Query Abstraction Layer

С Википедије, слободне енциклопедије
Query Abstraction Layer
Програмер(и)Никлас Берјесон
Прво издањесептембар 2013. (2013-09)[1]
Стабилно издање
0.4.0[2] / 31. октобар 2014. (2014-10-31)
Написан уPython
Оперативни системВише платформи
ТипPython библиотека
ЛиценцаBSD
Веб-сајтwww.optimalbpm.se/wiki/index.php/QAL

QAL је развојни пројекат отвореног кода који за циљ има стварање колекције библиотека за мешање, премештање, спајање, замену и трансформисање података; [3] такође у неким случајевима, као што је MongoDB.

Извори и одредишта укључују различите позадинске базе података, формате датотека попут .csv, XML и табеле. Чак и неуредне HTML веб странице могу се користити и као извор и као одредиште.

За SQL/RDBMS позадинске датабазе, има апстрактни ниво базе података која подржава основно повезивање на Postgres, MySQL/MariaDB, DB2, Oracle и MS SQL Server. Користи XML формате (SQL шема се сама генерише) за представљање упита, трансформацију и спајање, чинећи да све то могу користити скрипте.

Што се тиче SQL-a, QAL користи подскуп SQL карактеристика и типова података, који је, иако очигледно није потпун, довољан за већину употреба. Међутим, лако је уместо тога користити SQL специфичан за позадину када упити не морају бити позадински-агностичан.

Тренутно се дистрибуира као Python библиотека (.egg)[4] и као Debian пакет (.deb).

Повезан је са пројектом Optimal BPM (Business Process Management). Optimal BPM SourceForge пројекат је некада био DAL/QAL.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „QAL / Code Commit Log”. sourceforge.net. Приступљено 7. 1. 2022. 
  2. ^ „QAL / News: QAL 0.4.0 is out!”. sourceforge.net. Приступљено 7. 1. 2022. 
  3. ^ „QAL”. SourceForge (на језику: енглески). Приступљено 7. 1. 2022. 
  4. ^ Boerjesson, Nicklas. „qal: QAL is a Python library for mixing and merging data involving different sources and destinations.”. Приступљено 7. 1. 2022. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]