Пређи на садржај

Портал:Козара и Поткозарје/6.-11. јануар 1942.

С Википедије, слободне енциклопедије

Напомена (овдје)

6. јануара 1942. године једна непријатељска сатнија покушала је да продре на слободну територију села Бистрице. Борци 3. батаљона успјели су да одбију непријатеља.

7. јануара 1942. године 718. њемачка дивизија напустила је подручје Козаре и Бања Луку за операције на територији Б и Х. На подручју Козаре од окупаторских снага остао је само 923. Ландесшицен батаљон у Љубији и наоружани фолксдојчери у Тополи и Босанском Александровцу, укупно око 1000 њемачких војника.

9. јануара 1942. године у извјештају 1. батаљона 2. крајишког НОП одреда (Козарског) каже се: »Сва цивилна власт предаје се НОО-има и наше патроле своју дужност у селу вршиће уз пристуство једног члана одбора«.

У извјештају 1. батаљона се каже: »Сви поштени људи увјерени су да само политиком братства свих поштених Срба, Муслимана и Хрвата успјећемо у нашој борби«.

Ноћу између 9. и 10. јануара 1942. године по наређењу штаба 3. батаљона 2. КНОП одреда патроле су запалиле зграде школа у селима Бакинци, Крнете, Машићи и Берек, јер је непријатељ намјеравао да их запосједне и организује за одбрану.

11. јануара 1942. године 3. вод 1. чете 1. батаљона 2.КНОП одреда напао је и заробио 7 непријатељских војника који су били стража код жељезничког моста у селу Брезичанима, на прузи Приједор-Нови Град. Истог дана увече је 3. вод минирао мост код Брезичана, порушио пругу и прекинуо телефонске линије између Брезичана и Горње Драготиње, у дужини од 2,5 km..