Википедија:Пијаца/Архива 20

С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 15 Архива 18 Архива 19 Архива 20 Архива 21 Архива 22 Архива 23

Желите ли да постанете милионе... пардон администратор!

У последње време су учестале расправе о граматици, и мање-више лошем граматичком стању доброг дела наших чланака. Како постајемо све већи и значајнији, морамо смислити начин на који би се у средњем року носили са овим проблемом (кажем средњем, јер сматрам да питање још није горуће, а све и да јесте – не може се решити за пет минута :) -- Обрадовић Горан (разговор) 15:43, 9 јун 2005 (CEST)

Елем, предлог је следећи.. наше школство (са доктрином сувог бубања) је очигледно заказало, али приметио сам да се одређене грешке граматичке природе (и не само граматичке) систематски понављају (и њихов број није велики). Значи, идентификујемо те грешке и направимо неки онлајн квиз који свако ко жели да постане администратор треба да "прође". Наравно тај квиз (реч испит треба избегавати ;) треба да буде конципиран што неутралније, шаљивије и наравно да нико не може да га падне. Ко хоће да постане администратор треба да прође квиз – квиз се налази негде на Интернету, и свако га може играти колико год пута буде хтео – ако негде изгреши, нема проблема, нек покуша поново – све док не "победи". Уколико неко баш не буде хтео/могао да прође квиз (а уколико су такви случајеви учестали, то би говорило да су они који су саставили питања заказали), треба му ипак дозволити да постане администратор. У ову категорију (којима се гледа кроз прсте) пре свега треба да уђу наши људи из расејања којима је српски мало "зарђалији" (па је утолико њихово ангажовање на Википедији и драгоценије као веза са отаџбином). -- Обрадовић Горан (разговор) 15:43, 9 јун 2005 (CEST)

Код састављања квиза – ако се испостави да ова идеја има подршку, би добре смернице чинили квизови попут Србомера 1 и 2 (где се за 3 нетачна одговора губи опанак :) , а по питању правила се можемо ослонити и на популарне квизове попут Милионера (чак га можемо назвати "Желите ли да постанете администратор" – али ту треба проверити ситуацију око ауторских права). Питања би требала да излазе по рандом систему, тако да свако може да одигра квиз 3-4 пута, и постане стручњак за Википедију. Значи питања типа: да ли се присвојни придев пише великим словом; да ли се хиљаде одвајају тачком или запетом.. али и техничке природе, типа: Како се правилно постављају интервики повезнице (по абецедном реду), да ли постављати повратну повезницу са енглеског и(ли) неког другог језика... -- Обрадовић Горан (разговор) 15:43, 9 јун 2005 (CEST)


Горане морам да кажем да сам одушевљен том идејом, и обећавам да ћу да направим таквог бота ових дана, али само за ИРЦ, уколико се сложите да се тај "тест" полаже на ирцу. Питања ће да буду рандом како и желите а питања нека пишу "стручњаци". --Саша Стефановић разговор 16:02, 9 јун 2005 (CEST)

Шта мислите о адреси "http://milioner.vikipedija.org/" :) Саша, па можемо радити то преко веба. А ионако знаш PHP и сл... :) Чини ми се да би било добро да мало заједнички програмирамо. Наравно, немам ништа против ИРЦ-а. Него чисто да обзнаним и ову могућност. --Милош Ранчић (разговор) 16:35, 9 јун 2005 (CEST)

Помаже Бог браћо. Подржавам идеју квиза, само ми наслов милионер баш не одговара :)

Успут, идеја о тесту се може унети као званичан тест за дипомираног администратора. Из искуства знам да нас нема много на ИРЦ-у па би било можда боље да буде на вебу, ма да нисам против прве варијанте. Из наших разговора са ИРЦ-а, сложили смо се да би такав тест био пожељан још и за кориснике, као припрема за администраторске дужности. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 16:43, 9 јун 2005 (CEST)

  • Ја сам за, у свим варијантама. С тим да резултати буду тајни, док коначно не убодем све тачно ;) --Dzordzm 18:49, 9 јун 2005 (CEST)

Извини Горане, али морам да ти кажем да сам се ја прикључио овој групи, мислећи да ће се бавити нечим другим. Сада видим да ти и твоји другари уствари желите такмичење у знању граматике.

А, ни у вези са такмиченњем вам није јасно шта уствари желите - обавезан тест писмености, или став да је позитивна оцена је обавезна, али није обавезна ако..............

