијанских стрип-уметника.

У 2008. години, реномирани уметнички часопис The Artist одао је почаст Освалду Кавандолију и његовом карактеру, који је кроз скоро четри деценије објављивања доживео незапамћен успех.

Још одабраних чланака... Читај више...