Пређи на садржај

Википедија:Пијаца/Архива 14

С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 10 Архива 12 Архива 13 Архива 14 Архива 15 Архива 16 Архива 20

Градови и табеле података- како?

Да ли би неко могао да ми објасни како да направим табелу сличну оној града Београда (десна ћошка горе) или како да видим сорсе текст те табеле. Покушавао сам више пута да погледам ту табелу као сорсе али нисам је нашао.
      • Отвори страну са Уреди ову страну, и на самом почетку ти је табела, ископирај је у песак и играј се мало ако имаш додатна питања удри. --Небојша Бозало 17:20, 16 мај 2005 (CEST)
Имам још једно питање: Интерлинкови са подацима на другим језицима не постоје??? Или како их наместити?
      • Мени питање није јасно, можда неко други одговори. --Небојша Бозало 17:20, 16 мај 2005 (CEST)
Установио сам да ми је за сваки језик који користим потребан посебан налог и да требам поново да се региструјем. На пример ме енглески део Википедије под мојим српским логин-ом не познаје.
      • да треба поново да се региструјеш за сваки језик, али није неопходно ако радиш мале измене или интер вики, ја користим у опису промена кад нисам регистрован пример +sr и обично је то довољно да Википедијци с другог језика схвате шта си урадио и да си колко толко упућен иако ниси регистрован. За неке значајније језике саветујем ти да се региструјеш, џабе је :), а одраз је културе. --Небојша Бозало 17:20, 16 мај 2005 (CEST)

Велики поздрав свима. Па се јавите.... --Vl 16:32, 16 мај 2005 (CEST)


Промена имена

Због прегледности текстови који су писани у вези промене имена премештени су на ову страницу.

Шта ће ако..

ако превешћу повезане са овом [1] биографије глумаца?

Само помисао како би се увећила публика овде...--ВКокијелов 01:47, 17 мај 2005 (CEST)

Давай, это будет очень интересно. Прошу тебя, прежде всего давай Хичкока, для меня :) --ангелина марковић 02:16, 17 мај 2005 (CEST)

Немојте така, зацрвенићу...Добро. И Хичкок.--ВКокијелов 18:13, 17 мај 2005 (CEST)

Састанци

Састанци такозваног Локалног Одбора за Београд и околину су се одиграли, како већина зна, претходне две суботе (2 најскорија састанка) нису биле ревидиране (што је Бонзо требало да уради), али ето ја сам пожелео и дао себи за право да урадим то. Дакле, ревизије о два претходна састанка су ту, дакле на страни Википедија:Уживо. Ако желите, искоментаришите на прикладној страни за разговор или овде или на мојој страни за разговор. Све критике за даље писање су добродошле (пошто намеравам да, ако ми остали дозволе, у шта не сумњам, наставим да извештавам о састанцима на које дођем)! --Dungodung 00:19, 18 мај 2005 (CEST)

  • Сада си надрљао, толико си добро написао извештај да ћеш надам се стално то да радиш. :) --Небојша Бозало 00:55, 18 мај 2005 (CEST)
    • Хвала. Не смета ми! Само се плашим да теби не одузмем посао! :) Иначе, кад је следећи састанак. Ја записах сад у суботу (21.5.2005.) ОК? Everyone? --Dungodung 00:58, 18 мај 2005 (CEST)

Тачке гледишта

Према разговору који смо водили на IRC-у пре неки дан, направио сам документ Википедија:Тачке гледишта, па вас молим да приступите учествовању у раду :) те стране, јер је од изузетне важности за функционисање на српској Википедији. Молим и оне који желе да пишу у складу са српском православном тачком гледишта -- да оформе своју групу и своје принципе, како бисмо могли да означимо и категоризујемо већи број чланака који у овом тренутку постоји на српској Википедији а у складу је са том тачком гледишта. Молим и друге да "препознају" ту тачку гледишта, како бисмо испунили формалне услове за њено постојање. Потребно је, такође, направити основу формулара (темплејта) који ће видно означавати посебне тачке гледишта. --Милош Ранчић (разговор) 10:32, 18 мај 2005 (CEST)

Проблем бошњачког језика (још једно гласање)

Према званичном ставу Одбора за стандардизацију српског језика језик Бошњака се у српској норми зове бошњачким. Према званичном ставу Министарства просвете Србије, језик Бошњака се у српској просвети зове босанским. Бошњаци свој језик зову босанским, док српски и хрватски лингвисти споре то име зато што оно претендује да буде језик сва три народа у Босни (и Херцеговини). --Милош Ранчић (разговор) 23:30, 18 мај 2005 (CEST)

