Википедија:Пијаца/Архива 16

С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 10 Архива 14 Архива 15 Архива 16 Архива 17 Архива 18 Архива 20

Entropija

Apelujem na sve fizicare da uradimo bar ono sto mozemo: Neka postavimo definiciju entropije. To je prvi zakon termodinamike astrofizike. Nemojte da ga ja pisem neka to uradi neko strucnije. Ja mogu da pocnem: Termodinamika je osobina svemira ka uravnotezenju svih polja. Tu sada fali odrednica o prelasku energija u samo jednom smeru i jos ponesto. Molim Vas ucestvujte. Neka napisemo ono sto je opste poznato. Ne treba nista da izmisljamo - samo da uredimo ono sto vec znamo

Па, одлично, стави ово си горе написао у чланак Ентропија, па ћемо да наставимо уређивање. --- Обрадовић Горан (разговор) 22:28, 27 мај 2005 (CEST)

  • Termodinamika je osobina svemira ka uravnotezenju svih polja - хаха, ово је нека шала, зар не? --Покрајац|разговор 22:30, 27 мај 2005 (CEST)

Мислим да је лапсус, причао је о ентропији -- Обрадовић Горан (разговор) 22:35, 27 мај 2005 (CEST)

Milo mi je da vidim da se strana o entropiji vec radi.Ono o svemiru nije bio lapsus . Ono sto ne razumes nije za potsmevanje.

Pokusacu da objasnim: Ako posmatramo dva tela: relativno toplo i relativno hladno Molekuli u onom toplom se krecu brze i haoticnije nego u onom hladnom. Drugim recima: hladnije telo je uredjeniji sistem od toplog. Sva fizicka tela, ako ne dobijaju neku energiju sa strane se hlade i teze da dostignu temperaturu apsolutne nule. Kada postanu apsolutno hladna svako kretanje molekula prestaje. Ne postoje vise sile koje izazivaju kretanje - uravnotezene su, ponistene. Atomi prestaju da se krecu - prestaju da postoje. Nastupa smrt svemira. -Сингуларитет


Mislim da o ENTROPIJI nedostaje sledeca definicija, koju bi trebalo malo elaborirati i uobliciti :

- Teznja sistema da da iz stanja manje uredjenosti predje u stanje vece uredjenosti-

Сада молим физичаре за дикусију: Шта се дешава са атомом ако престаје кретање? Да ли све силе престају да делују одједном или се полако гасе? Да ли се гравитација гаси последња? -(Вероватно је да ће када нестану све силе остати само гравитација атомског језгра) Ако постоји само гравитација - да ли ће се атом урушити ? Ако не постоје никакве силе да ли ће атом остати да лебди или ће се урушити? - Да ли је то стање сингуларности?

А имамо и експерте-физичаре, видим. --Милош Ранчић (разговор) 19:53, 5 јун 2005 (CEST)

Nisam ja fizicar nego fotograf, a fizicare tek ocekujemo.(Stojan)

Хм. По пијачном схватању (а ми, дакле, причамо на Пијаци), ентропија је управо обратна ствар: тежња система да из стања веће уређености пређе у стање мање уређености (по теорији, максимална неуређеност је најстабилније стање). То се, ипак, не дефинише баш тако. Кога ентропија занима, може превести чланак са енглеске Википедије. Наравно, обавезно је средњошколско знање из математике и физике, али и изостанак покушаја да се чланак интерпретира како се преводиоцу свиђа. Има, наравно, теза које говоре о локалним кршењима те термодинамичке (касније и статистичке и информатичке) теорије, али прво ваља описати опширно основне принципе. --Милош Ранчић (разговор) 01:33, 6 јун 2005 (CEST)

Жао ми је што морам да вас уверавам да је узбуркана вода мање уређен систем од мирне воде. Предлажем Вам експеримент: Узбуркајте воду у чаши и посматрајте шта се догађа. Уређен систем и хаотичан систем су антиподи. Карактеристика хаотичног система је његова тежња ка стабилности Стабилност хаотичног система на квантном нивоу је нешто друго. Ни тамо већи хаос не узрокује већу стабилност система. Молим физичаре за помоћ Стојан

