Разговор:Република Конго/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Први поднаслов

1 Geografski položaj

Matematičko-geografski položaj

          Geografske koordinate Repuplike Kongo su 1˚00’ jgš  15˚ igd. 

Zahvata površinu od 342,000 km² od čega je kopno 341,500 km², a pod vodenim površinama je 500 km². Najniža tačka je na Atlantskom okeanu-0m ,a najviša na Mount Berongou-903 m.


Fizičko-geografski položaj

              Republika Kongo se nalazi centralno-zapadnom delu pod-Saharske Afrike, presecajući Ekvator. Ima kratku obalu na Atlantskom okeanu, dužine 169km .


Fizičko geografska karta Konga i okruženja

.



Regionalno-geografski položaj

Kongo je lociran u zapadnoj Africi izlazi na južni Atlantik između Angole i Gabona. Na jugu i istoku reka Kongo predstavlja granicu prema DR Kongo.Repuplika Kongo, takođe poznata i kao Srednji Kongo, Kongo Brazavil i Kongo (ne mešati sa Demokratskom Repuplikom Kongo, bivši Zair) predstavlja deo nekadašnje Francuske kolonije u zapadnoj i centralnoj Africi. Graniči se sa Gabonom (1,903 km) , Kamerunom (523 km), Centralno-Afričkom republikom (467 km) i DR Kongom(2,410 km). Ukupna dužina granica iznosi 5,504 km.



Političko geografska karta Konga i suseda

2 Prirodna obeležja

Geološke odlike

         Osnovne crte makro reljefa Afrike, posledica su geoloske istorije.Osnovnu         crtu istorije razvitka kontinenta predstavlja razvitak  platformskih  struktura sa preovladavanjem visoravni i slabim razvitkom geosinklinalnih oblasti. Fundament   kopna cine arhajske i algonkijske stene. Tri prostrana masiva, drevnih dokambrijskih stena, ostali su stabilni, tokom geoloske istorije. To su kraton Kalahari. Kraton Kongo, i zapadno africki kraton koji su izgradjeni od granita, gnajsa i magmatskih stena.

Kraton Kongo obuhvata pojas Karagve-Ankole, pojas Toro, pojas Ubendii Tanzanijsku provinciju. U toku dugih kontinentalnih faza, od kraja paleozoika i tokom mezozoika, drevni fundament je pokriven kontinentalnim erodiranim horizontalno uslojenim sedimentima. U basenu Kongo u debeloj seriji kontinentalnih sedimenata srecu se morske akumulacije, koje ukazuju na kratkotrajnu vezu sa okeanom. Vertikalni pokreti epirogenog karaktera javili su se u kako u paleozoiku, tako i u mezozoiku i kasnije u tercijaru i krartaru; na taj nacin je stvoren i konacan oblik kotline basena Kongo koji jednim svojim delom pripada Repbublici Kongo.


Geomorfološke celine

Država je podeljena na na 4 topografske celine :

1- Obalska ravnica koja je bez drveća , ali bogata močvarama, jezerima i rekama koje postoje duž Atlanske obale ili se spuštaju sa planine Mayombe. 2- Plodna dolina reke Niari, centralno- južnom delu koja predstavlja najplodniju oblast u državi 3- Centralni planinski ili plato Bateke razdvaja slivove Ogove and Niari reke, pokrivena je gustom šumom 4- Sliv reke Kongo na severu koji se satoji od poplavljeni terena u nižem delu i suvih savana u višim.

U Kongu znači razlikujemo obalsku niziju, prostrane rečne i jugu slivove na severu i centralni plato.

Klima

        Kongo ima tipičan tropski klimat koji se odlikuje visokim temperaturema sa vlažnošću oko 80% i neznatnim sezonskim varijacijama. Kongo pripada ekvatorijalnoj klimatskoj zoni Afrike koja se odlikuje ravnomernim godisnjim temperaturnim hodom, malim godisnji temperaturnim amplitudama (1- 2ºC), dva pojacana kisna perioda, pocetkom i krajem leta.Vlažni period je između aprila i oktobra, dok je suvi od novembra do marta.Padavine su su konvenktivnog karaktera i izlucuju se, izlucuju se svakodnevno u popodnevnim casovima u vidu jakih pljuskova(vlazni deo godine). U toku leta vetrovi duvaju sa okeana  na kopno-vlazni monsun , a zimi su kontinentalnog karaktera-suvi pasat..