Довео си ме у недоумицу: -да ли да учим граматику и да постанем администратор или да се потрудим да ми се прогледа кроз прсте па да се и ја овако полуписмен некако упишем у милиоадминистраторе (ма шта то значило)Док не одлучим шта ћу одговори ми:- Ко ће да састави релевантан тест? Ко ће да то испрограмира? Како ћеш да спречиш мене да подваљујем на том тесту?(Има нас свакаквих. Моја комшиница је лектор у Политици, а ја сам добар са њом) Колико ће то времена - пара да кошта и коју корист доноси? Да ли је паметније да ти и твоји фанови уместо рада на тесту обрадите макар још једну јединицу

Погледај онај мој предлог о језичком лектору. Он решава овај проблем без тестирања Пише Стојан

Драги Стојане, да простиш, почињем да мислим да се ти мало спрдаш са свима нама!! По цео дан висиш на Пијаци и шта год да неко напише ти кукаш како авај ми овде треба да радимо а не да се глупирамо (било да је оно о чему се расправља корисно или не). Колико ја знам (исправи ме ако грешим), ми овде нисмо запослени, а ти нам ниси надзорник. Друго, пошто си релативно нов, можда не знаш, али Пијаца јесте место на коме се расправљају питања заједнице - пази сад, заједница није исто што и енциклопедија, заједница је ту да опслужује (ствара) енциклопедију. Као таквој (поготово што се ради на волонтерској бази), њој је потребан одређени степен друштвене надградње. А веровао ти или не, ми овде стварно и радимо нешта осим што звоцамо на Пијаци - твоји прекори су ме навели да учиним нешта шта не обичавам (и иначе сматрам лошом праксом), наиме да погледам твој списак прилога. Резултат је следећи: целих 11 прилога од којих само један није на Пијаци! Можда би сам требао да послушаш своје предлоге и почнеш да радиш на енциклопедији. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:02, 10 јун 2005 (CEST)
Сада одговор на твоје примедбе. Ко ће да те спречи да подваљујеш на тесту? Нико, па ти подваљуј, али идеја јесте у томе да то буде забаван тест (игра ако хоћеш), који ћеш ти да прорадиш два пута (10 мин времена), и знаћеш неке основе. Што се тиче обавезности - управо инсистирам на необавезности. Видиш, ово је непрофитан хоби, и овде се махом окупљају добронамерни људи, они малициозни обично кратко опстану. Циљ квиза би био да се људима који то желе омогући да савладају неке основе на ненапоран и незахтеван начин. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:02, 10 јун 2005 (CEST)
Што се тиче лектора.. па то свакако јесте добра идеја! Све док ти хоћеш да издвојиш 300 евра месечно да га плаћамо, а за два-три месеца кад један не буде могао све да постигне, тада да се отвориш једно 3.000 евра да ангажујемо тим лектора!! Погледај број чланака и број измена на дневној бази - да би то један човек лекторисао треба му (или ће му ускоро требати - да си мало дуже овде схватио би да постоји нешта шта се зове стопа раста броја измена) 8 сати дневно. Наравно можемо да нађемо некога ко би то радио волонтерски (таквих има, и сам често патролирам по чланцима и исправљам грешке), и ако ти доведеш некога, онда супер, али то може бити само решење на кратак рок - средњерочно и дугорочно би било добро да за што већи проценат смањимо фреквенцију систематских грешака - грешака за које у ствари и није потребан лектор - то је и сврха мог предлога. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:02, 10 јун 2005 (CEST)
Питао си колико ће то времена и пара да кошта - што се тиче времена, не журимо се, а што се тиче пара, наравно да неће ништа да кошта!! Ко ће састављати питања? Па ми, наравно (ако ти доведеш твоју лекторку из Политике, може да нам се придружи :), на крају крајева, Милош је лингвист, Нина одлично познаје граматику.. Ко ће то да испрограмира? Опет ми! Међу нама има бар 10 људи који су способни да то обаве (није баш да је то квантна механика ;) -- Обрадовић Горан (разговор) 15:02, 10 јун 2005 (CEST)
P.S. Поздрави твоју комшиницу лекторку, и поручи јој да припази мало боље кад редакција краде неки хрватски текст! Неумесно је да се у листу какав је Политика појављују текстови на хрватском (тј. страном) језику (још писани ћирилицом) - па ако господа новинари нису способни да сами саставе тако компликован стубац као што је опис филма - а онда нека га бар преведу ваљано. -- Обрадовић Горан (разговор) 15:02, 10 јун 2005 (CE

Видим да је мој упад у ову организацију изазвао многе реакције, које су наметнуле однос супротстављених страна. Покушаћу да одговорим свима. Што се тиче мог пијачног џванкања, потпуно сте у праву. Беспослен сам и уместо да нешто радим одем на пијацу и тамо се свађам. Покушаћу да радим нешто корисније: -припремам један интересантан прилог, а искористићу овај простор да поновим предлог и оглас:

Предлажем да оснујемо неку врсту огласа где специјалисти нуде своје услуге и такође траже помоћ других специјалиста. Например: -Ја сам професионални фотограф, остао сам беѕ посла и имам слободног времена и ѕнања и алата и воље да нешто урадим. Преко неког огласа бих понудио своју стручну помоћ. Ако међу читаоцима ових редова има некога, коме треба слика или илустрација - нека ми се слободно обрати. Радим бесплатно. vozimisko@ptt.yu

Тек сада видим да су све примедбе потписане са ``Обрадовић Горан`` - Горане, мислим да си својим многобројним примедбама створио илузију да се на једној страни налазим ја, а на другој цела енциклопедија.