У праву си и извини. Потпуно сам побркао појмове :) --Милош Ранчић (разговор) 06:54, 7 јун 2005 (CEST)

Милошу, није потребно да се извињаваш. Знам да примедба није била ѕлонамерна. Хвала ти што си се јавио. Него људи, потребни су нам прави физичари. Предлажем да, не чекамо да се сами јаве, него да их позовемо. Зна ли ко неког физичара? Ко има неки тел.Жике Ајдачића. Имам утисак да би он радо дао значајан допринос. Ја познајем Владу Ђођевића али сам изгубио везу са њим. Позивам на овај начин или њега или неког ко има везу са њим да нам се јави. Познајем двојицу историчара. Позвао сам их и очекујем да нам се придруже ових дана. Стојан

Горе сам био једак, стоји, па сам се зато извинио. С времена на време нам се појављује понеко ко намерно жели да дискредитује Википедију тако што уноси нетачне податке "не би ли нас тестирао" или "доказао да овакав начин рада не ваља". На срећу, имамо довољан број људи који су способни да провере тачност тих података. Ипак, став таквих људи ме изузетно нервира: не умеју да направе нешто, па су дошли да руше туђе. А како сам потпуно побркао појмове (дешава се сваком :) ), помислио сам да си и ти један од њих. Још једном ти се извињавам на томе. --Милош Ранчић (разговор) 05:25, 8 јун 2005 (CEST)
Што се тиче стручности, ту си потпуно у праву. Потребан нам је што већи број релевантних људи из разичитих области. "Најрелевантнији" нам је у овом тренутку сарадник који управо докторира. Добар број других су студенти на различитим факултетима, што даје довољну стручност за ваљано бављење прикупљањем података из различитих области. Преко тога, још шири број сарадника поседује ваљану научну методологију и разум, па нам није тешко да функционишемо. Такође, имамо врло добар извор података у виду енглеске Википедије, тако да се увек можемо ослонити на те чланке и њихово превођење од стране неког ко се бави сличном облашћу (узмимо, математичар преведе текст из физике). --Милош Ранчић (разговор) 05:25, 8 јун 2005 (CEST)
Е, сад. Што нам више релевантних људи дође, то ће нам квалитет енциклопедије бити, свакако, већи. Имамо још увек проблема са недостатком људи који се баве биологијом и медицинским наукама. Ово је знатно већи проблем од физике, јер немамо никог активног ко се бави нечим приближним. Све сами друштвењаци и математичари :) Сигурно је да се може наћи још рупа, попут оног што си приметио кад је физика у питању. С времена на време и ја покушавам да заврбујем неког ко се бави науком да нам се придружи. И на томе стално треба радити. И треба имати на уму да је српска Википедија стара две године, а да се тек од пре пола године интензивно ради на њој. Сматрам да ћемо временом добити све већи број стручњака у нашим редовима: што тако што их неко позове, што тако што се сами заинтересују. --Милош Ранчић (разговор) 05:25, 8 јун 2005 (CEST)
Иначе, морам ти на крају рећи и да је цео мој процес установљавања да си у праву што се тиче ентропије био помало смешан. Кренуо сам да ти доказујем да си први пут рекао супротну ствар постепено разлажући проблем усталасане воде. Неколико редова сам написао доказујући то. На крају сам схватио да сам ја рекао супротну ствар :) Обрисао сам тај део текста и рекао ти да си у праву. --Милош Ранчић (разговор) 05:25, 8 јун 2005 (CEST)

Ауторска права за слике

Данас сам почео са озбиљним преводом шаблона за ауторска права на слике, како смо већ мало дискутовали на Википедија:Хоћемо можемо боље (укључите се и ви у дискусију!!!). Молим вас да не користите ове шаблоне док не завршимо са преводом и напишемо детаљно упутство за коришћење. Конкретно, ја сам прво узео да преводим шаблоне из групе о поштеној употреби, али они су најмање пожељни за коришћење, као што ћемо јасно објаснити кад завршимо превод. Хвала. --Dzordzm 06:58, 28 мај 2005 (CEST)

да ли неко има алат за...

