Википедија:Не враћајте уклоњене коментаре

Из Википедије, слободне енциклопедије

Ако корисник уклони нечији коментар са своје странице за разговор, тај коментар не треба да се враћа. Уклањањем коментара корисник потврђује да га је прочитао. Коментар се и даље налази у историји странице, тако да заиста није потребно да остане видљив како би се показало да је корисник примио поруку. Такође је погрешно терати корисника да га држи на својој страници као неки „стуб срама“.

Ипак, постоје неке поруке које корисници не смеју да уклањају: одбијен захтев за деблокаду док траје блокада, шаблони за доказане лутке, шаблони за брисање (док је дискусија у току). Ови шаблони служе као обавештење не само за корисника, него и за друге, те се зато не смеју уклањати.

Корисници не смеју уклањати само део туђих коментара нити их мењати ни на који начин. Ово укључује парафразирање, исправку правописних, граматичких и фактографских грешака. Чак и ако су такве измене добронамерне, оне могу изменити смисао поруке коју је хтео дати њен аутор. Увлачење или прераспоређивање коментара (како би се лакше идентификовали њихови аутори, или ради хронолошког распореда) је дозвољено. Уклањање викилинкова без уклањања видљивог текста такође је дозвољено, пошто има корисника који не желе да се њихове странице за разговор појављују у списку „шта везује овде“ одређених Википедијиних страница.

Корисници који упорно враћају уклоњене коментаре са туђих страница за разговор могу бити блокирани због правила о три враћања, или малтретирања других корисника, без обзира да ли се ради о страници за разговор пријављеног или непријављеног корисника.

Види још[уреди]