-Не видим зашто мени припомињеш како ``Политика`` краде хрватске текстове. Уз то објашњаваш како је то добар лист. Шта си хтео да кажеш : - Да је то добар лист или да краде хрватске текстове, (али да се успут и извинеш, јер ти то не би рекао, јер уствари мислиш да је то добар лист, али те је Стојан изазвао) ? И какве то везе има са мном? Пиши Милану Мишићу, не мени!

Ја сам само покушао да направим стлску фигуру - параболу, коју ниси разумео. Хтео сам да покажем како ће неко да уложи силан рад, да би направио граматички тест, неко ће то да програмира, а сав тај силан рад је безвезан, јер сваки неписмењак може да га положи и шта: - Има квалификацију за администратора ???? - На тај начин намеравате да постављате администраторе???? Чему онда сав тај труд рад и време????

А у вези са лекторима, могу да ти кажем да се ја лично,страшно плашим да било шта објавим без лектора. И сам знаш да није ту у питању само правопис, већ нешто много више - стил. Сви ми знамо пРавопис и мање више га се придржавамо, али............. Мислим да се сви слажемо у једном: НЕОПХОДАН НАМ ЈЕ ЛЕКТОР Наравно, један је недовољан , потребно је лекторско оделење и вођа који координира и формира стил. Можда и није лоше преузети организацију неке издавачке кућеStojan 02:47, 12 јун 2005 (CEST)

Па све је то лепо, али претпостављам да ти имаш финансија да унајмиш професионалце. Што се тиче програмирања теста, то је најмањи проблем и то се ради за тили час. Тако да немој да се бринеш. Тај труд који ћемо да уложимо за то је незнатан у поређењу са оним који смо уложили до сада. --Дунгодунг (разговор) 11:34, 12 јун 2005 (CEST)

--Небојша Бозало 15:39, 13 јун 2005 (CEST) Хе хе ево и мог потписа поред Горановог, тек да разбијем илузију.

  • Него кад рече профи фотограф и слике бесплатне, јес да ово није место за рекламирање али увек можеш навести у биографији да твоје фотке красе енциклопедију, па зато узми учешће у раду и постави коју фотку, град, животиње,пси, природа, биљке или воће поврће и све је овде дефицитарно а ти сигурно имаш као профи доста тога у архиви. А што се писања тиче и ја се држим подаље од тастатуре и више волим фотографију, ајде јави ми се па да поставимо коју фотку и разрадимо још неку стратегију, видим да су готови шаблони за фотографије. Разговор о фотографији би пренео на твоју корисничку страну . Поздрав --Небојша Бозало 15:39, 13 јун 2005 (CEST)

Што се тиче онога што си рекао да сам створио илузију да си ти на једној стрнаи, а остатак заједнице на другој – прихватам прекор и извињавам се. То ми није била намера, реаговао сам непримерено. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:48, 13 јун 2005 (CEST)

Што се тиче Политике, то сам ја полуозбиљно (тј. шалио сам се)! Ја Политику сматрам одличним листом (поносом српске културе), и она се од давних времена чита у мојој породици. А чињеница је да сам нашао пре пар дана да су узели хрватски текст (вероватно са неког сајта), на предзадњој страни за опис неког филма. То сматрам лошом праксом, поготово што сваки полуписмен новинар може да одгледа филм и напише опис и сам. А то сам потегао да бих ти показао да се одређени проценат грешака не може избећи, чак ни са плаћеним професионалцима, али ни тога се не треба стидети - како моја мама обичава да каже – ко ради, тај и греши. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:48, 13 јун 2005 (CEST)

