Аналиса Колман

С Википедије, слободне енциклопедије
Аналиса Колман
Аналиса Колман
Датум рођења(1921-03-01)1. март 1921.
Место рођењаХамбургВајмарска република
Датум смрти17. септембар 1977.(1977-09-17) (56 год.)
Место смртиЗападни БерлинЗападна Немачка

Аналиса Колман (нем. Anneliese Kohlmann; Хамбург, 1. март 1921Западни Берлин, 17. септембар 1977) је била немачка чуварка Шуцштафел логора у оквиру система нацистичких концентрационих логора током Другог светског рата, посебно у концентрационом логору Нојенгаме који је основао Шуцштафел у Хамбургу и у Берген-Белзену. Суђено јој је за ратне злочине у Линебургу 1946. године.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 1. март 1921. у Хамбургу као ћерка Маргрет и Георга Колмана, масонског вође. Постала је 1. априла 1940. члан нацистичке партије, али је до новембра 1944. радила као кондуктер у трамвају.[1] Придружила се 4. новембра 1944. Женском помоћном одељењу Шуцштафела и постављена је за чуварку нацистичких концентрационих логора у озлоглашеном систему концентрационих логора Нојенгаме који је користио принудни рад затвореника на различитим локацијама широм Северне Немачке.[2] У марту 1945. је пребачена у робовски логор у Хамбург-Тифстаку. Убрзо након ослобођења је ухапшена на територији Берген-Белсена након што су је њене бивше жртве из Нојграбена и Тифстака идентификовале у заробљеничкој одећи. До суђења је држана у затвору Целе, проглашена је кривом за вишеструко бичевање затвореника, укључујући труднице, по лицу и ногама све док нису изгубиле свест и за осуђивање најмање једне затворенице на казну од тридесет удараца бичем за комад украденог хлеба и сексуално искоришћавање млађих жена.[1] Осуђена је на само две године затвора због кратког стажа у Шуцштафелу и тврдње да никога није убила. Након одслужења казне, преполовљене за време проведено у затвору пре суђења, остала је у Хамбургу. Преселила се у Западни Берлин 1965. године где је преминула 17. септембра 1977.[1] Запамћена је као једна од Шуцштафел женских чувара логора у Берген-Белзену којој је наређено да помогне у сахрани тела жртава логора у масовну гробницу коју је фотографисао фоторепортер часописа Life Џорџ Роџер и након тога широко дистрибуиран.[3] Драма израелског драмског писца Јонатана Калдерона Under the Skin приказује Колман и њену љубавну везу са једном од њених затвореница.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в г „Die Angeklagte Anneliese Kohlmann” (PDF). Aufseherin im KZ Neuengamme (на језику: German). Архивирано из оригинала (PDF file, direct download) 10. 5. 2006. г. Приступљено 10. 4. 2013. 
  2. ^ Overview (2013). „Satellite camps and memorials”. KZ-Gedenkstätte Neuengamme. Архивирано из оригинала 2. 1. 2014. г. Приступљено 10. 4. 2013. 
  3. ^ „Former camp guard Anneliese Kohlmann is forced to bury the victims at the liberated Bergen-Belsen concentration camp in Lower Saxony, during World War II, May 1945”. Life. Архивирано из оригинала 24. 4. 2019. г. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • The Camp Women: The Female Auxiliaries Who Assisted the SS in Running the Concentration Camp System, by Daniel Patrick Brown.
  • Profit für den Bremer Senat — Hunger für die Frauen
  • Hájková, Anna. Den Holocaust Queer Erzählen, Sexualitäten 2018. 
  • Franci’s War, by Franci Rabinek Epstein
  • A Delayed Life, The powerful memoir of The Librarian of Auschwitz, by Dita Kraus - see Chapter 22 'Bubi' which is a personal story of interactions at the camp between 'Bubi' who she later discovered was Annelise


Спољашње везе[уреди | уреди извор]