Портал:Хокеј на леду/Изабрани септембар 2012.

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Грб репрезентације Канаде
Грб репрезентације Канаде

Канадска репрезентација у хокеју на леду представља Канаду на међународним такмичењима у хокеја на леду. Канада је члан ИИХФ од 1920. По рејтингу ИИХФ-а за (2010) је на другом месту. У последњих неколико година, репрезентација је састављена искључиво од професионалаца који играју у НХЛ.

Канада је једна од најтрофејнијих репрезентација на Олимпијским играма.

У периоду од 1920 до 1963, Канаду су представљали сениорски аматерски клубови. Част да представљају Канаду су имали клубови шампиони Алан Купа. Последњи клуб који је освојио златну медаљу на Светском првенству био је Трејл смок итерс (Trail Smoke Eaters) у 1961.

После Светског првенства одржаног 1963. године, Давид Бауер оснива национални тим, као сталну институција. Нова стална репрезентација се први пут такмичила на Зимским олимпијским играма одржаним 1964. године. Од 1964. репрезентација је освојила две златне олимпијске медаље и пет титула првака света.

Пре појаве Совјетског Савеза, Канада је доминирла на леду, освојивши шест од седам златних медаља на Олимпијадама пре 1956. године и 13 златних медаља на Светским првенствима пре 1961. године. Од 1954. до 1991, Канада је успела да освоји само четири Светска првенства и ниједну златну медаљу са Зимских олимпијада. Тих година су доминирале репрезентације Совјетског Савеза, Чехословачке и Шведске. Ово је делом било зато што су најбољи професионални играчи Канаде имали обавезе према својим тимовима из НХЛ-а.

Даље...