Румени извор

С Википедије, слободне енциклопедије
Насловна страна ЛМС-159 Румени извор, 1975.
Оригинална насловна страница епизоде La caverna dell'oro. Аутор: Франко Донатели, 1968.

Румени извор је 58. епизода серијала Мали ренџер (Кит Телер) објављена у Лунов магнус стрипу бр. 159.[1] Епизода је изашла у бившој Југославији у августу 1975. године, имала 115 страна и коштала 6 динара (0,85 DEM; 0,34 $). Насловница представља репродукцију оригиналне Донталијеве насловнице.[2] Аутор није познат. Издавач је био Дневник из Новог Сада.[3]

Оригинална епизода[уреди | уреди извор]

Оригинална епизода под називом La caverna dell'oro (Златна пећина) изашла је премијерно у Италији у издању Sergio Bonnelli Editore у септембру 1968. године под редним бројем 58.[4] Коштала је 200 лира (1,28 DEM; 0,32 $). Епизоду је нацртао Франческо Гамба, а сценарио написао Андреа Лавецоло. Насловницу је нацртао Франко Донатели.

Кратак садржај[уреди | уреди извор]

Ирвин Робе и Роналд Мур су пустолови без икаквих скрупула. Лутајући шумом, наилазе на пећину у којој се налази златна жила. (У пећини се налази извор који оближњем индијанском племену служи за сигнал за рат против белаца — ако извором потече црвена вода, племе креће у рат.) Роалд убија Ирвина, али и сам бива повређен. Проналазе га индијанци који му пружају уточиште и негу. Роалд се опоравља, смишљајући како да се докопа злата. Предлаже поглавици Сломљеној стрели да постане део племена и ожени се његовом ћерком, Црвеном ружом. У село потом долазе Кит и Френки, трагајући за бандом разбојника. Роалд се представља као копач злата, али Кит му не верује, јер нема опрему. Да би елиминисао Кита, Роалд просипа црвену фарбу у извор, што индијанци тумаче као сигнал да поново треба да крену на ратну стазу против бледоликих. Индијанци заробљавају Кита, али не и Френкија, који бежи. Роалд мисли да му је благо сада надохват руке.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Списак свих епизода ЛМС може се погледати овде.
  2. ^ Колекција оригиналних насловница Малог ренџера може се погледати овде: https://www.comics.org/series/39606/covers/?page=1 (28.08.2018)
  3. ^ Списак епизода Малог Ренџера у издању ЛМС може се погледати овде.
  4. ^ Списак оригиналних епизода може се наћи на https://it.wikipedia.org/wiki/Piccolo_Ranger (Приступљено 28.08.2018)