Како би озваничење употребе имена босански на српској Википедији допринело побољшању односа између две заједнице, предлажем да то и учинимо, уз јасну назнаку зашто је то норма на српској Википедији у оквиру чланка о бошњачком/босанском језику, као и да Одбор за стандардизацију сматра друкчије. Напомињем да језичко-политичку игру око имена језика са обе стране сматрам инфантилном. У питању је политички термин који има мало везе са фактичким стањем, а још мање са лингвистичком структуром ма ког од овдашњих језика. Ни Срби ни Хрвати неће рећи да говоре тим језиком, нити ће било ко нормалан рећи да једни и други говоре босанским језиком. Такође, сматрам прихватљивим да, где год је то прихватљиво, унутар заграда наводимо ставове лингвиста, као и званични став Одбора за стандардизацију. --Милош Ранчић (разговор) 23:30, 18 мај 2005 (CEST)

Позивам вам да гласате за такав предлог. Гласање траје недељу дана. Такође, ако такав потез не донесе побољшање односа, предлажем да се одлука опозове. За месец дана (26. 6. 2005. године) ћемо одлучивати о томе докле се стигло и како даље. Крај гласања је 26. 5. 2005. у 00:00. Одлучује проста већина. --Милош Ранчић (разговор) 23:30, 18 мај 2005 (CEST)

Како је овај предлог изазвао велики конфликт у нашој заједници, повлачим га. Извињавам се свима који су гласали, било подржали или не мој предлог. --Милош Ранчић (разговор) 00:38, 19 мај 2005 (CEST)

Ја сам се оштро успротивио овом гласању, јер сматрам да се о чињеничним питањима не сме гласати, јер се питање већине не мора поклапати са истином. Као што је и оснивач Википедије, Џимбо Вејлс рекао, ово није демократија, ово је енциклопедија. Због ових принципијелних разлога а у нади да неће испасти као уцена, ја сам рекао да уколико дато гласање прође, ћу се повући из рада на српској Википедији. То би био тај велики конфликт. -- Обрадовић Горан (разговор) 00:55, 19 мај 2005 (CEST)
    • Подржавам Горанов и Џимбов став, ово је енциклопедија, а не демократија, чињенице су такве какве су и на власти је да их мењају а не на нама.И ја сам да се што пре сазна истина о Сребреници зарад бољитка српског народа и Србије. Па макар опет испало да срби нису ништа криви. --Небојша Бозало 01:31, 19 мај 2005 (CEST)
  • Ја се извињавам што се касно укључујем, само нека ми неко сада објасни (али стварно, напишите то) како се дакле сада на српској Википедији назива овај нама страни и неразумљиви језик. Морам да знам, јер иначе ко зна можда ћу негде рећи погрешно, па могу довести у питање нама тако важне складне односе са дотичном високо-цењеном професионалном енциклопедијом познатом изнад свега по НПОВ, какав нама, је ли, недостаје. Па тако нам и треба, кад смо им за амбасадора послали овог Покрајца четника и шовинисту --Dzordzm 23:50, 19 мај 2005 (CEST)

Гласам за (на српској Википедији се уводи стандард "босански језик")

  1. --Милош Ранчић (разговор) 23:30, 18 мај 2005 (CEST)
  2. --Саша Стефановић разговор 23:34, 18 мај 2005 (CEST)
  3. --Покрајац|разговор 23:36, 18 мај 2005 (CEST) Живела истина о Сребреници зарад бољитка српског народа и Србије!

Гласам против (остаје на снази име "бошњачки језик")

  1. --Обрадовић Горан (разговор) 23:31, 18 мај 2005 (CEST)
  2. --ангелина марковић 23:43, 18 мај 2005 (CEST)

Да додам и образложење. Ако одступимо од онога што каже наука, на који начин ћемо писати одреднице. Хоћемо ли поводом сваког питања отварати гласање, како би симпатије одлучивале о томе шта је истинито. Још је мање упутно, непотребне сукобе на другим википедијама разрешавати код куће, квази усаглашеним ставовима. Осетим ли потребу, додаћу још по нешто. --ангелина марковић 23:51, 18 мај 2005 (CEST)

