Пређи на садржај

Крајпуташ Јаћиму Петровићу у Драгољу

С Википедије, слободне енциклопедије
Крајпуташ Јаћиму Петровићу у Драгољу
Крајпуташ у Драгољу
Опште информације
МестоДрагољ
ОпштинаОпштина Горњи Милановац
Држава Србија
Врста споменикакрајпуташ
Време настанка20. век

Крајпуташ Јаћиму Петровићу у Драгољу (Општина Горњи Милановац) налази се крај пута који води од варошице према сеоском гробљу. Подигнут је у спомен Јаћиму Петровићу, учеснику Првог српског устанка, настрадалом 1804. године.[1] Споменик су подигли потомци на месту где је Јаћим Петровић највероватније настрадао, или сахрањен.[2]

Опис споменика[уреди | уреди извор]

Споменик је у облику полиедра закошеног врха. Исклесан је од сивог пешчара из драгољског мајдана Русовићи у засеоку Кикови.[2] Димензије стуба износе 130х23х18 cm. Добро је очуван.

Споменик је једноставне израде, без икаквих декоративних елемената. У врху споменика са обе стране урезани су једноставни крстови, испод којих су натписи. Бочне стране су празне.

Епитаф[уреди | уреди извор]

Епитаф је добро је очуван и читљив. У имену покојника уместо слова И уклесани су крстићи.[2]

ОВАЈ
СПОМЕН
ПОКОЈ
ЈАЋ+МУ
ПЕТРОВ+
ЋУ БИВ
ШЕМ ИЗ
ДРАГОЉА
КОЈИ ПО
ГИБЕ ОД
ДУШМА
НСКЕ
РУКЕ
1804

Текст се наставља на наспрамној страни:

СПОМЕН
ДИЖЕ
ИВАН
СА СИНО
ВИМА
РАДОМИ
Р И ГВОЗ
ДЕН НИК
ОЛИЋИ
И МИЛЕН
КО И ДРА
ГИЋ ЈОВА
НОВИЋ И
ШУКУН
ЂЕД У ИЈ
ДРАГОЉУ[2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Павловић, Драгољуб М (1990). Учесници српских устанака од 1804-1815. г. из Рудничке и Пожешке нахије. Чачак: Зборник Народног музеја ХХ. 
  2. ^ а б в г Савовић, Саша (2009). Срце у камену: крајпуташи и усамљени надгробници рудничко-таковског краја. Београд: Службени гласник. ISBN 978-86-519-0181-5. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Павловић, Драгољуб М (1990). Учесници српских устанака од 1804-1815. г. из Рудничке и Пожешке нахије. Чачак: Зборник Народног музеја ХХ. 
  • Савовић, Саша (2009). Срце у камену: крајпуташи и усамљени надгробници рудничко-таковског краја. Београд: Службени гласник. ISBN 978-86-519-0181-5. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]