Разговор:Група (математика)/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Урадио сам доста ситних измена. Неколико коментара на основу којих би можда требало радити додатне измене...

  • "под операцијом" се у српском језику обично каже "у односу на операцију" - ово има пуно пута у тексту
  • Не свиђа ми се што су "адитивна група" и "мултипликативна група" узети као неки претходно познати појмови. Адитивна група је по дефиницији група у којој смо одлучили да операцију пишемо са +, а мултипликативна је она у којој смо одлучили да операцију пишемо са *, док овај чланак целу ствар обрће наопачке. Мене су учили са "адитивно записана операција" односно "мултипликативно записана операција". Мислим да ово треба подесно прерадити према тренутној пракси у Београду.
  • Zn и Fn нису опште прихваћене ознаке и требало би их избегавати, уместо овог првог треба писати (Z/nZ) а ово друго заправо ни не знам шта је - ваљда поље модуло n, али то није поље осим у специјалном случају коначних поља Галуа тако да је слово F тотално ван контекста.
  • Затвореност као посебан захтев након што већ кажемо да је у питању операција је ваљда нешто што само Американци могу да смисле, као дидактичко помагало ваљда? :)
  • одељак циклична мултипликативна група је конфузан и ја нисам уопште схватио шта се хоће, осим што наравно знам шта се хоће :) --Dzordzm 05:49, 19. март 2007. (CET)[одговори]
Што се тиче затворености, не разумем да ли желиш да кажеш да није неопходно да се напомиње (јер се подразумева)? Ми смо на предавањима и вежбама радили и затвореност као услов. У чланку се сваки пут кад се помиње каже да је у принципу непотребан, јер се подразумева. Лично мислим да није згорег да стоји и та напомена, јер не може да шкоди, а тачно је да је затвореност неопходна :) Али ако мислиш да је сувишна, ти је уклони (као и остале вишкове).
Такође, из неког разлога сам ја којекуда (из чак и мени непознатог разлога) узео да пишем цикличка уместо циклична, тако да ћу то поисправљати.
Хвала на напоменама. Потрудићу се да их следим. -- Обрадовић Горан (разговор) 17:20, 19. март 2007. (CET)[одговори]

Језик

Припадам старијој генерацији оних који су студирали на беогрдском Природно-математичком факултету (математика) и не сећам се да смо икада користили инверз или неутрал као српске речи за инверзни елемент односно јединични елемент. Интересује ме када су ове, по мени непримерне речи, ушле у употребу? Јесу ли у постојећим уџбеницима из алгебре добили право грађанства и када? Ја сам алгебру учио из S. Lang: Algebra, Springer Verlag из 1960-тих код проф. Курепе и из неке Курепине књиге чијег се тачног наслова више не сећам.--109.245.139.11 (разговор) 16:33, 8. август 2016. (CEST)[одговори]