Што нас доводи до следеће ставке: немој да се устручаваш да пишеш на енциклопедији!! Ако знаш енглески онда те упућујем да ишчиташ основне смернице и правила на енглеској Википедији, а ако се не служиш енглеским, за почетак ћу те упутити да је једна од главних смерница Википедије “Be bold!!” илити буди смео. Ништа шта се овде напише није у камену урезано, и лако се да средити. Свака информација чини енциклопедију мање-више квалитетнијом, значи само треба да пазиш да је податак тачан, а стил ће већ неко исправити. Ми практично и немамо проблема, пошто сви говоримо исти језик (који је уз то стандардизован), и говоримо га сви мање или више добро. Енглези са друге стране имају много више проблема, јер на њиховој Википедији суделују људи из целог света, значи добар проценат њихових корисника енглески користи као други-трећи језик – можеш мислити какве то проблеме ствара.. Или Немци, који имају један језик, али само номинално, лингвисти кажу да се немачки језик у пракси састоји из неколико језика који су слични колико отприлике српски и пољски!! Па ти види колико тек они имају проблема да се ускладе.. ми на сву срећу таквих проблема немамо. -- Обрадовић Горан (разговор) 23:48, 13 јун 2005 (CEST)

И на крају што се тиче администратора.. админи на Викију уопште нису толико битан фактор. То су обични корисници који имају приступ неким техничким аспектима функционисања викија. Значи ја као администратор могу да обришем страну, да заштитим страну (да други корисници не могу да је мењају), да блокирам вандала, да обришем слику, да мењам системске поруке .. и то је све. Бирократа преко тога може да унапређује кориснике у администраторе и бирократе. А сваки администратор своја овлашћења мора да користи у складу са прописима који важе у заједници, и све је јавно и проверљиво, и сваки корисник може да контролише рад администратора. Иначе што се самог енциклопедијског рада тиче, ту су обични корисници, администратори и бирократе потпуно равноправни, па стога она твоја изјава: “Чему онда сав тај труд рад и време” у контексту да не треба неко ко не познаје савршено правопис да постане администратор није баш на месту, јер такав ће исту штету/корист да направи и овако и онако (администраторска овлашћења га само могу охрабрити да више пази на правопис). -- Обрадовић Горан (разговор) 23:48, 13 јун 2005 (CEST)

Извињавам се на предугим коментарима, али шта је, ту је.. и теби Стојане се још једном извињавам због речи које сам недавно написао, и којима сам ти учинио неправду. (Кад већ Србин хита да усвоји сваку страну реч, могао би мало више у свом говору да употребљава “ту ружну страну реч, извини” :) -- Обрадовић Горан (разговор) 23:48, 13 јун 2005 (CEST)

Иѕгледа да ја нисам баш најбоље схватио дух Википедије. Бунило ме баш то да не мора све да буде једном и заувек заковано у књигу староставну, као у класичним енциклопедијама. Одатле потиче моје инсистирање на лекторима. Без обзира на овај увод општи акључак је да су нам потребни (не неопходни), а постоје и не баш усамљена мишљења да би ја требало и да их плаћам. Како сам циција, (а то је човек који испуњава обавезе , али избегава ``дрешење кесе``) , покушаћу да вас убедим да плаћени лектори на ваљају, а да су добри једино они бесплатни.Једино они не раде из неког интереса него из љубави пема послу. ИМА ЛИ ТАКВИХ??? Сигурно их има, али ми их не знамо, нити они знају да ми постојимо. Значи да нам је потрбна акција ``Лектор Маркетинг``

АКЦИЈА ЛЕКТОР МАРКЕТИНГ Акција почиње оснивањем сектора ``Лектори``.(Милош Ранчић је довољно стручан и чини ми се вољан да се прихвати овог посла. Извињавам се осталим стручњацима. И њихова помоћ је свакако добродошла у овом сегменту) Направи организацију,радну шему и распоред послова. А када се потенцијални лектори пријаве објасни им послове и координира њихов рад. Потребна му је програмерска подршка.

ЦИЉ акције: Упознати језичке стручњаке са постојањем наше групе КАКО: Предлажем три начина иако их има више

1) Лична препорука Сваки нас члан је и продуцент и лично се распитује и прича о нашој Википедији језичким стручњацима. Другим речима: 600 РЕКЛАМНИХ АГЕНАТА ТРАЖИ ЛЕКТОРЕ МЕЂУ СВОЈИМ ПОЗНАНИЦИМА И ПРИЈАТЕЉИМА

2) 600 АГЕНАТА претражује и објављује бесплатне огласе на Интернету. Бирократе и администратори у име ВИКИПЕДИЈЕ успостављају контакт са најпосећенијим домаћим сајтовима и претраживачима и траже бесплатан оглас(нуде компензацију)

3) Ако не успеју кораци 1 и 2 онда ја сам предузимам корак број 3)Пишем једноставан оглас фломастером или принтером и залепим га на фололошки фак. Доведем потенцијалне лекторе руководиоцу сектора

У вези са илустрацијама остајем при оном огласу: Радим бесплатно. За заинтересоване адреса: vozimisko@ptt.yu i tel 064 309 35 89 Stojan 02:20, 15 јун 2005 (CEST)