Разговор:Морлаци

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије

Морлаци -Срби?[уреди извор]

Зашто их сматрамо Србима? Сама реч Црни Влах се код Српских влаха који и даље говоре Влашки језик, односи често за Косовске албанце или неке групације у Румунију и Бугарску!

1. Имамо сукоб Српских Бокељских капетана са Морлацима јер нису хтели да их приме у залив и са њима иду у бој 1684 године. Да би се разумело, Бокељи су ишли у бој са Млецима а Морлаци су дошли као млетачка јединица.

2. У Боку су морлаци (пре млетачки пирати, него што би се назвали регуларна морнарица) раније уништили СПЦ Митрополију Зетску коју је поставио Свети Сава за целу Дукљу и Зету касније. Убили су све монахе које данас држимо за Свете Превлачке великомученике.

мсм. треба нам јасан докуменат да јесу Срби! Моровлашка у данашњој Хрватској је постојала а немамо чланак о њој на Српској Википедији, док постоји на Немачку википедију у коме се јасно може видети да их аустроугари одвајају од Срба на етничким картама, овде на ове чланке је моровлашка засебни регион у Аустроугарској (https://de.wikipedia.org/wiki/Maurowalachen, https://it.wikipedia.org/wiki/Morlacchia). Овај проблем идентитета доводи до тога да ми одсељавање Срба из Далмације и херцеговине, видимо као упоредо досељавање других срба на њихово место. мсм. нису Ћићеваци и Буњеваци, као и други из Далмације мигрирали у Италију, Војводину и Словенију, од нас самих или од Турака јер турака ту није било тада. Имамо историјске потврде да њихову миграцију прати долазак Морлака у далмацију и херцеговину, те Морлаке доводе Млеци који владају далмацијом, делом Грчке и Албаније... Па сам својих поседа у део данашње Грчка и Албаније када су видели да ће Турци поново да заузму та подручја, доводе морлаке.

Примећује се код Аустријанаца да одбијају став Хрватске историје да су Срби Морлаци, то је став који смо ми прихватили да Морлак и Србин означава исто. Већ Аустријанци наводе да је Хрват модерни настао уједињењем Морлака и Хрвата, наравно и Славонаца који су сачували оригинално своје писмо и имају практично свој језик. Мени, након читања стране литературе (Хрватска и Аустрија) делује да су Хрвати намерно Србе, назвали Морлаци током 17. и 18. век, да би избегли поређење са ромским народом, како су Аустријанци и Италијани називали Морлаке, са забележеним идеологијама да их треба вратит натраг у Грчку или Турску.


Нешто ту не држи воду по мени! Зато би било добро да више људи који се разумеју, обраде овај чланак--Бокељ123 (разговор) 20:41, 11. новембар 2019. (CET)[одговори]