Црква Светог Николе у Биљегу

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог Николаја у Биљегу
Основни подаци
Оснивањесредњи век
Реоснованоко 1900.
МестоБиљег
Општина Мерошина

Црква Светог Николе у Биљегу, једна је од цркава у саставу Мерошинске парохије, Архијерејског намесништва Топличког у саставу Епархије нишке. Првбитна црква на овом простори изграђена је највероватније у средњем веку, а данашља 1900. године.[1]

Положај[уреди | уреди извор]

Црква Светог Николе се налази у селу Биљег, у општини Мерошина у Нишком управном округу

Географски положај
  • Северна географска ширина: 43° 19′ 13"
  • Источна географска дужина: 21° 40′ 20"
  • Надморска висина: 319 m

Историја[уреди | уреди извор]

Простор Биљега био је насељен још у античко време, а село је постојало и у Средњем веку. Из тог периода је ранија белешка властелинске цркве светог Николе, која је, како се верује, остала и кад су друге властелинске Цркве у Добричу порушене или спаљене на почетку владавине Османалија.

Цркву су, према једној верзији, спалили српски устаници 1806. године, а по другој, спалиле су је Османлије током повлачењу у првом српско-турском рату 1876. године. У то време служила је османској војсци као магацин за жито.

Међутим, има и тврдњи да је црква сазидана 1872. године на старим развалинама, па спаљена 1876. године.

По ослобођењу од Османлијског царства црква је обновљена.[2]

Пред крсну Славу 2014. године уређењем Цркве у старом ормару пронађени су свети Сасуди непознатог порекла и вредности који су већ давно избачени из употребе. Након чишћења и полирању добијени су свети Сасуди који и даље могу да служе својој намени, а на чијим жиговима појединачно се јасно види утиснута година израде 1879. што и потврђује податак о предању градње ове веома старе и вредне светиње.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Миша Ракоција, Манастири и цркве Јужне и источне Србије, Завод за заштиту споменика културе Ниш, Студије и монографије, Ниш, 2013.
  2. ^ Миловановић, Никола; Милић, Драгана (2021-01-01). „Никола Миловановић, Драгана Милић, Црква Светог Николе у Биљегу и надгробни споменици, Гласник ДКС 45, 113-119.”. Гласник ДКС. 
  3. ^ „Храм Светог Николаја у Биљегу У: МЕРОШИНСКА ПАРОХИЈА. ХРАМОВИ У ПАРОХИЈИ”. Епархија нишка. Приступљено 7. 7. 2018. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]