Uronska kiselina

С Википедије, слободне енциклопедије
β-D forma glukuronske kiseline (nakon oksidizacije).
Glukoza (pre oksidizacije)
Fišerove projekcije glukoze i glukuronske kiseline. Glukozni terminalni primarna alkoholna grupa je oksidovana do karboksilne kiseline.

Uronske kiseline su klasa šećernih kiselina sa karbonilnom i karboksilnom funkcionalnom grupom. One su šećeri u kojima je terminalna hidroksilna grupa oksidovana do karboksilne kiseline. Oksidacija terminalnog aldehida dovodi do formiranja aldonske kiseline, dok oksidacija terminalne hidroksilne i aldehidne grupe proizvodi aldarinsku kiselinu. Imena uronskih kiselina su generalno bazirana na njihobom roditeljsom šećeru, na primer, uronsko kiselinski analog glukoze je glukuronska kiselina. Uronske kiseline izvedene iz heksoza su poznate kao heksuronske kiseline, a uronske kiseline izvedene iz pentoza su poznate kao penturonske kiseline.[1]

Primeri[уреди | уреди извор]

Neka od tih jedinjenja imaju važne biohemijske funkcije; na primer, mnogi otpadni materijali u ljudskom telu se izlučuju u urinom u obliku glukuronatnih soli, i iduronskih kiselina je komponenta strukturnih kompleksa kao što su proteoglikani.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Hexuronic acid”. encyclopedia.com. 

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]