Википедија:Пијаца/Архива 15

С Википедије, слободне енциклопедије
Архива 10 Архива 13 Архива 14 Архива 15 Архива 16 Архива 17 Архива 20

Википедијанци, википедијански

Видех ове облике именице и придева на главној страни, мало ми чудно делују. По аналогији са енциклопедијом, не би ли требало да буде „Википедисти“ и „википедијски“?

Часлав Илић 16:16, 21 мај 2005 (CEST)


Добро нам дошао Чаславе. Лепо је сто си одмах почео да радиш, тако да је свака твоја добронамерна критика добродошла. Све можеш да поправљаш и да додајеш. Уколико имаш сукоб мишљења, најпре поразговарај са сукобљеном страном и покушај да нађеш компромис, али да се ослања на чињенице. Уколико ти је потребна било каква помоћ, слободно ми се обрати. Горан Анђелковић (〠ꒌ) 16:21, 21 мај 2005 (CEST)

Како да убацим своје име сад ми уместо имена пише 62.193.136.29 ?

Тако што се улогујеш путем клика на линк у десном горњем углу. --Милош Ранчић (разговор) 20:20, 21 мај 2005 (CEST)
Што се тиче Чаславовог питања (успут, Часлав и ја се знамо са превода Гнома и КДЕ-а), одговор је следећи: Википедијанци смо у смислу друштвеног идентитета. Преко тога, и енглески назив је друштвени, а не енциклопедијски (нисмо wikipedists него смо Wikipedians). Поред тога, постоје и други Викимедијини пројекти на којима учествују Википедијанци; "википедијски" је придев од Википедије, а не од Википедијанаца (па ни од википедиста). Има нас преко 60.000 и имамо право да претендујемо на друштвени (а не научни) идентитет :) --Милош Ранчић (разговор) 20:20, 21 мај 2005 (CEST)

Јасно потпуно; -јанац = припадност заједници, -ста = припадност професији (које у овом случају нема). Часлав Илић 20:50, 21 мај 2005 (CEST)

Помаже Бог браћо. Једно стручно питање: какав бих ја добио суфикс сао ђакон? :) Горан Анђелковић (〠ꒌ) 20:58, 21 мај 2005 (CEST)

Хмммм... Хајд мало појасни свој захтев :) --Милош Ранчић (разговор) 14:08, 22 мај 2005 (CEST)

Kako da napravim Template?

Treba mi jedan template, kako da ga napravim? --Aleksandar 02:05, 22 мај 2005 (CEST)

Напиши унутар одговарајућег чланка {{Име шаблона}}, што ће ти, када снимиш, изгледати овако: Шаблон:Име шаблона. Кликнеш на црвено и направиш темплејт. Добро је да погледаш како изгледају други темплејти. Када неку (обичну) страну кренеш да мењаш (кликнеш на "уреди"), иза дугмића "Сними страницу" ... добићеш списак темплејта који се користе. Можеш кликнути на онај који ти се изгледом свиђа и по њему правити свој темплејт. (Ово би, ако не постоји до сада, требало ставити у неку документацију.) --Милош Ранчић (разговор) 14:07, 22 мај 2005 (CEST)
sredio, hvala --Aleksandar (разговор) 15:30, 22 мај 2005 (CEST)

nisam te razumeo za ovaj deo "snimi stranicu, spisak template". to nisam nasao.... —Aleksandar (разговор) 19:37, 22 мај 2005 (CEST)

RSS feed-ovi za praćenje sr.wikipedia.org

Wikipedia - Скорашње измене [sr] [1]
Википедија - Нове странице [sr] [2]

ako neko ima nešto da doda, neka doda :)
ako nekoga zanima više, neka kaže, uradiću screenshot
--Aleksandar (разговор) 15:33, 22 мај 2005 (CEST)


a da se stave ova dva linka u templejt "dobrodošlica"? —Aleksandar (разговор) 01:45, 23 мај 2005 (CEST)

Објава - обзнана

Дакле да направим пар обавештења, која нису толико битна и нису за све. Написан је извештај о јучерашњем састанку ЛО-а. Друго, позивам све преводиоце да почну да преводе темплејте за слике (наравно не све, неки нам нису потребни још увек). Оригинал на енглеском је овде. Ја сам за сада превео (синоћ) за јавно власништво (public domain) (Template:јв) и (данас) слике за брисање (images for deletion) (Template:сзб). При том, морао сам да направим категорију Категорија:Слике за брисање и страну Википедија:Слике и медији за брисање која није преведена и захтева управо то. Као пример, таговао сам једну слику (коју сам ја накачио само за ове потребе), тако да очекујем да не буде заиста обрисана (иако је назначена за брисање) све док овакав механизам не почне заиста да функционише. И имам један апел за све: гледам мало енглеску вики и видим да ту мало ко одлучује на своју руку - тј. има доста процеса који се тичу, конкретно у овом случају, брисања. Тако да предлажем да и ми оформимо (под условом да већ не постоји) стране за гласање поводом брисања, премештања, спајања и штавећне. Тиме бисмо избегли нека брисанија које неки админи раде тек тако. Мислим да колико год слика или чланак били непотребни или сасвим подобни за брисање, треба да прође јавна процедура. Е сад, знам да то успорава све, али тиме се приближавамо енглеској Вики и тиме уводимо све нас у свет... ма знате шта хоћу рећи. Па ви размислите и баците се на преводе. Ја увече настављам; сад идем да учим. Очекујем неки напредак ускоро. Хвала --Dungodung 15:42, 22 мај 2005 (CEST)

