Калеидоскоп – пројектни приступ учењу

С Википедије, слободне енциклопедије
Калеидоскоп – пројектни приступ учењу
Предње корице књиге из 2017. године
Настанак
Аутордр Живка Крњаја
др Драгана Павловић Бренеселовић
Земља Србија
Језиксрпски
Садржај
Жанр / врста деламонографија
ТемаПројектни приступ учењу
Примери праксе из предшколских установа
Издавање
ИздавачИнститут за педагогију и андрагогију
Број страница136
Превод
Датум
издавања
2017.
Класификација
ISBN?978-86-82019-94-7

Калеидоскоп – пројектни приступ учењу је научна монографија редовне професорке Филозофског факултета Универзитета у Београду Живке Крњаје[1] и редовне професорке у пензији Драгане Павловић Бренеселовић,[2] објављена 2017. године.[3] Представља публикацију која је развијена у оквиру научно-истраживачког пројекта „Калеидоскоп – диверсификација облика и програма предшколског васпитања и образовања” који је у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Уницефом реализовао Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду, као комплементаран пројекту „Вртићи без граница 2 – квалитетно инклузивно предшколско васпитање и образовање”, уз финансијску подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу.[3]

О ауторкама[уреди | уреди извор]

Живка Крњаја је редовни професор на Одељењу за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду.[1] Професорка је на предметима из области предшколске педагогије на основним, мастер и докторским студијама и предмету Развијање и евалуација програма на основним студијама.[1] Ауторка је књига Увод у педагогију, Контекст у учењу и подучавању[4] и Где станује квалитет – Развијање праксе дечјег вртића.[5] Коаутор је књига Од учења ка подучавању, Где станује квалитет – политика грађења квалитета у предшколском васпитању[6] и Калеидоскоп – Основе диверсификованих програма предшколског васпитања.[7] Бави се проблематиком учења предшколске деце, дечјом игром и стваралаштвом, истраживањима практичара, развијањем и евалуацијом образовних програма.[8]

Драгана Павловић Бренеселовић је редовни професор у пензији на Одељењу за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду.[2] Професорка је на предметима из области предшколске педагогије на основним, мастер и докторским студијама и предмету Развијање и евалуација програма на основним студијама.[2] Ауторка је књига Од природних непријатеља до партнера – системски приступ односу породице и јавног васпитања,[6] Где станује квалитет – Истраживање са децом праксе дечјег вртића,[9] Игровница: водич за родитеље[10] и Положај детета у дечјем вртићу и првом разреду основне школе.[11] Коаутор је књига Где станује квалитет – политика грађења квалитета у предшколском васпитању,[6] Интерактивна настава,[6] Модели различитих облика предшколског васпитања,[6] Интерактивна обука: приручник за обуку водитеља интерактивне обуке,[12] Партнерски однос у васпитању: приручник за обуку васпитача,[13] Тимски рад у васпитној пракси: приручник за обуку васпитача[14] и Калеидоскоп – Основе диверсификованих програма предшколског васпитања.[7]

О књизи[уреди | уреди извор]

Монографија, према речима професорке др Јасмине Клеменовић из рецензије, представља пројектни приступ учењу као интегрисану стратегију различитих видова учења у којима деца развијају диспозиције за целоживотно учење.[3] У пројектима заједно учествују деца и одрасли (васпитачи, родитељи и други чланови локалне заједнице) учећи једни од других, током решавања проблема који за њих имају смисла, представљају изазов и повезују их. Ауторке уводе практичаре у пројектни приступ учењу упутствима за избор поступака којима се подстиче учешће деце и других одраслих у различитим фазама пројекта чиме се обезбеђује вођење процеса откривања живота у заједници и у деликатне процесе праћења и документовања, како наводи професорка др. Јасмина Клеменовић.[3] Како саме ауторке у уводу наводе, књига садржи приче о пројектима из праксе дечјих вртића које илуструју различите ситуације у којима деца и одрасли заједно истражују и показују да учити значи заједно истраживати, радити и живети у заједници.[3] Монографија се састоји из два дела, у првом су дата схватања пројектног приступа учењу као једног од начина развијања полазишта Калеидоскопа, а други део чине примери праксе из предшколских установа у којима се развијају програми засновани на Калеидоскопу.[15]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Запослени | Универзитет у Београду - Филозофски факултет”. www.f.bg.ac.rs. Приступљено 2022-11-29. 
  2. ^ а б в „Педагогија | Универзитет у Београду - Филозофски факултет”. www.f.bg.ac.rs. Приступљено 2022-11-29. 
  3. ^ а б в г д Hilčenko, Slavoljub J. (2020-01-01). „Živka Krnjaja Dragana Pavlović Breneselović Kaleidoskop Projektni pristup učenju”. 
  4. ^ „Živka Krnjaja - autor”. Knjizara.com (на језику: српски). Приступљено 2022-11-29. 
  5. ^ Марибор, IZUM-Институт информацијских знаности. „Gde stanuje kvalitet. Knj. 3,Razvijanje prakse dečjeg vrtića :: COBISS+”. plus.cobiss.net (на језику: српски). Приступљено 2022-11-29. 
  6. ^ а б в г д Павловић Бренеселовић Д. (2020). 125 година Катедре за педагогију. Београд: Институт за педагогију и андрагогију Филозофски факултет Универзитета у Београду.
  7. ^ а б Крњаја Ж. и Павловић Бренеселовић Д. (2017). Калеидоскоп – Основе диверсификованих програма предшколског васпитања. Београд: Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду.
  8. ^ Крњаја, Живка (2016). Где станује квалитет – Развијање праксе дечјег вртића. Београд: Институт за педагогију и андрагогију Филозофског факултета Универзитета у Београду. ISBN 978-86-82019-97-8. 
  9. ^ Breneselovic, Dragana (2015-01-01). Gde stanuje kvalitet - Istraživanje sa decom prakse dečjeg vrtića. 
  10. ^ Pavlović-Breneselović, Dragana (1993). Igrovnica: vodič za voditelje (на језику: енглески). Filozofski fakultet, Institut za pedagogiju i andragogiju, Jugoslovenski nacionalni komitet OMEPa. ISBN 978-86-82019-09-1. 
  11. ^ Pavlović-Breneselović, Dragana J. (1989). Položaj deteta u dečjem vrtiću i prvom razredu osnovne škole: magistarska teza (на језику: енглески). 
  12. ^ Pavlović-Breneselović, Dragana; Pavlovski, Tatjana (2000). Interaktivna obuka: priručnik za obuku voditelja interaktivne obuke (на језику: енглески). Filozofski fakultet, Institut za pedagogiju i andragogiju. ISBN 978-86-82019-40-4. 
  13. ^ „Partnerski odnos u vaspitanju: priručnik za obuku vaspitača by Dragana Pavlović Breneselović, Tatjana Pavlovski, Vera Ninčić | 9788682019411 | Get Textbooks | New Textbooks | Used Textbooks | College Textbooks - GetTextbooks.com”. www.gettextbooks.com. Приступљено 2022-11-29. 
  14. ^ Pavlovski, Tatjana; Pavlović-Breneselović, Dragana (2000). Timski rad u vaspitnoj praksi: priručnik za obuku vaspitača (на језику: енглески). Filozofski fakultet, Institut za pedagogiju i andragogiju. ISBN 978-86-82019-36-7. 
  15. ^ „Kaleidoskop”. www.unicef.org (на језику: српски). Приступљено 2022-11-29. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]