Пређи на садржај

Принцеза и жабац

С Википедије, слободне енциклопедије

Принцеза и жабац
Српски постер биоскопског издања
Изворни насловThe Princess and the Frog
Режија
  • Рон Клементс
  • Џон Маскер
Сценарио
  • Рон Клементс
  • Џон Маскер
  • Роб Едвардс
ПродуцентПитер дел Веко
Прича
  • Рон Клементс
  • Џон Маскер
  • Грег Ерб
  • Џејсон Оремланд
Темељи се на
Главне улоге
МузикаРенди Њуман
МонтажаЏеф Драхајм
Продуцентска
кућа
ДистрибутерWalt Disney Studios
Motion Pictures
Година2009.
Трајање97 минута[1]
ЗемљаСједињене Државе
Језикенглески
Буџет105 милиона америчких долара[2]
Зарада269 милиона америчких долара[1][3]
Веб-сајтmovies.disney.com/the-princess-and-the-frog
IMDb веза

Принцеза и жабац (енгл. The Princess and the Frog) је амерички анимирани мјузикл фантастични љубавно-хумористички филм продуциран од стране Walt Disney Animation Studios-а и издат од стране Walt Disney Pictures. 49. анимирани филм Disney-а, филм је слабо заснован на роману Краљица жаба Елизабет Досон Бејкер, који је пак заснован на бајци „Краљ жабаБраће Грим. Писаца и редитеља Рона Клементса и Џона Маскера, гласове главним улогама позајмљују Аника Нони Роуз, Бруно Кампос, Мајкл-Леон Вули, Џим Камингс, Џенифер Коди, Џон Гудман, Кит Дејвид, Питер Бертлет, Џенифер Луис, Опра Винфри и Теренс Хауард. Смештен у Њу Орлеанс двадесетих година прошлог века, филм прича причу о вредној конобарици Тијани која сања да отвори свој ресторан. Након што пољуби принца којег је зли врач претворио у жабу, Тијана и сама постаје жаба и мора пронаћи начин да се врати у човека пре него што буде прекасно.

Филм Принцеза и жабац започео је продукцију под радним насловом Краљица жаба. Означио је кратки повратак Disney-а традиционалној анимацији, јер је био први традиционално анимирани филм од филма Побуна на фарми (2004). Клементс и Маскер, редитељи изузетно успешних филмова Disney-а као што су Мала сирена (1989), Аладин (1992) и Херкулес (1997) вратили су се у Disney да режирају филм Принцеза и жабац. Студио се вратио бродвејском формату музичког стила који се често користио током ренесансе Disney-а и садржи музику коју је написао композитор Ранди Њуман, познат по свом музичком учешћу у филмовима Pixar-а попут франшизе Прича о играчкама.

Филм Принцеза и жабац ограничено је издат 25. новембра 2009. у Њујорку и Лос Анђелесу и шире је издат 11. децембра 2009. године. Премијера филма била је 24. јануара 2010. у Србији у Дому синдиката и издат је 28. јануара 2010. године од стране Taramount Film-а.[4] Филм је добио углавном позитивне критике критичара и публике, хвалећи анимацију (посебно оживљавање медијума), ликове, музику и теме, а такође је био успешан на благајнама, нашавши се на првом месту током првог викенда издања у Северној Америци, и зарадио око 269 милиона долара широм света, постајући најуспешнији традиционално анимирани филм Disney-а од филма Лило и Стич из 2002. године, и најуспешнији филм студија за анимацију од филма Тарзан из 1999. године, десет година раније. Филм је добио три номинације за Оскара на 82. додели Оскара: једну за најбољи анимирани филм и две за најбољу оригиналну песму. Награде су освојили филмови До неба и Лудо срце.[5]

Радња[уреди | уреди извор]

Године 1912. у Њу Орлеансу, девојчица Тијана и њена пријатељица Шарлот Ла Буф слушају Тијанину мајку како чита причу Краљ жаба.[6] Шарлот, верница истинске љубави, причу сматра романтичном; Тијана изјављује да никада неће пољубити жабу.

Године 1926, Тијана је сада амбициозна куварица, која ради као хотелска собарица и конобарица у локалној залогајници, како би уштедела довољно новца за отварање сопственог ресторана, што је сан који је делила са оцем, који је наводно умро у Првом светском рату.

Упркос томе што је принц Навин од Малдоније стигао у Њу Орлеанс да побољша своју финансијску ситуацију, он не чини ништа да је поправи. Након што су му родитељи укинули џепарац због доброчинства и расипништва, Навин намерава да се ожени богатом јужном лепотицом, а Шарлот је савршен кандидат. Ели „Велики Татица” Ла Буф, богати барон и Шарлотин отац, домаћин је маскенбала у част Навина. Шарлот унајмљује Тијану да прави храну за бал, дајући јој довољно новца да купи стари млин шећера који ће се претворити у њен ресторан. У међувремену, Навин и његов собар, Лоренс, упознају врача др. Фасилијеа. Позивајући их у свој емпоријум, Фасилије их убеђује да им може остварити снове, али ни један ни други не добијју оно што очекује: Навин се трансформише у жабу, док Лоренс, који је сада регрутован за послушника Фасилијеа, добија вуду-талисман који му даје Навинов изглед. Фасилије намерава да се трансформисани Лоренс ожени Шарлот, након чега ће убити Ла Буфа и поделити богатство са Лоренсом, потајно дајући себи већу суму.

