Разговор о категорији:Срби муслимани/Архива 1

Садржај странице није подржан на другим језицима
С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 1 Архива 2

Ово је једна националистичка категорија пуна контроверзи. Глупо би било распредати зашто. Треба је обрисати! --Покрајац|разговор 19:29, 27 октобар 2005 (CEST)

Definisi prvo tvoje pomesane pojmove pa tek onda komentarisi. Ne moze da bude nacionalisticka jer bi prema tome takva bila i kategorija 100 naj-Srba i sl. Ne znam uopste u cemu je tvoj problem i zasto Srbi muslimani ne zasluzuju svoju kategoriju. Golija

Зашто би се Срби делили на овакве или онакве? Нарочито је глупо делити их по религији. Под хитно ово треба обрисати. Стварно ми је глупо да о овоме полемишем, а нарочито с оним/оном ко је направио ову категорију. --Покрајац|разговор 19:40, 27 октобар 2005 (CEST)


У овом случају се слажем са голијом и стварно незнам зашто срби муслиманске вероисповести немогу да имају своју категорију. Изгледа да покрајцу смета све где се спомиње Србија или Срби, посебно у задње време. (предложио брисање чланка Војска РС, обрисао грб ...) --Јованвб 19:43, 27 октобар 2005 (CEST)

Баш је глупо (неправилно) кад све пишеш малим словом... Да ми то све смета, одвано би обрисао и чланак о Србији! Одавно би престао да будем на овој Википедији. --Покрајац|разговор 19:47, 27 октобар 2005 (CEST)

Не видим зашто Србе муслимане одвајати од других Срба. У том случају би се могли одвојити и Срби Златиборци, зар не? Па Љубивоје Ршумовић не би био у категорији Српски пјесници, него Срби Златиборци пјесници. Ставите и ове заједно са осталим Србима - ако су знаменити Срби, знаменити Срби су, и није уопште битно које су вјероисповијести. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 21:54, 27 новембар 2005 (CET)

Повлачим ријеч, постоји и категорија Знаменити Златиборци. Ух... --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 21:56, 27 новембар 2005 (CET)


Bozovicu, Srbi muslimani vise ne postoje kao faktor u smislu verske kategorije osim minornih izuzataka poput mozda Kusturice, Merime Njegomir pa prema tome nema govora o nekakvom odvajanju i tome sl. pa stoga nemoj da se pravis zbunjen. Kategorija nosi postoji i zbog zblizavanja (a ne razdvajanja) sto narocito smeta tebi i tebi slicnim srbofobima.

Vidim da i dalje po starom obicaju nastojis da iskoristis svaku temu u prilog stvaranja tvoje "wiki zlatiborske nacije". Siguran sam da nisi sa zlatibora i savrseno mi je jasno kakve su tvoje namere ovde i zato nemoj meni da pricas pricu...i jos da namerno mesas pojmove jer planina i selo nisu isto sto i vera. Vidis, i nisi bas neki majstor u glupiranju pa me cudi da neki pojedinci jos naivno nasedaju na tvoje spekulacije i obmane.

Mi ovde pre sveg kontatujemo cinjenice a nesporna je cinjenica postojanje Srba muslimana (u proslosti - pa i znamenitih) pa je u tom smislu i koncipirana kategorija Znameniti Srbi muslimani. Radi informacije navodim kako je u pocetku proslog veka izdata i knjiga istog naziva: М. Вукићевић, Знаменити Срби муслимани (1906); vidi Хусејин бег Градашевић


Golija.


"Свестрани" и "дубокоумни" Голијо, само сам хтио да кажем да ову категорију можда треба спојити са Знаменитим Србима, без икаквог наглашавања вјере. Шта би то требало вјера да представља? Говориш о томе као о нечему што раздваја људе (планина и село нису исто што и вера), а онда кажеш да је то у ствари мост који спаја. Не поричем постојање Срба муслимана, само сам предложио да њих можда не би требало одвајати у посебну категорију од других Срба. Али ти си, наравно, као једна веома брилијантна особа, и тај мој шпекулантски покушај прозрео и схватио си да се иза тога налази нешто сасвим друго. Штавише, квалитет мојих глупирања опада, што тебе може само много лакше и брже да доведе до коначне побједе и најзад до дуго очекиваног приказивања праве истине, коју си до сад само ти тако паметан успио да докучиш. А то је да се ја уопште не зовем Ђорђе Божовић, већ Хусеин Градашевић, и да живим десетинама километара далеко од Златибора, и да је мој животни позив у ствари дискриминација Срба муслимана, којом се предано бавим већ двадесет и кусур година... --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 22:47, 27 новембар 2005 (CET)

...Да. Стварно је глупа категорија. И даље мислим да ову категорију треба обрисати или "спојити" онако како је Голија написао. Замислите категорију Знаменити Срби хришћани! --Покрајац |разговор| 23:09, 27 новембар 2005 (CET)

Nisi ubedljiv niti me briga sta pises jer s tobom nemam nameru da se raspravljam posto prosipas iz supljeg u prazno i neprestano pokusavas da obmanjujes bezveznim pricama.

Pokrajcev predlog jednostavno nije prosao jer niko osim njega i nije glasao protiv a trebala mu je vecima tj. 60 % i tu je cele kraj price. Dakle, kategorija ostaje. Pozdrav. Golija

Прије него што си уопште почео са расправљањем, ја сам лијепо нагласио да повлачим ријеч. Већина је 50% + 1 глас. --Ђорђе Д. Божовић (разговор) 23:08, 27 новембар 2005 (CET)

Laž

Ja koliko vidim ovo su skoro sve Bosanci porijeklom pravoslavci ,kakve veze imaju oni sa Srbijom ili Srbima? — Претходни непотписани коментар оставио је корисник 92.36.180.126 (разговордоприноси) | 12:04, 23. новембар 2012.‎

Врло једноставно. До друге половине двадесетог века, у Босни и Херцеговини су живели само Срби и Хрвати, који су по вероисповести били православци, католици и муслимани (наравно, уз одређени број Јевреја и нешто мало припадника других народа). Тек је '70их година 20. века измишљена националност "Муслиман" (обратити пажњу на велико слово), која је, након отцепљења БиХ од СФРЈ метаморфозирала у Бошњак. Осим тога, Срби не живе само у Србији, ма колико то неко желео, а такође имају и право да буду било које вероисповести, па чак и астеисти (бар још неко време). --В. Бургић (реци...) 12:24, 23. новембар 2012. (CET)[одговори]

Ono što mene zanima je da li za svaku od ovih ličnosti imamo izvor koji dokazuje da se izjašnjavala kao Srbin? Za neke znam da postoje izvori, ali nisam siguran za sve. -- Марко Dic,amice! 12:46, 23. новембар 2012. (CET)[одговори]

Преименовање

Категорију треба преименовати у „Срби муслимани“. Ово „знаменити“ испред не значи ништа. Ако о неком постоји чланак на википедији онда је та особа бар мало знаменита, мада је сам појам „знаменитост“ врло неодређен али у овом контексту га треба тумачити као „значајан“. Сачекаћу 24 сата прије него што почнем са премјештањем.--В и к и в и н д 13:43, 23. новембар 2012. (CET)[одговори]