Разговор:BMX трке/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Nipošto ne brisati

BMX vratolomije koje gledamo često na TV-u samo su deo onoga što ljudi izvode na ovoj vrsti bicikla. S druge strane, BMX kao "Bicikl moto kros" je zaista biciklistička trkačka disciplina koja je uvršćena i u program predstojećih olimpijskih igara u Pekingu, Kina. Da je to tačno svedoči i tekst koji sledi dole ispod i koji je prevod sa zvaničnog sajta Međunarodnog olimpijskog komiteta (International Olympic Committee – IOC)[1] Pošto nisam siguran da li ovo predstavlja kršenje autorskih prava ovde sam ga naveo samo kao informaciju. Kasnije se može i izbrisati, ali pre toga nešto iz tog teksta mislim da bi dobro bilo uvrstiti i u članak. Da zaključim, nipošto ne brisati nego proširiti i poboljšati ovaj članak o ovoj novoj olimpijskoj disciplini, pogotovo što se nalazimo u predolimpijskoj godini. A ko se oceća sposobnim mogao bi i da izvuče svoj BMX iz podruma i počne da trenira, pa ga možda i uvrste u reprezentaciju. Pošto sam ja mator za tako nešto, za mene je već kasno, ali ovi mlađi možda još uvek mogu nešto i da postignu po tom pitanju. (You never know)

Prevod teksta o BMX sa sajta IOC, UK[2]

Bicikl moto kros (BMX) započeo je kasnih 1960. u Kaliforniji, otprilike u vreme kada je motokros postao popularan sport u SAD. Motorizovana verzija sporta postala je inspiracija za takmičenje na vozilima pokretanim ljudskom snagom (biciklima). Deca i tinejdžeri sa velikom željom ali bez mogućnosti da učestvuju u motokrosu zadovoljavali su svoj apetit trkajući se na biciklima po stazama koje su sami pravili. Ovi mladi avanturisti upotpunjavali su ovu svoju imitaciju tako što su se oblačili u motociklističku opremu.

BMX trka pruža uzbudljivu akciju po veoma niskoj ceni koštanja, u blizini sopstvene kuće. Veoma je lako zaključiti zašto je ovaj sport postao trenutni hit. U Kaliforniji ovaj sport je popularniji nego bilo gde drugde. Tokom ranih 1970. godina u SAD je osnovano i upravno telo (sanctioning body) za BMX. To se smatra zvaničnim početkom BMX trka. Tokom narednih decenija ovaj sport se proširio i na druge kontinente, između ostalog i u Evropu u 1978. godini.

U aprilu 1981. godine, osnovana je Međunarodna BMX federacija, a prvo svetsko prvenstvo je održano u 1982. godini. BMX se brzo razvio u jedinstvenu sportsku disciplinu i nakon nekoliko godina postalo je jasno da on ima više zajedničkog sa biciklističkim nego sa motociklističkim pravilima. U skladu s time, od januara 1993. godine BMX je potpuno integrisan u Međunarodnu biciklističku uniju (UCI).

Dana 29. juna, 2003, Međunarodni olimpijski komitet (IOC) doneo je odluku da uključi BMX u takmičenja koja će se održati tokom Olimpijskih igara u Pekingu, Kina, 2008. godine.


  • Takmičenje:

BMX trka se održava na kružnoj stazi dugoj otprilike 350 metara, uključujući skokove, nagnute uglove ili krivine, kao i druge prepreke. Osam trkača se takmiči u svakoj trci (kvalifikacije, četvrt-finale, polufinale i finale), gde se četiri prva takmičara kvalifikuju za naredni krug takmičenja.

Ostale biciklističke discipline u programu olimpijskih igara su:

  • Cycling Road
  • Cycling Track
  • Mountain Bike

--Зоран.Д. 22:41, 9. април 2007. (CEST)[одговори]

Naziv članka

Meni deluje da je članak o samom BMX biciklu, a ne o BMX biciklizmu kao vrsti biciklizma. Premeštam na BMX. -- Loshmi (razgovor) 02:46, 1. јун 2010. (CEST)[одговори]

Зашто је преименован текст, јер је ово текст о BMX врсти бицикла, а не о такмичењу у једној од дисциплина бициклизма. Треба врати на стари назив.--Drazetad (разговор) 10:05, 11. септембар 2013. (CEST)[одговори]

Да, ово је чланак о бициклу, не о тркама. --Lakisan97 (разговор) 11:02, 11. септембар 2013. (CEST)[одговори]
Сад сам видео зашто је наслов промењен. Корисник ‎Strower је уместо да допни овај текст написао нови текст BMX бицикл а овај преименовао да му не смета, што је веома некоректно и против постојећих правила--Drazetad (разговор) 11:18, 11. септембар 2013. (CEST)[одговори]