Пређи на садржај

Разговор:Емануел Цвјетићанин/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

Treba se držati teme. Dakel u prvoj rečenici napisati ko je Emanuel bio i zašto je bitan da bi bio u enciklopediji. Onda ukratko navesti najvažnije činjenice vezane za NJEGOV život, a ne za život njegove porodice, prezimena i predaka do Kulina bana. Takođe, ne bi bilo loše kad bi se malo obratilo pažnje na interpunkciju, belina ide IZA zareza i tačaka, a ne ispred. Ne mešati ćirilicu i latinicu, i sl. Sve ovo je sporedno, dok se ne utvrdi zašto je ovaj čovek bitan za enciklopediju. Dakle, u prvoj rečenici navesti ŠTA je on bio i U ČEMU je njegova važnost. Ako se barem to ne navede, bojim se da će ovaj članak biti ubrzo izbrisan... --Јагода испеци па реци 21:58, 23. април 2011. (CEST) Gospodjo Jagoda ja sam napisao clanak o Emanuelu mom cukundedi.Zasto je bio bitan imate u tekstu a njegovi potomci su jako poznati kao i on.Vi ako mozete da pomognete,pomozite .Nemojte grubo tako ukoliko ne bude to bice izbrisan.Ja sam loseg zdravlja i bas sam se namucio oko clanka.Ja se slabo snalazim ako vi mozete da pomognete pomozite ,razgovarcemo o onome sto Vama ne odgovara.Verujte mi jako mi je komplikovano.Ja sam bracu od striceva naveo ko su i sta su i jako su bitni i poznati a imam jos materijala.Nasa porodica ima jako poznatih licnosti a ja pokusavam sve da svedem u jedno.Pomozite da zavrsim ovaj clanak kako treba,sve sam objavio ako vas ne mrzi vi cete to bolje.Samo nemojte brisati, ja sve ovo radim zbog dece.Hvala[одговори]

Nebojsa Cveticanin

Уклонила сам податке који су апсолутно нерелевантни за овај чланак. Не бии било лоше да се мало прошири и РЕФЕРЕНЦИРА. Такође сам из спољашњих веза уклонила линк ка неком форуму, јер не линкујемо ка форумима. --Јагода испеци па реци 19:08, 3. мај 2011. (CEST)[одговори]

Хоће ли овај чланак икада бити нормалан?

Изгледа да је јадни Емануел (за кога више не знамо да ли се презива Цветичанин, Цветићанин, Цвјетићанин, Цвјетичанин, Звјетичан, Зветичан...) послужио као платформа за писање о васколикмим (наводним) члановима његове уже и шире фамилије. Подсјетићу да је ово чланак о Емануелу (како год се презивао) а не о члановима његове породице. Тренутно је дио који говори о потомцима много дужи од дијела који говори о Емануелу, па је нејасно о чему је уопште овај чланак? Даље, извори су смијешни (hr.wikipedia.org, да не идем даље). Заправо, ниједна озбиљна тврдња у овом чланку није поткријепљена поузданим извором. Ставио сам оригинално истраживање и оспорена тачност, а ако чланак настави да иде у овом правцу, брисање би могло бити разумно решење.--В и к и в и н дбла бла 11:43, 11. септембар 2011. (CEST)[одговори]

Emanuel se prezivao Cvjetićanin i njegova zena Sofija a sin jedinac Milan je promenio prezime u Cvetičanin.To je to .Ako pročitate o Milanu Ftrancuzi su napisali Zvetichann zbog lose transkripcije jer je sahranjen u Francuskoj sa 22 vojnika koji se borio ta Srbiju.Kakvu ,da biste se vi sad sprdali sa mnom i pokojnicima rekao sam Vam istinu i sve lepo piše.Nemojte da vređate ako neko nije vešt i slabijeg zdravlja ne znači da nije članak normalan.U jednoj srpskoj porodici gde je moj stric Predrag književnik a u komisiji mu je bio Ivo Andrić i dobijao nagrade,itd itd mogao bih da nabrajam vi se sprdate sa velikim prezimenom i pokojnicima,nemate poštovanja.

— Претходни непотписани коментар оставио је корисник 109.228.102.30 (разговордоприноси)

Мислим да уопште није битно за википедију наводити све податке о свим његовим потомцима. Треба само о сину Милану и то је то. --Milosh990 (разговор) 12:03, 11. септембар 2011. (CEST)[одговори]

