Вештачка гравитација

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Artificial gravity)
Демонстрација центрипеталне силе помоћу ужета током мисије Џемини 11.

Вештачка гравитација је теоретско увећање или смањење привидне гравитације (g-силе) вештачким средствима, и већином се односи на свемир, али и на Земљу. Практично се може постићи уз коришћење различитих сила, а највише се предлаже употреба центрипеталне силе и линеарног убрзања.

Стварање вештачке гравитације пожељно је при дуготрајном боравку људи у свемиру, због лакшег кретања, распореда течности унутар свемирског брода, и да би се спречили негативни ефекти који се јављају при дугорочном боравку људи у бестежинском стању.

До сада је предложен велики број решења за стварање вештачке гравитације. Највећи број њих долази од писаца научне фантастике, у којима се користе стварне и измишљене силе, али и потенцијално оствариве идеје. Још није дошло до конструкције свемирског брода који би демонстрирао вештачку гравитацију, а примарни разлог је што би такав брод био великих димензија, а самим тим би његова конструкција била изузетно скупа[1] (реда Међународне свемирске станице).

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Feltman, Rachel (03. 05. 2013). „Why Don't We Have Artificial Gravity?”. Popular Mechanics. Приступљено 21. 05. 2013. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]