претварање текста из српске латинице у ћирилицу.--Goldfinger 08:43, 28 мај 2005 (CEST)

  • Мислим да већина нас користи Вучка. --Dzordzm 08:58, 28 мај 2005 (CEST)
Goldfinger уколико користиш MS Office 2003 постоји додатак за њега који пресловљава латиницу у ћирилицу и обратно, додатак можеш да скинеш овде. --Саша Стефановић разговор 18:00, 28 мај 2005 (CEST)

Помоћ при регистрацији

Поздрав свима! Нови сам и не разумијем баш ништа... Покушао сам се регистровати под именом Александар Димитрић, али добијам поруку да је име неисправно! Гдје је проблем? Друго питање. Нисам знао да су Википедије национално разврстане јер сам само неколико пута користио енглеску страницу. Ако желим написати неке чланке и поставити слике, требам ли се регистровати на оној међународној енглеској страници или на нашој? Ја сам из Бањалуке; да ли ми је мјесто овдје или на босанској Википедији? Ово питање нема националне конотације; једноставно не разумијем како су локалне заједнице подјељене, по националној или државној основи? Да ли се чланци које објавим на српској страници појављују и на осталим нашим страницама, босанској и хрватској? И посљедње питање: ако се пријавим на локалној страници, могу ли тим налогом мијењати и постављати чланке на осталим Википедијама? Хвала вам, знам да сам смор ал' баш сам се уѕгубио у свему овоме! Ацо

Овако.. Што се тиче пријављивања, не знам зашто ти се појављује та порука. Можда си већ раније покушавао да се пријавиш? Википедије су језички разврстане. Не мораш се регистровати ни на једној, али би било лепо да се региструјеш на свим онима на којима планираш да вршиш измене. Српска или бошњачка... па место ти је где год ти осећаш да ти је место. Значи Википедије нису подељене ни по државној ни по националној, већ по језичкој основи, и имаш право да радиш и на урду Википедији ако познајеш језик (и желиш да радиш тамо ;) . Чланци које објавиш на српској Википедији се не појављују ни на једној другој википедији (и обрнуто). И последњи одговор ;) Са налогом српске Википедије не можеш да мењаш и постављаш чланке нигде друго, али мораш да схватиш да концепт Википедије није као ништа на шта си до сада наишао, не постоји мораш и не смеш, уживај у раду, и немој да бринеш да ћеш нешта погрешити, јер неко увек исправи после тебе. А ако оћеш, можеш да радиш и непријављен (мада је пристојније да се пријавиш)

И не брини, ниси сморио, знам да је све мало компликовано на почетку (мораћемо да порадимо на томе), и слободно питај шта год ти није јасно -- Обрадовић Горан (разговор) 22:39, 28 мај 2005 (CEST)

И да, енглеска Википедија није глобална, она је подједнако локална као и српска (само је мнооого већа, (за сад) ;) Глобална координација свих пројеката се врши на Мети. -- Обрадовић Горан (разговор) 22:43, 28 мај 2005 (CEST)
Ок, ево и мене међу вама. Морао сам се пријавити латиничним именом јер је дозвољено само 16 знакова ако се пријављује ћирилицом. Да сам паметнији, још бих давно схватио! :) А и то име без слова ћ, јер енглеска Вики не подржава наша латинична слова. Чудно је што талијанска подржава чак и ћирилицу, ал'ко ће га више знати! (А и кога брига, казали би неки!) Свакако, доста ми је те приче са словима...
Хвала ти на помоћи! А сад на посао! :)
Александар Димитрић

