Ранко Цвијић

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Цвијић Ранко)
Ранко Цвијић
Датум рођења(1946-03-25)25. март 1946.(78 год.)
Место рођењаГрбавци ФНР Југославија
Народностсрпска
Политичка странкаСрпски народни савез Републике Српске

Цвијић Ранко (Грбавци, 25. март 1946) српски је доктор техничких наука из области геологије, народни посланик, спортски радник и професор на Рударском факултету у Приједору.

Биографија[уреди | уреди извор]

Основну школу је започео у родном селу, а завршио у Градишци. Након завршене Гимназије у Градишци, 1965. године уписао је Рударско геолошки факултет у Београду и дипломирао 1970. године на Геолошком одсјеку. Године 1978. је уписао послиједипломске студије на истом факултету. Магистрирао је на тему Основни проблеми геолошко економске оцјене руда бранда и њихов положај у оквиру сировинске базе гвожђа Љубијске металогенетске области, и одбранио докторску дисертацију на тему Управљање минералним ресурсима Љубијске металогенетске области.

Од 1970. године запослен је у Рудницима гвоздене руде Љубија Приједор, гдје је радио као дје је био шеф бироа за рудничку геологију. У току рада у Рудницима гвоздене руде Љубија био је на више руководећих позиција, а од 1997 до 2004. године био генерални директор РЖР Љубија. Од 2004. до 2010. године члан Комисије за концесије Републике Српске, гдје је радио до пензионисања. На Универзитету у Бањој Луци ангажован био је од 1999. године као виши асистент, доцент и ванредни професор и држао је наставу на Рударском факултету у Приједору.

Ранко Цвијић је аутор или коаутор преко седамдесет научних и стручнх радова, 18 научних студија и пројеката и 32 привредна пројекта, један је од аутора монографије Системско инжењерство у индустрији минерала и “Монографије општине Градишка», аутор је монографије Минерални ресурси гвожђа, пелитоидне руде Љубијске металогенетске области и перспективе развоја, “Геоменаџмент у функцији коришћења и развоја минералних ресурса Љубијске металогенетске области” и книге Систем менаџмента квалитетом. Један је од едитора монографија "Рачунарски интегрисане технологије у индустрији минерала" и "Нови прилози за геологију и металогенију Рудника гвожђа Љубија". Организовао је више научних и стручних скупова. Као експерт је учествовао у раду многобројних стручних тимова за анализу и оцјену техничке и пројектне документације. Најзначајније резултате у струци и у науци је постигао у изучавањима лежишта гвожђа Љубијске металогенетске области и система менаџмента минерално-сировинским ресурсима. Последњих година његов предмет научно – стручног изучавања су концесије и концесионарство и примјена у привредном амбијенту Републике Српске и у овој области је публиковао више научно и стручних радова, чланака или саопштења.[1]

Био је члан Петог сазива Народне скупштине Републике Српске. Тренутно живи у Бањој Луци.

Радови[уреди | уреди извор]

Др Ранко Цвијић је аутор или коаутор 72 научна рада, 18 научних студија и пројеката. Један је од аутора монографије "Системско инжењерству индустрији минерала" и "монографије општине Градишка". Поред тога је као аутор објавио двије монографије.

  • Минерални ресурси жељеза, пелитоидне руде Љубијске металогенетске области и перспективе развоја, Београд, 2001.
  • Геоменаџмент Љубијске металогенетске области, Приједор,2004.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Биографија”. Архивирано из оригинала 02. 04. 2015. г. Приступљено 12. 06. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]