Портал:Хокеј на леду/Изабрани мај 2024.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Јеж Спики 2.0, званична маскота првенства
Јеж Спики 2.0, званична маскота првенства

Светско првенство у хокеју на леду 2023. било је 86. по реду такмичењу за титулу светског првака у хокеју на леду у организацији Светске хокејашке федерације (ИИХФ). Домаћин турнира били су Финска и Летонија, а утакмице су се играле у Тампереу и Риги. Првенство се играло у периоду од 12. до 28. маја 2023. године.

Као и у издању 2022. године, на турниру је остварено неколико изненађујућих резултата: победа Казахстана над Норвешком, победа Мађарске над Француском, прва победа Летоније над Чешком, друга победа Норвешке над Канадом, као и прва победа Казахстана над Словачком. У плеј-офу је такође било изненађења, пошто је Летонија стигла до полуфинала након што је у четвртфиналу победила фаворита Шведску са 3:1, Немачка је победила Швајцарску са 3:1, а актуелни олимпијски и светски шампион Финска је изгубила од Канаде 4:1. Чешка је завршила на 8. месту након што је у четвртфиналу изгубила од Сједињених Држава са 3:0, што је до сада најгори пласман те нације у историји Светског првенства. Немачка је стигла до финала први пут од 1930. након што је у продужетку победила првог носиоца САД резултатом 4:3. Коначно, ово је био први пут од 1950. године да међу освајачима медаља није укључена барем једна од традиционалних хокејашких сила: Шведска, Финска, Русија (и Совјетски Савез) и Чешка (и Чехословачка).

Канада је освојила своју 28. титулу победивши Немачку са 5:2 у финалу. Сребро је била прва медаља Немачке од 1953. Летонија је освојила своју прву ИИХФ медаљу након што је победила Сједињене Државе са 4:3 у продужетку и завршила на трећем месту.

Даље...