  • Ја бих радо помогао, али ми је лични комп у ауту до среде, и тешко ми је до тада користити ћирилицу. Али све што не буде до тада преведено, ћу ја да урадим. Што се стране за гласање о брисању тиче, то имамо јер сам ја покренуо пре неког времена, погледај Википедија:Гласови за брисање. Међутим, за сада само нас неколико активно проверавамо ову страницу. --Dzordzm 00:22, 23 мај 2005 (CEST)

Ко је од нас Викихолик?

Проверите у којој сте мери овисни о Википедији. Обавезно за администраторе и бирократе! Пријатно тестирање вам желим. :) --ангелина марковић 04:33, 23 мај 2005 (CEST)

Викивести!

Поздрав свима! Викивести су почеле са радом. Позивам вас све да дођете и помогнете. Адреса је: sr.wikinews.org

Коришћење официјелних симбола

Проблем

На једној официјелној презентацији једне српске општине се налази симбол града. Већ сам одавно послао мајл са питањем да ли смем да користим тај симбол. Никако да добијем одговор. Да ли је дозвољен уплоад на Википедију?

  • Симболи, грбови и слично се без сумње могу уклопити у једну од википедијских категорија, ако ништа другоне видим како то може не бити Fair Use. Тако да их слободно користи, а ових дана почињемо са озбиљном категоризацијом слика по копирајту и средићемо и то. Такође, потпиши се на Пијаци и странама за разговор, овако --~~~~. Поздрав --Dzordzm 01:33, 24 мај 2005 (CEST)
  • Извињење, што сам заборавио потпис, ево га --Vl 13:32, 24 мај 2005 (CEST)
  • Уплоад не фукционише све док не потврдим да се власник ауторских права слаже...итд., а како да потрвдим нешто што не знам? (Не заборавимо, симбол је официјелног карактера, можда би ту требала још једна опција официјелни симболи)--Vl 14:07, 24 мај 2005 (CEST)

Само ти слободно постави и штиклирај да се власник слаже. --Саша Стефановић разговор 15:23, 24 мај 2005 (CEST)

Сумњам да можемо имати икакве проблеме са тим, јер и код нас важи да "оно што је направио државни орган није ауторско дело", тј. да је у јавном власништву. Дакле, сумњам да ћемо имати икаквих проблема са тим сликама. Са друге стране, ако их и буде, лако ћемо их обрисати (бар ту нећемо доћи у колизију са делом више аутора које се заснива на првој, копирајтованој верзији). --Милош Ранчић (разговор) 18:43, 24 мај 2005 (CEST)

Једначење сугласника по звучности

Делови круга

Отсечак -> Одсечак. Према важећем правопису српског језика не долази до једначења по звучности када се слово д нађе испред с, тако да су правилне конструкције председник, подстанар, подскуп, одсечак а не претседник, потстанар, потскуп, отсечак. Ово такође важи и за конструкцију дш (не прелази у тш) па је правилно подшишати, одштампати а не потшишати, отштампати. Дс и дш су једини изузеци када се не врши ова гласовна промена. Нпр. конструкција дк увек прелази у тк, па је правилно поткатегорија, а не подкатегорија као што то у нашем преводу стоји. Иначе лепа слика. --Ђорђе Стакић (р) 22:45, 24 мај 2005 (CEST)