Први круг гласања завршен

Први круг гласања за нови назив за нашу драгу Пијацу је завршен. Резултате погледајте на овој страни. Саша, Милош и ја смо се експлицитно договорили да се гласање настави тако што ће се 22 предлога са најмањим бројем гласова одстранити и у други круг улазе 10 најпопуларнијих предлога. Гласање ће трајати у наредних недељу дана, тачније до понедељка, 6. јуна 2005. у 00:00 часова када се наставља елиминација. Ако се неко противи оваквом начину гласања, процедура ће бити поновљена, а ко је сагласан, позван је да гласа овде! --Dungodung 00:22, 30 мај 2005 (CEST)

Амандман! Одлучено је на страници за разговор "другог круга гласања" да се у дотичном кругу гласови рачунају по угледу на Евровизију! Дакле - 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 и 12 поена. Гласачи не морају ништа претерано да раде! Дакле стандардно гласање ређањем од 1 до 10 (по расту свиђања) остаје, а ја сам задужен да лепо срачунавам предлоге. Што се тиче гласања и уопште избора за убудуће, још ништа није решено! Дакле, како ће се гласања одвијати и колико ће предлога проћи у следећи круг још није познато, а највероватније ће бити пропорционално са бројем гласова и гласача уопште. Милош и ја разрађујемо тактику, али пошто имамо један предлог који искаче, мислим да та тактика неће имати неког практичног значаја. --Dungodung 23:14, 30 мај 2005 (CEST)

У суботу частим пиво...

Покрајца сигурно, а за остале ћемо да видимо ;) Французи одбили Устав ЕУ, па то треба прославити ;) --Милош Ранчић (разговор) 02:27, 30 мај 2005 (CEST)

  • Ко се задњи смеје, најслађе се смеје ;) Извини, али морао сам... --Dzordzm 03:29, 30 мај 2005 (CEST)
  • Још једном се извињавам на злоупотреби портала; Милошу и његовим истомишљеницима препоручујем сјајан чланак на ову тему из Вашингтон поста: [1]. --Dzordzm 09:07, 30 мај 2005 (CEST)
    • Ма каква злоупотреба :) Нисам стигао раније да одговорим, али ни ја нисам могао да издржим... Како да ти кажем, стварно ме је баш брига гледе свега тога. --Милош Ранчић (разговор) 21:41, 1 јун 2005 (CEST)

Ево и ја обећавам да ћу да частим Покрајца да црним или светлим пивом, зависи какво воли . --Саша Стефановић разговор 09:45, 30 мај 2005 (CEST)

  • А значи сад можемо да вратимо нашу заставу на насловну страну а склонимо ону плаву. --Небојша Бозало 15:46, 30 мај 2005 (CEST)

Непознати радник Цептера

Овим путем би дотичног искрено замолио да се региструје, а пре свега да поведе рачуна о правопису, јер се пише љ уместо лј и њ уместо нј! Морам овако преко пијаце да пишем, јер је практично немогуће преко ИП адресе која се мења. --Покрајац|разговор 22:57, 30 мај 2005 (CEST)

Темплејти за изабране чланке

Мислим да ћете схватити на основу приложеног почев од чланка Википедија:Сјајни текстови како сам целу ствар урадио. Треба попунити и друге датуме, али и написати документацију, као и начин решавања будућих преклапања (ја сам имао само једно). Када број изабраних чланака довољно нарасте, можемо их разврстати на часове :) па ћемо сваки сат имати други изабрани чланак. Тачније, на почетку нећемо баш сваки сат, али ћемо имати темплејте за то и могућност... Ипак, за почетак не треба претеривати у томе :) --Милош Ранчић (разговор) 21:53, 1 јун 2005 (CEST)

Ко жели да пише документацију и среди остало, нека се јави (узмимо, овде), па да кренемо у посао. --Милош Ранчић (разговор) 21:53, 1 јун 2005 (CEST)