Vetrovi: Snažni vetrovi su oubičajena pojava u vlažnom periodu;najuticajni je jugoisticni pasat koji koji u oblasti Gvinejsog zaliva duva kao ekvatorijalni monsun i donosi mnogo padavina Padavine: Prosečna godišna količina padavina varira od 1,250 to 1,750 mm.Najviše padavina se izlući na severu , dok se prema Atlantiku i jugu ta količina se smanjuje. Temperature: Prosečne temperatura varira od 17 do 28 ˚C u julu i od 23 do 33 ˚C u aprilu.

Reke
        
       Kongo je največa reka u zapadnoj Africi.Njena dužina iznosi  4380km i čiini je drugom najdužom rekom u Africi posle  reke Nil. Kongo sa svojim pritokama protiće kroz drugu največu prašumu na svetu, samo je Amazonska veća.Reka Kongo je Takođe druga u svetu po površini sliva  posle Amazona. Po njoj dve države nose ime R.Kongo i DR Kongo koje leže na njenim obalama. Između 1971 i  1997 vlada tadašnjeg Zaira nazvala ju je Zair.

Iztvire u DR Kongu zapadno od mesta Kisagani, reka Ubangi koja teče severnim delom Konga i granica je između dva Konga ,predstavlja jednu od većih pritoka. Kinšasa-glavni grad DR Kongo i Brazavil –glavni grad Republike Kongo nalaze se na obalama Konga , jedan naspram drugog. Pre ušča u Atlantik kod mesta Muanda, reka gradi vodopade poznate kao Livingstonovi vodopadi


Satelitski snimak  reke Kongo kod Kinšase i Brazavila     


Reka Kouilou (ili Kvil) je najznačajnija reka za drenažu obalskog dela Republike Kongo. Protiče kroz region Niari i u tom dele svog toka nosi ime Niari.Največa pritoka je reka Louess.Uliva se u Atlanktik nedaleko od Port Noira.Pokriva površinu preko 650 km od svog ušča do izvora.


Motiv sa reke Kvil



Biljni i životinjski svet

        Veliki deo Konga je pod savanom ,mangrovom i tropskom šumom.

Zastupljene životinje su :afrički slon, šimpanze, gorile, krokodili, lovovi, leopardi i razne vrste gmizavaca.

Pojas vlažnih šuma, čije je središte u porečju Konga, širi se severno i južno od ekvatora, od zapadne obale Afrike do zapadnih delova istočnog Afričkog rova. Ekvatorskoj tropskoj šumi svojstvena je velika raznovrnost visokog drveća (preko 30m visine) i velika biološka produktivnost. U nedostatku trave kopitari brste lišće. Među njima su vrste poput bivola, šumskih antilopa, mnoštvo slonova, močvarnih svinja i raznih malih sisara. Od grabljivica tu žive leopardi. Premda su i danas velike površine pod tropskom šumom, ona je na mnogim mestima uništena zbog komercijalne seče i širenja poljoprivrednog zemljišta.



Pojas tropskih šuna u Africi-tamno zeleno na karti


         Na teritoriji Afrike prasume zahvataju povrsinu od 625 000km² Povoljne klimatske uslove za razvoj ovih suma, cine: kolicina padavina iznad 1500mm, velika vlaznost vazduha i visoke tamperature vazduha tokom cele godine. Prasume u Africi cine jedinstvenu zonu suma izmedju 4 ºsgš i 4 ºjgš.

U pojasu prašuma se nalazi veci broj rezervata prirode i nacionalnih parkova . U Republici Kongo se nalazi nacionalni park Odzala, koji je na severu zemlje. U okviru parka se nalaze brojne biljne i zivotinjske vrste koje su zasticene zakonom. Jedna od njih je i retka vrsta ptica iz roda Picathartes-zutoglava gologlavka, koja nastenjuje samo tropske sume Afrike.









3 Geografsko-istorijske osnove razvoja


Istorija

            Prvi naseljenici Konga bili su pripadnici Bantu grupa koji su okupirali i delove današnje Angole, Gobona i DR Konga, stvarajući osnove etničkih identiteta ovih država.Nekoliko Bantu kraljevstva--oni koji su bili vezani za Kongo, Loango i Teke—sagradili su trgovačke veze u slivu reke Kongo.Prvi Evropljani , Portugalci, su došli u 15.veku(1485, do1665 Bantu kraljevstvo je već bilo uništeno) i komercijalne veze su brzo uspostavljene—trgovina robovima koji su hvatani u unutrašnjosti. Obalski pojas ovog dela Afrike postao je glavni izvor transatlanske trgovine robovima. Kada se početkom 19.veka prestalo sa time, moć Bantu kraljevstva je već bilo uništeno.

