GHS izjave o merama predostrožnosti

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са GHS precautionary statements)

Izjave o merama predostrožnosti čine deo Globalno harmonizovanog sistema klasifikacije i obeležavanja hemikalija (GHS). One su namenjene da formiraju skup standardizovanih fraze koje daju savete o pravilnom rukovanju hemijskim supstancama i smešama, koje se mogu prevesti na različite jezike.[1][2] Kao takve, one služe istoj svrsi kao i dobro poznate S-fraze, koje treba da zamene.

Izjave o merama predostrožnosti su jedan od ključnih elemenata za označavanje kontejnera prema GHS-u, zajedno sa:[3]

  • identifikacija proizvoda;
  • jedan ili više piktograma opasnosti (gde je potrebno)
  • signalna reč – bilo Opasnost ili Upozorenje – gde je potrebno
  • izjave o opasnosti, koje ukazuju na prirodu i stepen rizika koji predstavlja proizvod
  • identitet dobavljača (koji može biti proizvođač ili uvoznik)

Svaka izjava o merama predostrožnosti je označena šifrom, koja počinje slovom P, a zatim slede tri cifre. Izjave koje odgovaraju srodnim opasnostima grupisane su zajedno po kodnom broju, tako da numerisanje nije uzastopno. Kod se koristi u referentne svrhe, na primer za pomoć pri prevodima, ali to je stvarna fraza koja treba da se pojavi na etiketama i bezbednosnim listovima.[4] Neke fraze predostrožnosti su kombinacije, označene znakom plus „+”. U nekoliko slučajeva postoji izbor reči, na primer „Izbegavajte udisanje prašine/dima/gasa/magle/pare/spreja”: dobavljač ili regulatorna agencija treba da izaberu odgovarajući tekst za dotični proizvod.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ The United Nations has published the list of GHS precautionary statements in all UN official languages (Arabic, Chinese, English, French, Russian, Spanish): it can be found in Annex 3 of GHS Rev.2 for the corresponding language.
  2. ^ A list of translations into all the European Union official languages can be found in Annex IV to the CLP Regulation, on pages 210–324 of the official English-language version.
  3. ^ Part 1, section 1.4.10.5.2, GHS Rev.2
  4. ^ Part 1, section 1.4.10.5.2(c)(ii), GHS Rev.2

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]