Разговор:Немири на Максимиру/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Мало озбиљности

Користи се као извор чланак који каже да је 100.000 српских цивила мучено у логорима (што би иплицирало да их је било и више). Узевши у обзир да је то трећина свих Срба у Хрватској 1991. то не да је невероватно, већ се не може описати колико је невероватно. -- Bojan  Razgovor  05:35, 13. април 2013. (CEST)[одговори]

Да разбистримо

Прво, није поента у наслову тог чланка, већ у томе да је ту већ нешто написано одакле може да се повуче извор, али ако је пробелем само до наслова, наћићемо други извор за тај написани део.

А што се тиче мучења у логорима... с обзиром да је на простору БиХ и Хрватске било више од 220 логора за мучење Срба, верујем да је кроз њих прошло и 100.000 мученика. Али о томе на некој другој теми.

Текст се односио на Туђмана и Месића. Једна ствар је држати 100.000 Срба у логорима, друга ствар је мучити 100.000 (а то иплицира да их је било најмање толико, а вероватно и више). Чак и ако се рачуна и Босна, то је и даље невероватно велики број људи. Такви сензaционалистички текстови не могу да буду извор. Друга ствар су форум Видовдан и Васељенска. Ти сајтови опет вуку на једну страну и нису нимало поуздани. О историји нека пишу историчари и учесници тих дешавања. Реч новинара и форумаша немају такву тежину. -- Bojan  Razgovor  12:45, 13. април 2013. (CEST)[одговори]

Да сам којим случајем писала овај чланак

Усредсредила бих се далеко више на детаље око утакмице, с обзиром да сам погледала неке видео снимке и разговоре о тој теми и рекла бих да су, како Делије, тако и Блу бојси у то време уживали у оваквим сукобима, имали обичај међусобно да се туку, између осталог, због тога долазили на утакмице, те да ни једни ни други нису ни помислили да више никад неће имати прилике да навијају заједно за ЈУ репрезентацију, мада је према многим изворима, после овога догађаја постало јасно да од заједничке државе, неће моћи бити ништа, те сматра почетком рата.

Додала бих такође детаљ да се полиција тада звала ваљда милиција и као такви се помињу у свим снимцима и тадашњим коментарима, што се у овом тексту не помиње.

У изворима се наводи да је ограда на Северу заправо била претходно делимично исечена, а не посута киселином...

У једној реченици сам направила исправку, за коју нисам сигурна да је добра, а то је детаљ да је играч са бројем 10, „шутнуо“ једног од милиционера, јер гледајући видео снимак схватам да се није радило о шутирању, већ о наскоку, са залетом и шутом са обе ноге, при чему је полицајац био оборен. Исти ударац је у неком од извора окарактерисан као кунг фу , тако да сад стварно не знам како би се он овде могао неутрално назвати. Види се такође да су други играчи после тога покушали да га раздвеје од срушеног милиционера и нису га подржали у том поступку, јер је очигледно овај имао намеру да настави са својом акцијом, док је милиционер лежао на трави. Па опет, у коментару на једном од видео снимака (такође у изворима чланка) се каже да је дотичног играча један од милиционера претходно ударио, те да он није могао да се уздржи, а да не узврати, мада се то на снимку не види добро, још мање разуме због чега, с обзиром да је овај у том тренутку трачао или је тада отрчао, налазећи се претходно у некој гужви. Но, много горе од таквог поступка, можда је била и његова каснија изјава:

Био сам спреман рискирати све, свој живот, каријеру и све што би ми слава донела за идеалистички циљ, за хрватски циљ

— Звонимир Бобан

која се налази у једном од текстова, наведеним у изворима, на страници чланка, а из чега се да закључити да то јесте био израз непоштовања према представницима органа тадашње власти, смишљен са одређеним циљем и намеран, а не последица љутње или раздрежености, због дотичног претходног ударца, што би иначе, у таквој ситуцији многи помислили.

У чланку такође није поменуто да је као главни „кривац“ оптужен главни инспектор СУПа Хрватске, Петар Ђукић, за прекорачење овлашћења. Његове изјаве о дотичном догађају стоје у изворима, можда је тај текст могао више да се искористи.

Осим тога, не знам колико је тачно или детаљно, али у једном од текстова налази се податак да су нове власти у Загребу извршиле милитаризацију МУП-а, пререгрутујући своје војне обвезнике, резервисте хрватске националности, из састава ЈНА , који су послужили као језгро за стварање ЗНГ, што је доста другачија ствар од једноставне замене према националној припадности, у оквиру МУП-а.--Тајга (разговор) 14:24, 13. април 2013. (CEST)[одговори]