Да потврдим да је Ђорђе у праву. --Милош Ранчић (разговор) 23:26, 24 мај 2005 (CEST)
И да додам да постоји још један опциони изузетак: Правилно је написати "вођство", али и "воћство", иако је прва варијанта једнозначнија. --Милош Ранчић (разговор) 23:27, 24 мај 2005 (CEST)
Значи ја се силно извињавам. Ствар је у томе да сам ја ову слику између осталих преводио са енглеског и кад сам се консултовао са мојим речником од пре Христа, тамо је писало отсечак. Мени је било чудно, али нисам хтео да се расправљам са речником а и журио сам да све испадне лепо на слици (која мучења су то била у Фотошопу - чак сам користио и тригонометријске функције да бих израчунао угао за који треба да обрнем текст, како би стајао уз линију.) па сам то пропустио. Међутим, док сам преводио сам текст, то ми је запало у око и лупио сам се по глави када сам се сетио да је речник стар и да је свугде ово оДСтупање од правила изостављено. Тако да сам брже-боље исправио ову слику и накачио нову у нади да нико неће приметити, али авај. Око соколово - Ђорђе - приметио је моју грешку, коју сам ја тек негде око 1 регистровао, дакле пошто сам и исправио грешку, тако да, for the record, схватио сам да сам погрешио пре него што сте ми то истакли. Али ок. Па сам хтео да вам одговорим, чисто да разјаснимо ситуацију. Једва сам и ово искуцао, а с обзиром да устајем за једно 6 сати, qq мени. Хвала на комплименту за слику, Ђорђе, али нисам је ја конципирао. Само сам превео са енглеског. P.S. ако сам негде изгрешио у овој поруци, то је зато што једва гледам. --Dungodung 01:06, 25 мај 2005 (CEST)

Почео први круг гласања за промену имена Пијаце

Гласање се налази на страни: Википедија:Пијаца/Први круг гласања. Било би добро да о томе што више Википедијанаца гласа. --Милош Ранчић (разговор) 00:02, 25 мај 2005 (CEST)

спортски риболов!!

зашто не писати на пример,о спортском риболову ..? ја бих могао много о томе да напишем а има их још сигурно.поздрав,немања

Немања слободно можеш да пишеш о слободном риболову, претпостављам да до сада нико није писао на ту тему и било би добро да неко почне јер је тема веома интересантна. Уколико ти треба нека помоћ слободно ми се обрати, или неком другом администратору. Срећно --Саша Стефановић разговор 10:23, 25 мај 2005 (CEST)

A зашто не писати о спортском риболову? Само бих предложио још нешто: напиши и све што знаш о пецању разних риба и о погодним местима за пецање и ловостају на поједине врсте риба и о алтернативном (забрањеном) пецању,обавезно о казнама које очекују криволовце, о старим алатима за пецање о пецарошким куварским рецептима итд. Касније ће да се придруже биолози и да допуне поглавље о биологији:РИБЕ Ако имаш неке интересантне удице или сличан алат и ако мислиш да је потребна илустрација ја ћу да ти то снимим бесплатно И још нешто, можда најважније: - Не питај него одлучуј и пиши. То је и твоја енциклопедија (Стојан емаил: vozimisko@ptt.yu)

Незванични резултати, после око 30% пребројаних гласова

Како овом није место на званичној страни, ево првих резултата на основу гласања (редом): Милоша, Покрајца, Бонза, Дунга, Кастера, Џорџа, Ђорђа и Саше:

  • 57 Гувно
  • 68 Агора
  • 74 Академија
  • 78 Код кобиле
  • 79 Антички форум
  • 79 Гимназија
  • 82 Гумно
  • 85 Немушти језик
  • 88 Код порте
  • 97 Под липом
  • 105 Кафана
  • 108 Биртија
  • 124 Кафић
  • 124 Чаршија
  • 126 Корзо
  • 134 Порта
  • 142 Задруга
  • 142 У порти
  • 144 Саборни трг
  • 149 Под храстом
  • 151 Зборница
  • 163 Пивница
  • 164 Код коња
  • 165 Код Вука
  • 166 Трем
  • 169 Башта
  • 175 Сабор
  • 185 Форум
  • 189 Парк
  • 190 Под шљивом
  • 211 Пијаца
  • 211 Трг

Да не испадне да смо за џабе гласали ;) Пијаца ником није прва, али је код већине у врху. Наравно, ово је, ипак, први круг гласања; а имаћемо поприличан број кругова... --Милош Ранчић (разговор) 12:02, 25 мај 2005 (CEST)

Винстон Черчил

Лепо сам се зезнуо. Неко од Вас је споменуо да је чланак о Винстону Черчилу слепо црвео па сам одлучио да га преведем. Требало је да знам да на енглеској Википедији под овом одредницом човек може да прочита његове мемоаре. Чланак има 22 стране. Ја ћу полако да га преводим а ви се бакћите са линковањем, граматичким и правописним грешкама и преводима енглеских имена. Да бих наставио даље са преводом треба ми објашњење које су одговарајуће титуле у нашем језику за "Home Secretary" и "Chancellor of the Exchequer".

  • "Home Secretary" je адекватно: министар унутрашњих послова--Vl 21:12, 26 мај 2005 (CEST)

Превео сам и Битку за Крит са енглеске Википедије и линковао сам фотографију Ју 52 који је коришћен за превоз немачких падобранаца с обзиром на то да енглези у овом чланку немају ни једну слику. Да ли неко има неку простију мапу Крита на којој бих могао да означим места спуштања немачких падобранаца и место евакуације савезничких снага.

--Краљевић Марко 10:44, 26 мај 2005 (CEST)