Repuplika Kongo, takođe poznata i kao Srednji Kongo, Kongo Brazavil i Kongo (ne mešati sa Demokratskom Repuplikom Kongo, bivši Zair, ali jedno vreme i Republika Kongo) predstavlja deo nekadašnje Francuske kolonije u zapadnoj i centralnoj Africi. Posle sticanja nezavisnosti 1960, bivši francuski region Srednji Kongo postao je Republika Kongo. Posle 30 godina komunizma, demokratski izabrana vlada došla je na vlast 1992. Posle kratkog građanskog rata 1997. na vlast je vraćen nekadašnji predsednik Denis Sasou-Ngueso.Glavni grad je Brazavil.

Kultura

         Prekolonijala umetnost je bila bogata ceremonijalnom muzikom, plesom, skulpturom, i usmenim predanjima. Hriščanstvo i kolonijalizam imali su velikog udela u ove umetničke forme. Rezbarenje ritualnih objekata postaje komercijalizovana, muzika i ples poprimaju uticaje zapadnih instrumenata i muzičkih stilova. 1980-tih godina region Brazavila ali i Kinšasa, na drugoj obali Konga, postaje centar savremene Afričke muzike.

Postoje dve biblioteke u Brazavilu, i nacionalni muzej u kojem se čuvaju praistorijski predmeti, osteci prekolonijalne umetnosti ali i moderna umetnička dela.

   Drevna maska i skulptura iz muzeja u Brazavilu

4 Stanovništvo

       Stanovništvo Konga je skoncentrisano u jugo-zapadnom delu države ostavljajući tropske oblasti na severu nenaseljene. Kongo predstavlja najurbaniju državu u Africi, sa 85% stanovništva u nekoliko urbanih oblasti-u Brazavilu, Pointe Noiru, ili u nekom manjem mestu na 500km auto puta između ova dva grada.

Pre 1997. oko 9000 Evropljana, uglavnom Francuza živelo je u Kongu. Samo je mali deo tog broja ostao.

Broj, porast, gustina

Prema podacima iz 2000. godine, u Kongu je bilo 2,830,961 stanovnika ,a 2004. 2,998,040. Porast broja stanovnika u ovom periodu iznosi 167 079. Na godišnjem nivou, populacioni rast za 2004. iznosi 1,42%. Fertilitet: 5.06 dece/žena (2000 est.)              Gustina nasenjenosti za Kongo iznosi  8.6/km².

Strukture Starosna struktura 0-14 godina: 42% (muškarci 605,546; žene 596,971) 15-64 godina: 54% (muškarci 748,217; žene 785,278) 65 godina i stariji: 4% (muškarci 38,170; žene 56,779) (2000 est.) Natalitet: 38.61rođenih/1,000 stanovnika (2000 est.) Mortalitet: 16.35 rođenih /1,000 stanovnika (2000 est.) Prosečno trjanje života za celu populaciju iznosi 47,43 godine ,za žene 50,47 , a za muškarce 44.49.


Obrazovna, etničnika, religiska i druge structure:

Procenat pismenih ljudi preko 15 godina koji znaju da čitaju i pišu u Kongu iznosi 74% za celu populaciju, a po polovima:83,1% muškaraca i 67,2% žena

Oficijalni jezik je francuski, Lingala and Monokutuba su “lingua franca” ,a najveći do satnovništva govori nekim od lokalnih dijalekata.

Etničke grupe: Kongo 48%, Sangha 20%, M'Bochi 12%, Teke 17%, Europlnjani i ostali 3% .Religijske grupe: Hrišćani (Katolici)50%, Animisti 48%, Muslimani 2%

Veliki problem Konga ali i cele Afrike je AIDS. Godišnje u Kongu ima 4.9% novo obolelih, 90000 ljudi živi sa HIV virusom , a 9700 umre.Sve ovo drastično utiče na smanjenje trajanja života i brojnost populacije i drastično povečava smrtnost.


5 Privreda

Resursi

           Najznačajniji resursi su nafta, drvena građa, cink, magnezijum, uran, prirodni gas, hidroenergija.

