Артур (film)

S Vikipedije, slobodne enciklopedije
Artur
Filmski poster
Izvorni naslovArthur
RežijaStiv Gordon
ScenarioStiv Gordon
ProducentRobert Grinhat
Glavne ulogeDadli Mur
Lajza Mineli
Džon Gilgud
MuzikaBert Bakarak
Direktor
fotografije
Fred Šuler
MontažaSjuzan Mors
Producentska
kuća
Orion Pictures
DistributerWarner Bros.
Godina1981.
Trajanje97 minuta
ZemljaSAD
Jezikengleski
Sledeći
IMDb veza

Artur (engl. Arthur) američka je filmska komedija iz 1981. godine u režiji Stiva Gordona, po njegovom scenariju.[1]

Artur, dete milionera, je na pragu dogovorenog braka sa ljupkom devojkom iz visokog društva, koju ne voli. Artur bi najradije oženio običnu njujorčanku Lindu Marolu, ali to ne može učiniti zbog svoje bake, čije nasledstvo očekuje.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Upozorenje: Slede detalji zapleta ili kompletan opis filma!

Artur Bah je razmaženi alkoholičar iz Njujorka, koji voli da se vozi po Central parku u svojoj Rols-Rojs Silver Ret limuzini sa svojim šoferom. Artur je naslednik dela ogromnog bogatstva svoje porodice, za koje mu je rečeno da će biti njegovo samo ako se oženi ženom iz više klase Suzan Džonson, ćerkom poznatog poslovnog partnera njegovog oca. On ne voli Suzan, ali njegova porodica oseća da će ga ona konačno odrasti. Tokom šopinga na Menhetnu, u pratnji svog sobara Hobsona, Artur je svedok kako mlada žena Linda Marola krade kravatu. On se zalaže kod čuvara prodavnice u njeno ime, a zatim je poziva na sastanak. Uprkos njegovoj privlačnosti prema njoj, Artura i dalje pritiska njegova porodica da se oženi Suzan.

Dok posećuje svoju baku Martu, Artur deli svoja osećanja prema Lindi, ali je ponovo upozoren da će biti odbačen ako se ne oženi Suzan. Hobson, koji mu je bio više otac nego Arturov pravi otac, primećuje da Artur počinje da raste i potajno ohrabruje Lindu da prisustvuje Arturovoj veridbenoj zabavi. Hobson se poverava Lindi da oseća da je Artur voli. Linda ruši zabavu koja se održava na imanju Arturovog oca i ona i Artur konačno provode vreme sami zajedno, čemu obe porodice uđu u trag. Kasnije je Hobson hospitalizovan i Artur pojuri na njegovu stranu, obećavajući da će se brinuti za osobu koja se o njemu dugo brinula. Posle nekoliko nedelja, Hobson umire, a onda Artur, koji je sve vreme bio trezan, odlazi u pijanstvo. Na dan njihovog venčanja, on posećuje restoran u kome Linda radi i zaprosi je. U crkvi, on ustaje Suzan, što dovodi do toga da njen nasilni otac, Bert Džonson, pokušava da ubode Artura nožem za sir, iako ga Marta sprečava u tome.

Artur, povređen i ošamućen, najavljuje u crkvi da neće biti venčanja, a zatim se onesvesti ubrzo nakon toga. Kasnije, Linda brine o njegovim ranama i pričaju o životu u siromaštvu. Užasnuta Marta govori Arturu da može da zadrži svoje bogatstvo, jer nijedan Bah nikada nije bio radnička klasa. Artur odbija, ali u poslednjem trenutku nasamo razgovara sa Martom. Kada se vratio na Lindinu stranu, on joj kaže da je ponovo odbio, misleći na Martin poziv na večeru, ali da je prihvatio 750 miliona dolara. Arturov zadovoljni šofer Biterman vozi par kroz Central Park.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ „AFI Catalog Arthur”. catalog.afi.com. Pristupljeno 25. 3. 2024. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi izvor]