Нема ту гласања

  • Што се нас, а такође и што се њих тиче, свима је добро познато, само се истовремено сви праве и мутави - да они говоре чистим и лепим српским језиком. Ти Срби који су променивши или изгубивши веру себе почели (присилно) да зову муслимани или муслимански комунисти, или већ како, не мења ништа у суштини. Ако аутохтона босанска власт по Ешдауном жели да им језик зовемо босански - зваћемо га, али ћемо се и даље у себи смејати таквим неопеваним глупостима. Баш се нешто премишљам да се понудим за босанског амбасадора, али ми је проблем што не владам тим њиховим (страним) језиком. На здравље!  :domatrios 00:11, 19 мај 2005 (CEST)
  • Бошњачки теба да остане језик Муслимана, хрватски језик Хрвата (и) у Босни а српски језик Срба (и) у Босни. Хтјели би муслимански политичари да присвоје наш (предратни језик свих нас са подручја бивше Републике Босне и Херцеговине) босански као језик садашње Босне и Херцеговине, то је познато. Али, (на жалост/на срећу), те политичко-географске категорије више нема и тако треба да остане, а босански језик треба оставити историји и неком сретном бившем времену. Из разговора са многим Муслиманима могу да потврдим, да имају великих проблема идентификације са "новобосанским" језиком (неком мјешавином босанског, хрватског и турско-арапског језика). Исто тако сматрам смијешним и глупим, покушаје увођења екавице у Републици Српској (неке телевизијске станице). Аферим :-) --Kaster 10:49, 19 мај 2005 (CEST)

Босански језик треба да представља увод за босанску нацију. Политички циљ босанских муслимана је да у БиХ постоје само Босанци православне, католичке и муслиманске вероисповести, а не Срби и Хрвати. До тог циља настоје доћи потепено увођењем "босанског језика", који би био први корак у постизању "националног јединства" унутар БиХ. То наравно није једини корак који су предузели. Погледајте њихове уџбенике "хисторије" (доста тога можете пронаћи и на њиховој википедији) у којима се на најгрубљи начин фалсификује историја. Због свега тога Милошев предлог сматрам лакомисленим и наивним (сигуран сам да нема зле намере). Дакле, гласам да нема о чему да се гласа. Вандал Б 10:51, 20 мај 2005 (CEST)

Stvar je složenija. Ništa Bošnjaci/Muslimani ne "prisvajaju", niti su "uzeli" od drugih. Jedino je naziv jezika (na koji, usput, imaju pravo)- politikantski, kao što je već rečeno n puta od mjerodavnih osoba:
http://www.bhdani.com/arhiva/134/t344a.htm
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20030313/bih03.asp
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20021125/bih01.asp Mir Harven 12:35, 19 мај 2005 (CEST)

Kako postaviti neciju biografiju?

Kako da postavim neciju biografiju (kao sto su, na primer, biografije Dragane Del Monak ili Marine Pavlovic-Barac)? Sta je potrebno da uradim? O tome nista detaljno ne pise. Molim za detaljna uputstva! Hvala

Одговор је на твојој страни за разговор - Разговор са корисником:Dejopera --Dungodung 13:38, 19 мај 2005 (CEST)

ЦеСИД

Био сам на предавању које је организовао ЦеСИД у Скупштини Општине Панчево. Речи је било о локалној самоуправи, изборима... Добио сам неки репро материјал укључујући и једну књижицу у кој отприлике пишу разне ствари које бисмо могли да објединимо у Википедију. Ствар је у томе што ми је предавачица рекла да је књига копирајтована (заштићена ауторским правима), али то на књизи нигде не пише. Она ми је такође дала усмену дозволу да искористимо неке ствари из те књиге за неке чланке као нпр. локална самоуправа, избори, влада, председник, референдум, омбудсман, скупштина општине, министар... под условом да већ не постоје ти чланци. Наравно, компензација би била да наведемо ЦеСИД и његову књигу у библиографију. Да ли је то ок? Друга ствар је везана за невладину организацију о којој је на састанцима ЛО било речи. Уколико има питања везаних за тако нешто, а мислим да не би требало пошто су се Никола и Милош добро информисали, контактирајте ме јер ми је девојка предавачица оставила визитку са и-мејлом и бројевима телефона. --Dungodung 13:38, 19 мај 2005 (CEST)

Састанак

Милош и ја смо се договорили да се састанак Локалног Огранка за Београд и околину одигра у суботу, 21. маја у 14 часова код Вуковог споменика. Сви који су у могућности да дођу су позвани. Пиво и грицкалице се подразумевају, али што се мене тиче, нису обавезни. Бонзо се неће сложити са мном :)! --Dungodung 22:40, 19 мај 2005 (CEST)

    • Пиво и грицкалице никад нису ни били обавезни, али ко их заборави плаћа пиво и грицкалице :). --Небојша Бозало 01:51, 20 мај 2005 (CEST)
      • Прошли пут нико није ни донео. :) Него, код кога сада идемо, ако уопште идемо код некога? --Dungodung 09:52, 20 мај 2005 (CEST)