На балу, Тијана открива да може изгубити млин од понуђача с вишим ценама. Затим упознаје Навин, који, верујући да је она принцеза због њеног костима, тражи од ње да га пољуби и прекине Фасилијеову чаролију. У замену за потребан новац, Тијана невољно прихвата предлог. Ипак, с обзиром да није стварна принцеза, и сама је претворена у жабу кад пољуби Навина, што јој такође даје могућност да разговара са другим животињама. Следи хајка, а Тијана и Навин беже у залив. У заливу Тијана и Навин упознају алигатора који свира трубу, Луја, који сања да свира у бенду са људима, али га свирепи изглед спречава у томе. Упознају и каџунског свица, Реја. Реј верује да је Вечерња звезда такође свитац под именом „Еванџелина” и дубоко је заљубљен у њу; нико нема срца да му каже другачије. Луј и Реј нуде да одведу Тијану и Навина до краљице вудуа, Маме Оди, за коју верују да може поништити проклетство. Током путовања, Тијана и Навин развијају осећања једно према другом. У међувремену, Фасилије се договара са вуду духовима (својим „пријатељима на другој страни”), нудећи им душе људи Њу Орлеанса; у замену, духови пружају Фасилијеу услуге мноштва демона у сенци, којима он наређује да пронађу и ухвате Навина.

Када њих четворо пронађу Маму Оди након што су побегли од неколико демона и трија замршених ловаца на жабе, она им каже да Навин мора да пољуби праву принцезу да би се прекинула чаролија. Враћају се у Њу Орлеанс да би пронашли Шарлот, принцезу параде Марди Грас, али само до поноћи. Навин каже Реју да воли Тијану и вољан је да се одрекне својих снова због ње, али пре него што то успе, ухвате га демони и доводе Фасилијеу. Након што Реј каже Тијани да је Навин воли, Тијана одлази на параду како би признала љубав према Навину, да би пронашла Лоренса, који се и даље маскира као Навин, како се жени Шарлот. Тијана бежи, сломљеног срца. Реј спашава стварног Навина и краде талисман који прикрива Лоренса, проналази Тијану и даје јој талисман, објашњавајући обману. Затим се окреће да задржи демоне како би могла да побегне, али га је Фасилије смртно ранио. Фасилије затим нуди да оствари Тијанин ресторан у замену за талисман. Схвативши да би радије била са Навином и препознајући праве намере Фасилијеа, Тијана уништава талисман тако што га разбија о земљу. Кад је Фасилијеов план пропао, Тијана посматра како раздрагани вуду духови вуку Фасилијеа и његову сенку у свет вуду-духова због његових дугова њима, са својим уплашеним изразом лица постављеним на надгробни споменик.

Док Лоренса одводи полиција, Навин објашњава све Шарлот; Тијана и Навин откривају своју љубав једно према другоме. Шарлот пристаје да пољуби Навин како би он и Тијана могли бити заједно као људи, али сат откуца поноћ, а пољубац не успева. Пар одлучује да су задовољни што живе заједно као жабе. Реј умире недуго затим, а током његове сахране, нова звезда се појављује поред Еванџелине.

Маму Одие венчала је за Тијану и Навин и, због Тијанаиног новог статуса принцезе, обоје се враћају у људски облик након њиховог пољупца. Касније се враћају у Њу Орлеанс да би се легално венчали и прославили и отворили свој нови ресторан, а Луј свира у бенду.

Улоге[уреди | уреди извор]

Улога Оригинални глас
Тијана Аника Нони Роуз
др. Фасилије Бруно Кампос
Луј Мајкл-Леон Вули
Реј Џим Камингс
Шарлот „Лоти” Ла Буф Џенифер Коди
Ели „Велики Татица” Ла Буф Џон Гудман
Мама Оди Џенифер Луис
Лоренс Питер Бартлет
Јудора Опра Винфри
Џејмс Теренс Хауард
Стела Френк Велкер
Џуџу Ди Бредли Бејкер

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „The Princess and the Frog (2009) – Box Office Mojo”. Box Office Mojo. IMDb. Приступљено 18. 7. 2010. 
  2. ^ Wigler, Josh (14. 12. 2009). „'The Princess And The Frog' Leaps Over The Competition At The Box Office”. MTV. Viacom. Приступљено 22. 1. 2010. „[...]cost Disney $105 million to produce[...] 
  3. ^ „The Princess and the Frog (2009)”. The Numbers. Nash Information Services. Приступљено 18. 7. 2010. 
  4. ^ „Beogradska premijera „Princeze i žapca". РТС. Приступљено 10. 6. 2021. 
  5. ^ „"The Hurt Locker" Takes Top Honors at 82nd Academy Awards”. playbill.com. Playbill. Приступљено 1. 2. 2015. 
  6. ^ Lacey, Liam (10. 12. 2009). „The Princess and the Frog”. The Globe and Mail. Архивирано из оригинала 20. 6. 2018. г. Приступљено 1. 11. 2018. 

Библиографија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]