Counter-Strike: Global Offensive

С Википедије, слободне енциклопедије
Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive
Developer(i)Korporacija Valv
Hidden Path Entertainment
Izdavač(i)Korporacija Valv
SerijaCounter-Strike
Endžin(i)Source Engine
PlatformePC
Mac OS
Linux
Xbox 360
Izlazak21. avgust 2012.
Žanr(ovi)FPS (First Person Shooter)
Veb-sajthttp://blog.counter-strike.net/

Counter-Strike: Global Offensive (skraćeno CS:GO) je taktička pucačina iz prvog lica razvijena od strane Hidden Path Entertainment i korporacije Valve. To je četvrta igra u Counter-Strike serijalu. Counter-Strike: Global Offensive je lansiran na Windows, Xbox 360 i PlayStation 3 u avgustu 2012.godine, a verzija za Linux je objavljena u septembru 2014 godine.[1]. Poseduje stare mape sa redizajniranim teksturama, kao i potpuno nove mape, rankove i modove. Igra je na lansiranju bila dobro prihvaćena od strane kritike, ali ne i od strane igrača

Igra[уреди | уреди извор]

Slično predhodnoj Counter-Strike igri, igrači igraju kao teroristi ili antiteroristi i moraju da završavaju zadatke, dok pokušavaju da eliminišu protivnički tim. Igrači kupuju oružje i opremu na početku svake runde sa novcem koji je dodeljen na osnovu njihovog učinka. Ispunjeni ciljevi, kao što su, postavljanje bombe ili ubijanje neprijatelja igraču donose zaradu, ali negativni postupci, kao što su, pucanje u svog igrača ili taoca će dovesti do novčane kazne. Pored toga, kada se runda završava svi igrači dobijaju neku količinu novca, s tim što igrači u pobedničkom timu dobijaju znatno više. Counter-Strike: Global Offensive je dodao novo oružije i opremu koje niste imali priliku da vidite u prethodnim verzijama, od kojih su najvažnija zapaljiva bomba za obe strane. Ovo oružije pokriva malu površinu u vatri, koja šteti svakom ko prodje kroz nju.

Modovi:[уреди | уреди извор]

Competitive:[уреди | уреди извор]

Najpopularniji mod igre Counter-Strike-a. U svakom timu je raspoređeno 5 igrača. Na početku svake runde, igrači mogu da kupe oružije i opremu od novca kojim raspolažu i izvrše zadatak. Glavni zadatak terorista je da postave bombu i da je čuvaju do trenutka eksplozije. Teroristi automatski pobeđuju ako je ceo tim kontra terorista eliminisan. Glavni ciljevi kontra terorista su da demontiraju bombu koju su postavili teroristi. Kontra teroristi automatski pobeđuju ako je ceo tim terorista eliminisan ili ako bomba nije postavljena u predviđenom roku (2 minuta). Prvi tim koji dođe do 16 dobijenih rundi pobeđuje.


Wingman:[уреди | уреди извор]

Wingman je 2 vs 2 mod koji se igra na isti način kao competitive. Jedine razlike su to da se meč završava nakon 8 dobijenih rundi, a mape na kojima se wingman igra imaju samo jedno mesto za postavljane bombe.

Arms Race:[уреди | уреди извор]

Ovaj mod igrice zasnovan je na tome, da igrač bude nagradjen za svako drugo ubistvo sa novim oružijem, ili svako prvo, ako ubiju potivnika nožem ili ako ubiju najboljeg igrača iz protivničkog tima. Igrač sa najviše ubistava na kraju meča dobija zlatni nož, kao finalno oružije i nakon ubistva bilo kog neprijatelja biva proglašen za pobednika meča. Takođe igraču se smanjuje nivo ukoliko igrača neprijatelj ubije nožem ili ukoliko igrač izvrši samoubistvo.

Demolition:[уреди | уреди извор]

Zasnovano na tome da je uklonjena opcija kupovine oružija i opreme. Umesto kupovine, igrači se nagrađuju oružjem, kada ubiju protivničkog igrača a svako dodatno ubistvo u toj rundi im poboljšava opremu za sledeću rundu.

Deathmatch[уреди | уреди извор]

Deathmatch je mod koji se sastoji od desetominutne partije sa nasumičnim stvaranjem igrača po mapi. Igrač koji ima najviše bodova kada tajmer dođe do kraja biva proglašen pobednikom. Bodovi se dobijaju ubijanjem protivnika. Ali ubistva različitim oružjima nose različit broj bodova. Na primer superiorene puške kao što su AK-47 ili M4A4 će donositi manje bodova po ubistvu od slabijih pušaka (UMP, PP Bizon,... ). Najviše bodova donosi ubistvo nožem a igrač takođe gubi bodove ako izvrši samoubistvo.

Casual:[уреди | уреди извор]

U svakom timu je raspoređeno 10 igrača.Na početku svake runde igrači već imaju kupljen pancir i šlem. Glavne razliike od Competitive moda pored broja igrača, su mogućnost posmatranja neprijatelja u realnom vremenu, trajanje runde (1minut i 55 sekundi) imogućnost promene tima u toku meča. Prvi tim koji dođe do 8 dobijenih rundi pobeđuje.

Razvoj[уреди | уреди извор]

Global Offensive je realizovana kao modifikacija Counter-Strike:Source-a na Xbox Live Arkadama od strane Hidden Path Entertainment. Tokom razvoja, Valve je video priliku da se mogu okrenuti u punom luku i proširiti Counter-Strike igru. Global Offensive počeo je razvoj u Martu 2010.god. i bio otkriven javnosti 12. Augusta 2011. godine.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Opis CS:GO-a”. http://www.itnetwork.rs/. Архивирано из оригинала 24. 10. 2016. г. Приступљено 27. 12. 2016.  Спољашња веза у |work= (помоћ)

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]