Предавање: Култура Лепенског вира

Данас (19. 05. 2005) је у Библиотеци града Београда са почетком у 19 часова одржано предавање под насловом: Култура Лепенског вира. Предавач је био археолог др Милорад Стојић. Предавање се одржало поводом 40 година открића Лепенског вира. Налазиште је откио и истраживао археолог Драгослав Срејовић од 1965. до 1968. године, након чега је налазиште потопњено због подизања бране на Ђердапу. Пре тога су одређене археолошке површине подигнуте на виши ниво на којем је изграђен и пригодан музејски објекат. У полупразној сали времешнијих посетилаца одржано је предавање попраћено видео пројекцијом. Др Стојић је као студент учествовао у Срејовићевој екипи на Виру, па је неке слике пренео из прве руке. Позвани су били и представници министарства културе, но они се нису одазвали. Сам садржај предавања је био популаран и информативан без залажења у дубљу проблематику. Предавање је продужено одговарањем на питања посетилаца. Као што већ претпостављате први сам му ја поставио неколико питања. Прво је било о томе да ли је вршена ДНК анализа, и ако јесте, шта су показали упоредни резултати. Стојић је одговорио да су вршена, али да по његовом мишљењу нису нађене сличности са околном популацијом, ограђујући се да није детаљно упућен у ту проблематику. Такође се оградио на моје питање какав је његов однос према гравурама на различитим артефактима у смислу да ли је то писмо или није. На крају предавања је изнет закључак да Србија има археолошки локалитет од изузетног међународног значаја, али се према њему маћехински односи, као и према многим другим стварима. Ваш извештач:  :domatrios 23:29, 19 мај 2005 (CEST)


Војни музеј

Испред Војног музеја на Калемегдану има неких примерака оклопних возила и артиљерије који представљају реткост у свету. Уколико би неко био спреман да их фотографише (неко са дигиталцем који ја не поседујем) и да ми пошаље фотке на мејл сваку од фотки би пропратио са одговарајућим чланком о техничким карактеристикама и краћем историјату оклопног возила или артиљеријског оруђа. Радо бих дошао на састанак да се лично договоримо али немам времена. Доћи ћу када будем био на одмору. Такође, могли би да се фотографишу и поједини делови бедема на Калемегданској тврђави па да се у Википедији отвори неко поглавље о фортификацијским елементима и њиховој историји. Исто важи и за Музеј ваздухопловства. У њему није забрањено сликање. Ја сам све слике на којима се не појављујем ја или мој брат искористио да бих написао пар чланака о авионима изложеним у овом музеју. Међутим, понестало ми је слика. Ако неко има слике из овог музеја или је спреман да их направи, ја сам спреман да их пропратим одговарајућим текстом. Опет понављам, неки од експоната у овом музеју представљају праву реткост у свету па би било штета да чланке не пропратимо фотографијама.

--Краљевић Марко 16:26, 20 мај 2005 (CEST)

Ја сам за! Ја имам дигитални фото апарат и могу да сликам, само би било боље да заједно одемо да сликамо, да не изоставим неке битне ствари. Такође, немам много времена сада, па ако може да сачека, онда супер. У међувремену, ти можеш да напишеш чланке, па кад буду стигле слике, биће потребно само да их убацимо. --Dungodung 19:00, 20 мај 2005 (CEST)

Komentari i napomene

1. Vikipedija je "besplatna" enciklopedija a ne "slobodna (neadekvatan prevod. U engleskom se prevod slobodna/besplatna poklapaju, ali to nije slucaj sa srpskim. 2. Nije "Vikipedija zadužbina". Cija zaduzbina? "Foundation" je fondacija. Znaci: Vikipedija fondacija 3. Naziv "pijaca" je sam po sebi neprikladan za ovu stranicu. Rasprava o tome kako nazvati "pijacu" je tuzna i zalosna. Ko uredjuje ovu enciklopediju? Trinaestogodisnjaci? Je li kome kad palo na pament da se "pijaca" zove - *forum*? 4. Cirilica jeste fino pismo ali jos uvijek nije prekticna kao character set na nasim prostorima & kompjuterima.

Vikipedija je odlicna ideja, ali mi se ciji da ce za neko vrijeme otici u nepovrat. Srpska posla.

-Mlinar 12:56, 21 мај 2005 (CEST)

Недао ми бог твоју малодушност :( Што се тиче бесплатне или слободне, википедија јесте слободна а не само бесплатна. Бесплатна значи да свако може да користи њен садржај, а слободна потенцира да преко тога свако може и да је уређује. По питању одласка или неодласка у неповрат, позвао бих те да дођеш и помогнеш, али нисам баш сигуран колико неко са твојим ламентирајућим ставовима може допринети овом пројекту. Надам се да ћеш ускоро променити мишљење. -- Обрадовић Горан (разговор) 21:12, 21 мај 2005 (CEST)