Мени је жао што сте Ви лошег здравља и желим Вам да брзо оздравите, међутим то не мијења чињеницу да овај чланак не личи ни на шта. Наслов је Емануел Цветичанин, Ви кажете да је Цвјетићанин, у првој реченици пише да је Цветичанин-Цвјетићанин, у изворима пише Зветичан, и како онда да се утврди шта је тачно а шта није. Мене не занима истина, него само чињенице. Истина ме ни најмање не занима, а ни википедију нешто нарочито не занима истина. Уколико ту Вашу истину не можете да поткријепите поузданим изворима, она није ни најмање битна. Да ли сте Ви икада имали намјеру да пишете о Емануелу, или сте од почетка намјеравали да пишете о Вашој породици? Ако желите да пишете о породици, онда треба преименовати овај чланак, јер очигледно је Емануел секундарна ствар.--В и к и в и н дбла бла 12:10, 11. септембар 2011. (CEST)[одговори]

Cinjenica je da Emanuel se prezivao Cvjetićanin a Milan sin je promenio u Cvetičanin.A Zvetičan je izvor za sina Milana ,francuzi su tako napisali .Mozete li clanak da preimenujete u Emanuel Cvjetićanin i bice sve u redu .Sve je ok samo treba malo da preuredite.
Преименовао сам чланак у Емануел Цвјетићанин. Мислим да сада, после Ваших измјена, чланак много боље изгледа. Немојте ми замјерити ако сам био груб, није ми била намјера да Вас увриједим. Увијек инсистирам да сви чланци што је могуће више буду поткријепљени поузданим изворима како би читалац могао да провјери чињенице и тврдње изнешене у чланку, и да не би помислио да смо нешто измислили. Имали смо недавно случај професорке у гимназији о којој су измислили да се састајала са Садамом Хусеином, да је члан Академије наука Бурме (или Шри ланке, не сјећам се), и да је преводилац са арапског. Када је жена видјела чланак, запрепастила се. Срећом, обрисан је. --В и к и в и н дбла бла 13:49, 11. септембар 2011. (CEST)[одговори]

Ili je bio oficir ili podoficir?

"административни подофицир потпоручник"

62.193.155.244 (разговор) 18:28, 21. фебруар 2016. (CET)[одговори]

IZVOR!!!

"Краљ Александар I Карађорђевић му је понудио да буде један од његових војвода, али је Емануел то одбио." Gde je izvor za ovu nebuloznu tvrdnju? Koje su to uopšte njegove zasluge za Kraljevinu Srbiju ili srpsku vojsku čime bi on to zaslužio a kralj Aleksandar opracdao to i takvo imanovanje?

Hajde malo se uozbiljite!

62.193.155.244 (разговор) 19:18, 17. јул 2016. (CEST)[одговори]

Predlažem reviziju naslovne fotografije ovog članka. Naime, na toj fotografiji nalazi se Vojvoda od Virtemberga (Wilhelm Herzog won Wuerthemberg), austrougarski guverner Bosne i Hercegovine (1878-1881.), a ne Emanuel.

Po pitanju sadržine, tvrdnja "da je Kralj Aleksandar nudio titulu vojvode" takođe je podložna reviziji jer je u tom periodu Aleksandar regent, a ne kralj, te da se vojvodski čin sticao na bojnom polju za izuzetne vojne zasluge, a nije poznato da li je i kojom armijom srpske vojske komandovao Emanuel. Da je prebegao 1914. ili 1916/17. u jednu od srpskih dobrovoljačkih divizija bilo bi oštepoznato. Takođe, u Kraljevini SHS nisu postojali plemićki razredi pa je u najmanju ruku neobično da baronu neprijateljske vojske bude ponuđen najviši čin protivničke vojske (zašto?).

Takođe je sporna tvrdnja da li je sin Emanuela sahranjen u Francuskoj kao "srpski oficir", odnosno da li je uopšte reč o sinu Emanuela jer iz teksta izlazi da je u vreme Sarajevskog atentata 1914. Emanuel "organizator" ili komandant Žandarmerije (?), koja nije vojna formacija, a sin Milan oficir u protivničkoj srpskoj vojsci koji gubi život u Francuskoj 1917, da bi zatim imao dva braka, a "sva Milanova deca rođena su u Beogradu", pri čemu nije poznato da li pre ili posle Velikog rata.

Osnovana je i primedba na tvrdnju da se Milan "doselio" u Beograd (odakle, kada, zašto?), te ako je poginuo 1917. kao poručnik (25-27 godina života), izlazi da se rodio kada je Emanuel imao 60 godina. Ako je bio rezervni oficir srpske vojske, morao je završiti osnovnu vojnu obuku u Srbiji, što znači da je učestvovao i u Balkanskim ratovima.

Ukoliko je Emanuel zaista postojao, treba sprečiti zloupotrebe prema uspomeni na tu ličnost, pa ili ostaviti autoru članka da tekst uredi tako što će pružiti činjenice, a naime materijalne dokaze za svoje tvrdnje, ili članak obrisati, ili preinačiti, pri čemu ostaviti samo činjenice, kojih je malo.

Bilo bi takođe poželjno dostaviti dokaz da je Emanuel kupio mlin, kao i spisak imena lica stradalih od ustaša u tom mlinu (Index stradalih u NDH postoji u bazi podataka Jadovno).