Разговор:Војислав Томић

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Подаци о одликовањима[уреди извор]

Генерал Војислав Томић никако није могао бити одликован Карађорђевим звездама са мачевима првог и другог степена. На онову доступних података првим степеном су одликовани само Александар Карађорђевић, војвода Степа Степановић и војвода Живојин Мишић. Другим степеном су одликоване само четири особе тј. четворица војвода Путник, Мишић Степановић и Бојовић. Орденом ова два степена је одликовано и неколико странаца - по 14 за сваки степен.

Поред тога није исправно написати само Карађорђевом звездом јер су постојале две варијанте - она која се заслуживала у борби (са мачевима) и мирнодопска верзија (без мачева).

Када је Војислав Томић у питању за њега Томислав Влаховић у "Витезови Карађорђеве звезде са мачевима" наводи да је одликован "два пута, III и IV ред" и наводи три броја указа - 8383, 153961 и 9780. Међутим ово није баш најјасније, да ли је по два пута одликован сваким степеном (што је могуће) па онда недостаје један број указа или је једним степеном одликован два пута а једним једном. На војном форуму палуба.инфо у биографији пренетој из Београдских општинских новина из 1937. године (вероватно поводом Томићеве смрти) се наводи да је одликован једном КЗ за мачевима трећег степена и са две КЗ са мачевима четвртог степена. — G-din Kuzmar (разговор) 07:32, 21. децембар 2023. (CET)[одговори]