Јајчара

Из Википедије, слободне енциклопедије
Јајчара (кнегиња)
Amanita caesarea 5.JPG
Систематика
царство: Fungi
раздео: Basidiomycota
класа: Basidiomycetes
ред: Agaricales
породица: Amanitaceae
род: Amanita
Биномијална номенклатура
Amanita caesarea
Fries
Екологија таксона
Животна форма:
симбионт

Јајчара (лат. Amanita caesarea) је јестива гљива, једна од најукуснијих, расте у листопадним, четинарским и мешовитим шумама, лети и током топлих јесењих дана. Припада фамилији пупавки. Позната је и под именом благва, кнегиња, кнез, рудњача, кајсијача.

  • Шешир пречника 8-20 см, обло испупчен, полулоптаст, касније спљоштенији, гладак, руб линеарно урезан, наранџастоцрвене боје.
  • Листићи жути, густи, широки.
  • Дршка бела, са цик-цак зеленим шарама, угорњем делу бели рукавац, при дну гомољасто задебљана, обавијена белим овојем.
  • Месо бело, испод кожице шешира жуто, угодног и ненападног мириса.
  • Споре бледожућкасте.
Напомена: Опис гљиве у овом чланку није потпун нити је довољан за коректну и сигурну идентификацију гљиве. Непажњом врло лако се јестиве гљиве могу помешати са отровним. Уколико се поједу отровне уместо јестивих гљива, може доћи до тешких оштећења појединих органа, а неретко и до смрти оног који их је појео. Стога вам никако не препоручујемо да, ако желите да скупљате гљиве, користите само опис из овог чланка како бисте их препознали, већ да се темељније и детаљније обавестите о изгледу исте као и начину за њено препознавање код неког стручњака за гљиве.

Спољашње везе[уреди]