Nafta: posle Nigerije, Angole, Gabona i Ekvatorijalne Gvineje, Kongo je 5. najveći proizvođač nafte u pod-Saharskoj Africi. Najveća naftna polja su N Kossa 500 miliona barela u rezervi i Kitina sa rezervom od 145 miliona barela nafte. 2003.godine Kongo je sa dnevnom proizvodnjom od 293000 barela pretekao Ekvatorijalnu Gvineju. Največa rafinerija se nalazi u Poite Noiru Izvoz uglavnom teče ka Zapadnoj Evropi i to ka Francuskoj.Nafta sa više od 50% učestvuje u izvozu i predstavlja glavni izvozni artikal.

Prirodni gas: rezeve Konga iznose oko 2.2 triliona m³ gasa, što je čini trečom državom u rezervama prirodnog gasa u okruženju, posle Kameruna i Nigerije. Uglavnom se javlja zajedno sa naftom, ali postoje i nezavisne lokacije kao što su Banga i Litchendjili


          Ekonomija Konga predstavlja mešavinu seoske poljoprivrede i rukotvorina sa jedne i industrijskog sektora zasnovanog na nafti i nafnim postrojenjima sa druge strane.

Dobijanje nafte je potisnulo šumarstvo kao glavnu osovinu ekonomije, i postaje glavni izvozni artikal Konga koji donosi najvući zaradu Vladi. U ranim 1980-im drstični skok prihoda od nafte omogućilo je značajan razvoj državne ekonomije i prosečan rast bruto nacionalnog dohotka od 5% na godišnjem nivou, što je Kongo stavilo u red prvih zemalja u Africi. Kongo dobija veliku pomoč od međunarodnih institucija kao što su Svetska Banka i IMF koje pomažu proces reformi i privatizacije u Kongu nakon građanskog rata i uspostavljanja demokratski izabranog režima 1997. 2003. bruto nacionalni dohodak iznosi 2.5 milijardi dolara, po glavi stanovnika 900 dolara. Učešće u BND po sektorima- poljoprivreda:6.9% ,industrija:53.9%, servisi:32.9%.


Saobračaj

Ukupna dužina železničkih pruga u Kongu iznosi 1152 km, a dužina auto-puteva 12800 km ali je samo 1242 km asfaltirano.Što se tiče vodenog saobračaja, on je razvijen na reci Kongo and Oubanqui reci.Ukupna dužina vodenih puteva iznosi 4385 km. Glavne luke i pristaništa su Brazavil, Impfondo, Ouesso, Oyo i Pointe-Noire.


Pointe-Noire


Kongo poseduje 32 aerodruma, ali samo 4 sa asfaltiranim pistama dužine od 1524 do 3047 m.


Poljoprivreda

Glavni poljoprivredni proizvodi Konga su tapioka, šečer, pirinač, kukuruz, kikiriki, povrče, kafa, kakao i šumski produkti. Struktura zemlišta: plodnog zemljišta je jako malo-samo 0.51% ukupne površine;stalno se obrađuje samo 0.13%; pašnjaci čine 29% dok je pod šumama i močvarama preko 62% ukupnog zemljišnog fonda Konga Navodnjava se 10 km².







6 Naselja

        Najveći gradovi su Brazzaville sa 937,600 satanovnika, Pointe-Noire sa 576,200, Loubomo sa 83,600 i Nkayi 42,500 stanovnika .

Brazzavil- najveći i glavni grad Republike Kongo osnovan 1880 godine na obali reke Kongo kao Ntamo od strane francuskih istraživača Piera Savorgana de Braza po kojem je grad kasnije i nazvan.


Brazzavil

1945. u Brazavilu je donešena Deklaracija koja je tražila redefinisanje odnosa Francuske i njenjih afričkih kolonija. Grad je tokom druge polovine 20. veka bio poprište mnogih oružanih sukoba, pobunjenika i vladinih snaga ali i sukoba sa Angolom i DR Kongom.







7 Regionalne celine


Republika Kogo je podeljena na deset regiona i grad Brazavil koji kao glavni grad predstavlja poseban distrikt. Regioni i njihovi glavni gradovi: • Bouenza (Madingou) • Cuvette (Owando) • Cuvette-Ouest (Ewo) • Kouilou (Pointe-Noire) • Lékoumou (Sibiti) • Likouala (Impfondo) • Niari (Loubomo) • Plateaux (Djambala) • Pool (Kinkala) • Sangha (Ouésso)