Разговор:Благоје Крушић

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Четрнаестогодишњак у Танкосићевим четама[уреди извор]

Пошто не поседујем информације, односно, лично ми нису познати поуздани извори према којима бих могла да уредим споран део чланка тако да напишем тачан податак, даћу коментар у виду тога шта сматрам да је, скоро сигурно, нетачно.

Наиме, у реченици „Као четрнаестогодишњак одлази у комитске чете Воје Танкосића са којим четује шест година.”, део о шестогодишњој активности је вероватно једини тачан, или бар тако како је написан звучи коректно, јер се не нагађа током којих календарских година је то било (узимајући у обзир да су постојали прекиди у четничкој акцији, односно, конкретном деловању на терену, у неколико наврата). Осим тог дела, све остало делује скоро па немогуће, јер:

- за Благоја Крушића је наведено да је рођен 1880. године, што је и година рођења В. Танкосића, па би, према спорној реченици, четрнаестогодишњак приступио чети четрнаестогодишњака; Уколико се узме да у овом чланку година рођења (и пресељења које се помиње) није погрешно наведена, онда нема потребе за аргументовањем даљих теза, јер је, дакле, и Танкосић у то време био дете, похађао школу у Београду (о чему постоји сачувана архива), а ни организована четничка акција на српској страни није постојала пре 1903/4 године.

- уколико је у чланак унета погрешна година рођења, а да је, рецимо, 1890. године рођен, могло би некако да се замисли да је као четрнаестогодишњак отишао у комите. Оно што може да се уочи приликом истраживања о организовању чета је да нису пуштали тако младе људе, односно, децу да им се прикључе, али за то једино могу да нађем податке од 1908. па на даље, тако да не могу да тврдим да га, у овој варијанти, не би 1904/5 пустили.

Чланак на бугарском језику управо помиње 1904. као годину када се Крушић придружио акцији (а, као и овде, 1880. за годину рођења). Међутим, ни тамо нису наведени проверљиви и поуздани извори, тако да ни тиме не можемо директно да се послужимо.

Уколико неко поседује проверљиве информације које би решиле ову дилему, надам се да ће наићи на чланак и уредити га. Једино што ја могу да предложим је да се те две речи - као четрнаестогодишњак - избаце, а да остатак реченице остане. Банаћанка🌻 08:12, 14. јул 2021. (CEST)[одговори]