Писма из Норвешке

С Википедије, слободне енциклопедије

Писма из Норвешке
АуторИсидора Секулић
ЗемљаКраљевина Србија
Језиксрпски језик
Издавање
Датум1914.

Писма из Норвешке су путопис српске књижевнице Исидоре Секулић први пут објављен 1914. Књига је писана као плод импресија и размишљања ауторке током и непосредно након њеног путовања у Норвешку 1913. У путопису су изразито звучним језиком пластичне лепоте описани предели, годишња доба, обичаји, етички карактер народа и историјски токови у овој скандинавској земљи.[1] Путопис карактерише поетски тон и меланхоличино расположење које се меша са лирским узлетом поштовања и љубави према Норвежанима и природи њихове земље. Поједини делови се приближавају есејистичкој форми, али и лирском роману.

Писма из Норвешке, објављена у години почетка Првог светског рата, у први мах нису привукла већу пажњу јавности.[2] Временом су препозната као једно од најважнијих прозних дела српске модерне и као један од најлепших путописа српске књижевности. Одломак је укључен у наставни план српског језика и књижевности у оквиру виших разреда основне школе.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Зорић 1964, стр. 162.
  2. ^ Стојадиновић 2003, стр. 206.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Зорић, Павле (1964). "Исидора Секулић"; поговор у: И. Секулић; Писма из Норвешке. Београд: Рад. 
  • Сања, Стојадиновић (2003). „Форме приповедања у кроници Планачког гробља Исдоре Секулић“ у: Наш траг, часопис за културу, број: 1-2/03. друштво „Траг”. ISSN 035-575X Проверите вредност параметра |issn= (помоћ). 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]